Notalarla dalgalar Turgutreis'te kol kola

D-Marin Uluslararası Klasik Müzik Festivali, Türkiye'den ve dünyadan önde gelen müzisyenleri, 15-19 Ağustos tarihleri arasında sanatseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kurucu destekçiliğini Doğuş Grubu’nun üstlendiği 11. D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali, ülkemizden ve yurtdışından ünlü müzisyenleri sanatseverlerle buluşturmak için gün sayıyor. 15-19 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan etkinlik kapsamında bu yıl; aralarında Denis Matsuev, Buika, Sarah Chang, Eleni Karandriou ve Fazıl Say’ın da bulunduğu sanatçı ve orkestraları dinlemek mümkün. 

Sanatsal programlama ve planlaması Pozitif Live tarafından üstlenilen 11. D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali’nin açılış gecesinde, ülkemize ilk kez gelecek olan ünlü şef Charles Dutiot, günümüzün en saygın orkestralarından İngiliz Kraliyet Filarmoni Orkestrası’nı yönetiyor. Konserin solisti ise Rus piyano geleneğinden gelen virtüöz Denis Matsuev. 

Ünlü keman virtüözü Sarah Chang, tüm zamanların en iyi 50 vokalisti arasında gösterilen Buika, “Metamorfoz” adını verdikleri projeleriyle çellist Sedef Erçetin Atala ve piyanist Maria Papapetropoulou, İzmir’in en yetenekli müzisyenlerinden oluşan Karşıyaka Oda Orkestrası (KODA) ve KODA’nın müzisyenlerinden oluşan Karşıyaka Kentet’in yanı sıra genç yetenekler Dorukhan Doruk, Veriko Tchumburidze, Can Çakmur ve Yunus Tuncalı, etkinliğin konukları arasında yer alıyor. Festival bu yıl ilk kez Bodrum Kalesi’ni de mekân olarak kullanıyor. Kalede, özellikle yaptığı film müzikleriyle tanınan Eleni Karaindrou’nun İstanbul Sinfonietta ile birlikte vereceği konser gerçekleştiriliyor. 

Festivalin sevilen serisi “Gün Batımı Konserleri”nin keyfineyse bu yıl “Gün Doğumu Konserleri” ekleniyor. “Gün Doğumu Konserleri”nin konukları, klasik müziğin zevkine gün doğumunun etkileyici atmosferiyle varıyor. Festivalin kapanışı ise Fazıl Say'ın notaları ve Sait Faik metinleriyle, bir tür edebiyat-müzik buluşması şeklinde yapılıyor.

Programınızı şimdiden yapın!

15 Ağustos Cumartesi
► “Açılış Konseri-Bir Bodrum Efsanesi”: Charles Dutoit yönetimindeki Kraliyet Filarmoni Orkestrası ve Rus piyanist Denis Matsuev. 

16 Ağustos Pazar: 
► “Gün Doğumu Konseri - Bach’la Güne Uyanmak”: Viyolonselci Dorukhan Doruk. 
► “Gün Batımı Konseri – Genç Ustalarla Gün Batımı”: Güher- Süher Pekinel’in himayelesinde yürütülen “Dünya Sahnelerinde Genç Yetenekler” projesinden üç solist. 
► “Gece Konseri – Yeni Dünyadan Yeni Sesler”: Charles Dutoit yönetimindeki Kraliyet Filarmoni Orkestrası ve kemancı Sarah Chang. 

17 Ağustos Pazartesi: 
►“Gün Batımı Konseri – Metomorphosis”: Viyolonselci Sedef Erçetin Atala ve piyanist Maria Papapetropoulou. 
► “Gece Konseri – Zamanın Hafızası”: Piyanist Eleni Karaindrou ve İstanbul Sinfonietta. 

18 Ağustos Salı: 
► “Gün Batımı Konseri – Duygu Denizi”: Piyanist Can Çakmur. ► “Gece Konseri: Buika ile Senfonik Bir Akşam”: Toni Cuenca yönetimindeki Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ve Buika. 

19 Ağustos Çarşamba:
► “Gün Doğumu Konseri: Küçük Bir Sabah Müziği”: KODA Kentet. 
► “Gün Batımı Konseri: Dört Mevsim”: Karşıyaka Oda Orkestrası ve kemancı Deniz Toygür Conus. 
► “Gece Konseri – Sait Faik ve Şarkılar”: Fazıl Say.

Bunları biliyor musunuz?

► D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali, 2005 yılından bu yana, Doğuş Grubu kurucu destekçiliği ile D-Marin Turgutreis’te düzenleniyor. Etkinlik, bir marinada düzenlenen ilk ve tek klasik müzik festivali. 
► Dört gün süresince; gün batımı ve gece konserleri olmak üzere toplam 7 konser sunan festival kapsamında, bugüne kadar 77 konser gerçekleştirildi. 
► Festival bugüne kadar 160 bini aşkın müzikseveri ağırladı. ► İlk üç senesinde Kemal Küçük’ün, son 7 senesinde ise Yücel Canyaran’ın sanat yönetmenliğini üstlendiği festival, bugüne kadar 3 bin 500’ü aşkın sanatçıya ev sahipliği yaptı. Festivalin yaratıcı içerik yönetimini 2015 yılı itibarıyla PozitifLive üstleniyor. 
► Etkinlik 2009 yılında Avrupa Festivaller Birliği’ne (European Festivals Association) kabul edildi. 
► 2012 yılında Donizetti Klasik Müzik Ödülleri’nde “Yılın Klasik Müzik Etkinliği Ödülü” kazanan festivalin bilet satış gelirlerinin tamamı Tohum Otizm Vakfı ve Bodrum Sağlık Vakfı’na, otizmli çocuklar ile ailelerine yönelik çeşitli projelerde kullanılmak üzere bağışlanıyor.