Sahnemizin yaralı kuşu “Afife”

İlk kadın tiyatrocu Afife Jale'nin hayatı üzerine kurulmuş olan "Afife" adlı modern bale eseri bu sezon yeniden sahneliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, koreografisi ve librettosu Beyhan Murphy’e, müzikleri Turgay Erdener’e ait olan "Afife" adlı modern bale eserini bu sezon yeniden sahneliyor. 1919 yılında sahneye çıkan ilk Müslüman Türk kadın tiyatro oyuncusu Afife Jale’nin hayatı üzerine kurulmuş modern bir bale prodüksiyonu olan “Afife”; yarın, 11 ve 12 Kasım’da saat 20.00’de, 7 ve 14 Kasım’da ise 16.00’da Süreyya Operası’nda gerçekleşecek beş temsille sanatseverlerle buluşuyor. 

Eserde; 1902-1941 yılları arasında yaşamış olan Afife Jale, hayatını yitirmeden önce Bakırköy Akıl Hastanesi'nde geçirdiği son dönemde, tüm yetilerini kaybetmiş, yıpranmış bir durumda; ‘gölgeler’ olarak nitelendirilen hasta bakıcıları tarafından bakılıp, tedavi edilirken hayatının heyecan, zorluk ve aşk dolu dört dönemine “geçmişe dönüş” yolculuğuna çıkıyor. 

‘Dans drama’ olan balede, Afife Jale’nin hayatındaki bu dört dönem; altın, kırmızı, mor ve gümüş olarak tanımlanıyor. Daha önceki yıllarda olduğu gibi Afife rolünü Tülay Yalçınkaya canlandırıyor. Altın dönemi; Zuhal B. Karaca, Kırmızı dönemi; Ebru Cansız, Mor dönemi; Deniz Kılınç, Gümüş Dönemi; İlke Kodal dans ediyor. Erhan Güzel, Onur Tunay, Egemen Kement ve Olcay Tunçeli gösterinin diğer dansçıları.