"Miro" tablolarının satışı iptal

Portekiz'de ciddi tartışmalara neden olan ve yargıya taşınan 85 Miro tablosunun satışına veto geldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MADRİD - Christie's müzayede evinden yapılan yazılı açıklamada, ''müşterilere karşı sorumluluk taşındığı ve satışların sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmesinin öncelikli olduğu'' belirtildi. 

Tabloların satışın durdurulması için yapılan yasal başvurusu ise Lizbon Mahkemesinin kararıyla bugün reddedildi. Ancak Christie's her şeye rağmen daha önceden 5-6 Şubat olarak duyurduğu müzayedeyi iptal ettiğini açıkladı. Açıklamada, "yasal belirsizliğin satışın güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesini engellediği'' ifade edildi. 

Tabloların satışından Portekiz hükümeti yaklaşık 40 milyon avro gelir bekliyordu. 

''Üzüntü ve utanç verici'' 

Katalan ressam Joan Miro'ya ait 85 tablo, Portekiz bankası Banco Portugues de Negocios (BNP) tarafından 2006 yılında Japon bir koleksiyonerden satın alınmıştı. Portekiz tarihinin en büyük finans skandallarından biri olarak gösterilen BNP'nin 2008 yılında ulusallaştırılmasının ardından söz konusu tablolar da İspanyol devletinin himayesine geçmişti.  

Ekonomik krizle mücadele eden Portekiz'de hükümet, hiçbir zaman sergilenmeyen maddi ve sanatsal değeri büyük olan tabloları satma kararı alınca ülkede sanat eleştirmenleri, galeri yöneticileri ve kamuoyunun tepkisini çekti.  

Yapılan açıklamalarda, Portekiz devletinin Miro tablolarını satması ''üzüntü ve utanç verici'' olarak yorumlanıp, büyük bir hata yapıldığı savunulmuştu.