Nâzım ve Vera misafir ağırlarken

“Nâzım’ın Evinde Vera’nın Sofrasında” kitabı raflardaki yerini aldı. Kitap Nâzım Hikmet’in Moskova’daki evini ziyaret etmiş konukların yazılarından oluşuyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Nâzım Hikmet’in Moskova’daki evini ziyaret etmiş ve karısı Vera Tulyakova Hikmet tarafından ağırlanmış konukların yazılarından oluşan “Nâzım’ın Evinde Vera’nın Sofrasında”  raflardaki yerini aldı. Arif Keskiner ve M. Melih Güneş’in birlikte hazırladıkları, Mitos-Boyut Yayınları’ndan çıkan kitapta; konuklarının yıllar sonra Nâzım, Vera ve onların eviyle ilgili kaleme aldığı anılar, okuyucularla buluşuyor. 

Vera, Nâzım Hikmet’in fotoğrafl arını içeren 1977 ve 1978 yıllarına ait iki duvar takvimini, yıllar boyunca adeta bir müze ziyaretçi defteri gibi değerlendirdi ve evinde ağırladığı bazı konuklarının imzalamasını, içinden geçenleri kısaca yazmalarını sağladı. Bu konukların arasında bulunan Arif Keskiner ve Melih Güneş ise; yaklaşık 40 yıl sonra, takvimde imzası bulunan ya da Tulyakova’nın ağırladığı onlarca kişiye ulaşarak, Nâzım ile Vera ve onların evlerine dair kendi hikâyelerini aktaran bir hafıza-belge kitabı oluşturdu. Svetlana Uturgauri’nin önsözünü yazdığı kitapta; A. Kadir, Adalet Ağaoğlu, Aziz Nesin (üstte Vera'yla), Anna Stepanova, Ara Güler, Arif Keskiner, Ataol Behramoğlu, Can Dündar, Coşkun Aral, Fatma Girik, Genco Erkal, Hakan Aksay, Hülya Arslan, Orhan Kemal, İlki Güneş Fenercioğlu, İrina Fedyunina, M. Melih Güneş, Mergül Kotil, Nadyejda Litvinova, Naum Kleyman, Nazar Büyüm, Nebil Özgentürk, Necati Şahin, Nedim Gürsel, Ömer Polat, Şanar Yurdatapan, Türkân Şoray, Uğur Büke, Vera Tulyakova Hikmet, Yavuz Tanyeli, Zeliha Berksoy ve Zeynep Oral’ın anıları ve söyleşileri bulunuyor.