Pera Müzesi, Vari’yi ağırlıyor

Ülkemizdeki sanatseverlerle ilk kez buluşacak olan Sophia Vari’nin sergisinde 27 heykel ve 32 resim yer alıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, 2013-2014 sanat sezonuna iki sergi ile başladı. Müzede açılan “Sophia Vari - Heykel ve Resimler” sergisi 19 Ocak’a, Cumhuriyet’in 90. kuruluş yıldönümü için hazırlanan “Düşler, Gerçekler, İmgeler - Modern Türk Resminde Cumhuriyet İmgesi” ise 10 Kasım’a kadar gezilebiliyor. Yunanlı sanatçı Sophia Vari, ülkemizdeki sanatseverlerle ilk kez buluşurken, Ekrem Işın’ın küratörlüğünde hazırlanan “Düşler, Gerçekler, İmgeler” sergisi modern resim sanatımızdan örnekler ve imgeler üzerinden yakın dönemin tarih okumasını yapıyor. Sergileri, bugün ve yarın hariç, Kurban Bayramı tatili süresince de gezmek mümkün.

Müze, sezona uluslararası bir konukla başlıyor. Eserlerini ilk kez ülkemizde izleyeceğimiz Sophia Vari’nin Akdeniz'den ilham alan renkleri ve kendine özgü anıtsal formları, müzenin iki katında sanatseverleri bekliyor. Sergide Vari’nin ilk kez izleyiciyle buluşan yapıtları da yer alıyor. Marisa Oporesa ve Maria Topal küratörlüğünde iki senede hazırlanan “Sophia Vari - Heykeller ve Resimler” sergisinde sanatçının 27 heykelinin yanı sıra 32 resmi de sergileniyor.

“Düşler, Gerçekler, İmgeler” sergisiyse müzenin Cumhuriyet’in 90. yıldönümü özel projesi. Aynı zamanda 10 Kasım’ı da kapsayan bir dönemde ziyaret edilebilecek olan sergi, plastik sanatlar aracılığıyla Cumhuriyet tarihimize bir bakış sunuyor. Ekrem Işın küratörlüğünde hazırlanan “Düşler, Gerçekler, İmgeler” sergisinde 21 sanatçıdan 63 resim yer alıyor.

‘Sanat hayatta kalmaya yardımcı olmalıdır’

Ülkemize ilk kez Pera Müzesi’ndeki sergisiyle konuk olan Sophia Vari’nin   uygarlık tarihini ve dünya kültürünü Akdeniz’in enerjisi ve ışığıyla sentezleyerek ürettiği yapıtlar, kendi yaratıcı kişiliğinden ilham alan, derin ve evrensel bir duyguya dayanıyor.

Sophia Vari’nin Pera Müzesi’nde bir sergisinin açılması konusu, 2010’da eşi Fernando Botero’nun eserlerinin bu mekânda yer almasından beri gündemde. Vari’yi, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür ve Sanat İşletmesi Genel Müdürü Özalp Birol da “Formların ve hacimlerin kraliçesi” olarak anıyor. Sanatında Akdenizlilik kavramının yoğun bir şekilde ön plana çıktığı Sophia Vari, “Sanat insanın hayatta kalmasına yardımcı olmalıdır” diyor. Sanatçı eserin görevinin uyumu, barışı, güzelliği hissetirebilmesi olduğunu söylüyor.

Resmin tarihe tanıklığı

“Düşler, Gerçekler, İmgeler - Modern Türk Resminde Cumhuriyet İmgesi” sergisi, Cumhuriyet tarihimizin çeşitli dönemlerini; tarihin, toplumbilimin ve resim sanatının süzgecinden geçirerek farklı bir yaklaşımla okumayı amaçlıyor. “Cumhuriyetin 90 yılına modern Türk resmi nasıl tanıklık etti” sorusundan yola çıkan serginin küratörü Ekrem Işın, eserleri seçerken, ana temayı yedi ana bölümde ele aldıklarını söylüyor. İlk bölüm olan “Kuruluş”ta  daha çok Kuvayı Milliye temalı eserlere yer veriliyor. İkinci bölüm Anadolu insanına odaklanan “Toprak İnsanları”, “Umut Yüklü Kervanlar” başlıklı üçüncü bölüm göç olgusuna, dördüncü bölüm olan “Araf”sa gecekonduda geçen hayatlara resim üzerinden odaklanan kısımlar.Orhan Peker’in resimleriyle ilerleyen “Yorgunluk”, Devrim Erbil’in şehirlere sıkışmışlığı yaşatan çalışmalarının yer aldığı “Bir Kent Mitologyası İçin Cumhuriyet İmgeleri” ve Cumhuriyetin eski dönemlerle hesaplaşmasını işleyen “Modernizm Eski Defterleri Karıştırıyor”, serginin diğer tematik bölümleri.

Çocuklar Vari’nin eserlerini yorumlayacak

Pera Eğitim, Vari’nin sergisi kapsamında, çocuklar için haftasonu atölyeleri düzenleyecek. “Şekilden Şekle” adlı programda çocuklar, sergiyi gezme fırsatı bulurlarken, turun ardından atölyede çeşitli malzeme ve tekniklerle farklı projeler gerçekleştirecekler. 4-6 yaş grubu için “Kağıt Üstüne Kağıt”, “Ahşaptan Heykel”, “Kabarık Kabarık” ve “Maviyi Seviyorum” başlıklı atölyeler açılırken, 7-14 yaş grubu yaratıcılığını; “Günlük Hayatımızdaki Şekiller”, “Suluboya ile Adım Adım”, “Taş Yontucularına Çağrı! Mars’a Yolculuk” ve “Hayalimdeki Takı” atölyeleriyle geliştirecek.