Reha Erdem’in 'Şarkı Söyleyen Kadınlar'ı

Sanatçının filmografisinde en çok “Kozmos”a benzetilen yeni filmi, deprem tehlikesi nedeniyle boşaltılan bir adada yaşamakta ayak direyenler arasında geçiyor. Filmin başrollerinde; Binnur Kaya, Philip Arditti ve Aylin Aslım var

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Yeni dönem sinemamızın en sevilen yönetmenlerinden Reha Erdem’in son filmi “Şarkı Söyleyen Kadınlar”, sinemaseverlerle bugün, Başka Sinema salonlarında buluşuyor. Atlantik Film’in yapımcılığını üstlendiği “Şarkı Söyleyen Kadınlar”; yaşamları farklı engellerle sıkıştırılmış bir grup kadının, inanç, cesaret ve enerji ile hayatın farklı boyutlarına yaptıkları yolculuğun hikâyesi.

Reha Erdem’in hem yazıp, hem yönettiği, hem de kurgusunu üstlendiği çalışma, bir Türk-Alman-Fransız ortak yapımı. Florent Herry’nin görüntü yönetmenliğinde çekilen “Şarkı Söyleyen Kadınlar”ın başrolünde, Reha Erdem’le ilk kez çalışan Binnur Kaya var. Müziklerini Arvo Part’ın yaptığı filmde, Binnur Kaya’ya; Philip Arditti, Kevork Malikyan, Deniz Hasgüler, Vedat Erincin ve Aylin Aslım eşlik ediyor.

İstanbul'un adalarından birinde, bir gün...

“Şarkı Söyleyen Kadınlar”da hikâye; İstanbul’un adalarından birinde muhtemel bir deprem nedeniyle adayı boşaltma kararı alınmasıyla başlıyor. İnsanlar akın akın oradan ayrılsalar da,  küçük bir kesim bu karara uymayarak kalmakta ayak diriyor. Etrafta kıyamet arifesini andıran bir atmosfer hüküm sürerken geride kalanlar için hayat koşulları günden güne zorlaşıyor. 

Trajedilerini, isyan ve hayat şarkılarıyla dönüştüren filmin kadınları, bir türlü çıkamadığı çocukluğuyla erkekliğinde boğulan Adem’i n elinden tutarak, insan olmanın eşsizliğini tattırıyorlar.

Prömiyeri Toronto Film Festivali'nde gerçekleşmişti

1988’de çektiği “A Ay”dan bu yana, ülkemizde filmleri en merakla beklenen sinemacılardan biri olan Reha Erdem’in bugünden itibaren izleyebileceğimiz  “Şarkı Söyleyen Kadınlar”ı prömiyerini geçen Eylül ayında Toronto Film Festivali’nde yaptı. Film, Reha Erdem sineması içinde en çok “Kozmos”a yakın görülüyor. Büyükada’da çekilen film, konusuyla seyircisini zorlasa da  özellikle yarattığı görsel atmosferin başarısıyla dikkat çekiyor. Reha Erdem’in filmlerinin senaryosunu yazmanın yanı sıra bazılarının kurgularını ve ses tasarımlarını yaptığını da hatırlatalım. Sanatçının bugüne kadar kazandığı ödüller arasında; 16. Ankara Uluslararası Film Festivali “En İyi Yönetmen” (Korkuyorum Anne), 25. Uluslararası İstanbul Film Festivali Altın Lale (Beş Vakit) ve 46. Antalya Altın Portakal Film Festivali “En İyi Film” ile “En İyi Yönetmen” (Kosmos) sayılabilir.