Orff Eğitimi, Finansbank’la Anadolu’ya yayılacak

Finansbank’ın gerçekleştireceği “Anadolu Orff Müzik Eğitimi Projesi”nin tanıtımı yapıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Finansbank’ın çocuk odaklı toplumsal gelişim platformu “Minik Eller Büyük Hayaller” kapsamında gerçekleştireceği “Anadolu Orff Müzik Eğitimi Projesi”, tanıtıldı. Finansbank, Güher-Süher Pekinel’in liderliğinde başlayan projeyle, öğretmenleri aracılığıyla geleceğin yaratıcı liderleri olan çocuklara keyifl i bir öğrenme sürecinin kapılarını açacak. Projede 3 eğitmen, Salzburg'da özel bir eğitim alıp dönecek ve başka eğitmenleri yetiştirerek metodun daha çok çocuğa ulaşmasını sağlayacak. 

Projenin tanıtım toplantısına, Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras, Finansbank Genel Müdürü Temel Güzeloğlu, Süher Pekinel, Orff -Schulwerk Eğitim ve Danışmanlık Merkezi Türkiye Müdürü Fatoş Auernig ve Orff -Schulwerk Eğitim ve Danışmanlık Merkezi Türkiye Eğitimcisi Onur Erol konuşmacı olarak katıldı. 

Konuşmasında “Minik Eller Büyük Hayaller” platformuna değinerek başlayan Ömer Aras, “Türkiye’nin dört bir yanındaki Finansçıların gönüllü katılımları ile büyüyen platformumuzla bir yıl gibi kısa bir süre içerisinde yüz binlerce çocukla ilgi ve yeteneklerini farklı alanlarda destekleyen birçok farklı projede buluşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Değerli sanatçılarımız Güher-Süher Pekinel liderliğinde başlanan Orff Anadolu Projesi'ni de Türkiye’nin geleceğine ışık olmak için hayata geçiriyoruz” dedi. Temel Güzeloğlu ise proje hakkında şu bilgileri verdi: “Türkiye’nin geleceğine ışık olmak için hayata geçirilecek proje, doğal yetenekleri destekleyen, yaratıcılığı ön plana çıkaran ve çoklu zekâ kriterlerini göz önünde bulunduran Orff -Schulwerk yaklaşımını Türkiye’de müzik alanında yaymak üzere gerçekleştiriliyor. Bu kapsamda, Orff Schulwerk Merkezi Türkiye eğitimi çerçevesinde yetişmiş 3 genç müzik eğitmeni, Orff yaklaşımını öğrenebilecekleri ‘Orff Enstitüsü/Mozarteum Üniversitesi Salzburg’da Finansbank desteğiyle 9 ay sürecek özel bir eğitime katılacak. 9 ayın ardından Türkiye’ye dönecek müzik eğitmenleri, Anadolu’nun farklı bölgelerinde, Orff yaklaşımını tüm incelikleri ile gruplar halinde müzik öğretmenlerine aktaracak.” 

Toplantıda Süher Pekinel müziğin çocukların zekâ ve öğrenme yetilerine katkısına dair araştırmalar paylaşırken, Fatoş Auernig ve Onur Erol da metodun detaylarını anlattı.

“Orff Schulwerk” metodu nedir?

“Orff Schulwerk” insanın içinde zaten var olan yaratıcı güçlerin açığa çıkmasına ortam hazırlayan, temelinde ritm, hareket ve konuşma olan, insanların içlerinden geldiği gibi müzik yapıp, dans etmesine, doğaçlama yapmasına olanak tanıyan, insana bütün sanatsal alanları kombine ederek öğrenme, keşfetme, deneme ve yaratma ortamı sunan bir eğitim anlayışı. Vazgeçilmez olan en önemli yapı taşı “oyun” olan Orff çalışmalarında, beynin duygusal olan sağ bölümü ile bilişsel olan sol tarafı birlikte kullanıldığı için öğrenme süreci daha hızlı oluyor. Orff Eğitimi yaklaşımı ile çocuklarda bağımsız karar verme becerisi, sorumluluk bilinci, dayanışma, sosyal duyarlılık, toleransın ve değerlilik duygusunun artması gibi sosyal psikolojik davranış ve beceriler kazandırılması hedefleniyor.