Şair Cahit Zarifoğlu, mezarı başında anıldı

"Şiirin Zarif Prensi" olarak anılan şair Cahit Zarifoğlu, ölümünün 29. yılında ailesi, şair dostları ve seveleri tarafından mezarı başında anıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Şair Cahit Zarifoğlu için ölümünün 29. yılında anma töreni düzenlendi.

Üsküdar Küplüce Mezarlığında düzenlenen törene, Zarifoğlu'nun ailesi, şair dostları ve sevenleri katıldı.

Törene katılan Çocuk Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi Şirin, Zarifoğlu'nun modern Türk şiirinin öncü şairlerinden biri olduğunu belirterek, "Şiiri genç kuşaklarca yakından izlenen bir şair Cahit Zarifoğlu. Zarifoğlu'nun çocuk kitapları yalnızca çocukların okudukları kitaplar değil, aynı zamanda her yaştan okurun okuduğu kitaplardır." dedi. 

Zarifoğlu'nun mazlumların yanında yer alan biri olduğunu ifade eden Şirin, şöyle konuştu:

"Eğer bugün yaşıyor olsaydı en çok Suriye ile ilgilenirdi. Edebiyatını bunun üzerine konumlandırırdı. Cahit Zarifoğlu bize her zaman edebiyatıyla yoldaşlık etmiştir. Türk şiirinde önemli bir yerde durmaktadır yapıtları. Zarifoğlu'nun çocuk kitapları çok önemlidir. Bu bakımdan Cahit Zarifoğlu, hem şiiriyle hem yeryüzü coğrafyasındaki mazlumların yanında durmayı bilen bir şair olarak öncülerdendir."

Cahit Zarifoğlu'nun oğlu Ahmet Zarifoğlu ise anma programının uzun bir aradan sonra ramazana denk geldiğini ifade ederek, anma programının böyle mübarek bir güne denk gelmesinin mutluluk verici olduğunu ifade etti. Zarifoğlu ayrıca programına katılan herkese teşekkür etti.

Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın da "Zarifoğlu'nu buraya gelen öğrencilerimizin tanıması oldukça anlamlı bizim için. Öğrencilerimizin buraya gelmesi Zarfioğlu'nu tanıyor olmalarını da beraberinde getiriyor. Ancak sadece tanımak yetmez, eserlerini de yakından incelemek gerekiyor." diye konuştu.

Aydın, Zarifoğlu'nun örnek bir şahsiyet olduğunu vurgulayarak, "Zarifoğlu'nun ismini en çok Üsküdar'da yaşatmak anlamlıdır düşüncesiyle okullarımızdan birine Cahit Zarifoğlu ismini vermeyi düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

Şair Mevlana İdris ise sevenlerini selamlayarak, Zarifoğlu'nun bıraktığı boşluğun hala doldurulamadığını, onun hayatının da şiirsel bir hayat olduğunu ifade etti.

Şair Zarifoğlu 

"Şiirin Zarif Prensi" olarak anılan şair Abdurrahman Cahit Zarifoğlu, 1 Temmuz 1940'ta Ankara'da doğdu.

Çocukluğu Ankara, Siirt-Baykam, Şanlıurfa-Siverek ve Kahramanmaraş'ta geçen Zarifoğlu, Maraş Lisesinden sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdi. 

Necip Fazıl Kısakürek'in "artist" hitabesiyle bilinen şairin şiirleri, Türk Dili, Soyut, Papirüs, Yeni Dergi, Diriliş, Edebiyat ve Mavera dergilerinde yayımladı. 

Zarifoğlu, Mavera dergisi ve Akabe Yayınlarının kuruluşunda bulundu, yöneticiliğini yaptı. 

Bazı yazılarını Abdurrahman Cem, Ahmet Sağlam, Vedat Can gibi müstear isimlerle yayımlayan Zarifoğlu, Sezai Karakoç, Nuri Pakdil, Mehmet Akif İnan, Rasim Özdenören, Erdem Bayazıt ve Alaeddin Özdenören'in yer aldığı, edebiyat tarihine "Yedi Güzel Adam" olarak kaydolan şairler arasında anıldı. 

"Yaşamak" adlı günlüğündeki "Ne çok acı var" ifadesiyle de bilinen şair, Yedi Güzel Adam'dan Nuri Pakdil'in ifadesiyle "bizim artistimiz", Rasim Özdenören'in ifadesiyle "hep gülümseyen" bir şair olarak tanınır.

Enis Batur'un "bir gün keşfedilecek bir ada" dediği, Selim İleri'ye göre ise "şiiri bir gün çok daha aydınlık bir ortamda sesini asıl okuruna iletecek" bir şair olarak nitelenen Zarifoğlu'nun, Berat Arvas ile evliliğinden Fatma Betül, Ahmet, Ayşe Hicret ve Arife adlı çocukları bulunuyor. 

İstanbul'da, 7 Haziran 1987'de 47 yaşında kanser hastalığı nedeniyle yaşama veda eden Zarifoğlu'nun mezarı, Üsküdar Beylerbeyi'ndeki Küplüce Mezarlığında, kayınpederi Kasım Arvas ile yan yana bulunuyor. 

Zarifoğlu'nun yayınlanmış eserleri şöyle:

"Savaş ve Ritimleri, Ana, İşaret Çocukları, Yedi Güzel Adam, Menziller, Korku ve Yakarış, Yaşamak, Hikayeler, Serçe Kuş, Katıraslan, Ağaçkakanlar, Yürekdede ile Padişah, Motorlu Kuş, Gülücük, Ağaç Okul, Küçük Şehzade, Kuşların Dili, Bir Değirmendir Bu Dünya, Zengin Hayaller Peşinde, Konuşmalar, Okuyucularla, Mektuplar ve Sütçü İmam."