Nâzım Hikmet 111 yaşında

Şiirimizin çınarı Nâzım Hikmet'in 111. yaşı bu hafta çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
 
 
İSTANBUL - Kaleme aldığı dizelerin her biri dünya  çapında klasikleşen şairimiz Nâzım Hikmet, bu hafta 111 yaşına girecek. Ayrıca bu sene, 3 Haziran 1963 günü kaybettiğimiz Nâzım Hikmet'in 50.  ölüm yıldönümü. Bu yıldönümleri dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Şairin yayıncısı Yapı Kredi  Yayınları'nın Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi Sanat Galerisi işbirliği ile düzenlediği "Nâzım 111 yaşında – Nâzım'ın Sanatı, Sanatçıların Nâzım'ı Sergisi" yarın açılırken, şair 14 Ocak akşamı gerçekleştirilecek "Ustalara Saygı" toplantısında da anılıyor.
 
"Nâzım 111 yaşında – Nâzım'ın Sanatı, Sanatçıların Nâzım'ı Sergisi"nde,  Nâzım Hikmet'in sanatçı kişiliği veeserleriyle sanatçıların Nâzım'a bakışı irdeleniyor. Sergide ayrıca Nâzım  Hikmet'in az bilinen ressam yönüne ve sanat dünyasında şiirleriyle olduğu kadar, resimleriyle de yeri olduğuna vurgu yapılıyor. "Nâzım 111 Yaşında" sergisinde; İbrahim Balaban, Ömer Uluç, Mehmet Güleryüz, Tankut Öktem, Mehmet Aksoy, İrfan Okan, Yalçın Karayağız ve Memet Güreli'nin de aralarında bulunduğu 36 sanatçının resim ve heykelleri bulunuyor. Sergide, Nâzım Hikmet'i kişisel olarak tanımamış ama yapıtlarından ve kişiliğinden etkilenerek tuvallerinde yansıtan kimi ressamlar, Nâzım Hikmet'in hayatının trajik yanlarını konu edinip yapıtlarına taşıyorlar. Şiirimizin çınarı Nâzım Hikmet, 111. doğum ve 50. ölüm yıldönümünde "Ustalara Saygı"da da anılıyor. Beşiktaş Belediyesi tarafından sekiz sezondur düzenlenen "Ustalara Saygı" toplantıları, 14 Ocak Pazartesi akşamı "Mavi Gözlü Dev" için özel içerikle oluşturulan etkinlikle devam ediyor. Faruk Şüyün tarafından hazırlanan gece, saat 20.00'den itibaren Akatlar Kültür Merkezi'nde izlenebiliyor. Yapıtlarıyla edebiyat, tiyatro, sinema, müzik ve resmi de besleyen büyük sanat çınarımız, gecede sanatın farklı dallarından örneklerle anılıyor. Tuna Egemen'in sunacağı "Ustalara Saygı" etkinliği, Ataol Behramoğlu'nun açılış konuşmasıyla başlıyor.
Bir konuşma da yapacak olan Melih Güneş'in hazırladığı ve seyirci karşısına ilk kez çıkan "Bir Yitik Miras: Nâzım Hikmet" belgeselinden bölümlerin izlenebileceği etkinlikte, ustanın şiirleri Ayşe Lebriz Berkem, Cem Baza ve Özlem Ünaldı'nın sahne alacağı dinletiyle konuklara sunuluyor.
 
Sema'nın bir akapella ile katılacağı "Ustalara Saygı" toplantısında; Haluk Oral, Hıfzı Topuz, yayıncısı Raşit Çavaş ve Turgay Fişekçi birer konuşma yapıyorlar. Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı (TÜSTAV) tarafından hazırlanan, 1925-1938 yılları döneminde Nâzım Hikmet'in kendisi tarafından basılan kitaplardan örneklerin sahnede yer alacağı gecede; şairin kendi sesinden "Saman Sarısı" ve Genco Erkal'ın "Ne Güzel Şey Hatırlamak Seni" adlı çalışmasından çeşitli yorumlar da seyircilerle paylaşılıyor. "Ustalara Saygı"da Melih Güneş'in önümüzdeki günlerde okurlarla buluşacak olan "Hanene Huzur Dolsun- Sevdalı Bulut" kitabıyla birlikte ilk kez yayınlanacak olan "Sevdalı Bulut" ve "Hanene Huzur Dolsun" animasyon filmleri de gösteriliyor.