Masallı, sazlı, sözlü yerli ‘aşk’ beyaz perdede

Burak Aksak’ın ‘Bana Masal Anlatma’sı ve Nesli Çölgeçen’in ‘Çalsın Sazlar’ı, soğuk havada içini aşkla ısıtmak isteyenleri sinemalarda bekliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Karın ve soğuğun esir aldığı haftayı iki yerli aşk filmiyle bitiriyoruz. Her ikisi de bugün gösterime giren filmlerden ilki Leyla ve Mecnun dizisinin senaristi Burak Aksak’a ait. Burak Aksak’ın yazıp yönettiği ‘Bana Masal Anlatma!’ filminde Hande Doğandemir, Fatih Artman, Tarık Ünlüoğlu, Devrim Yakut, Cengiz Bozkurt, Erdal Tosun, Ercan Yazgan, Cihan Ercan, Sadi Celil Cengiz, Burcu Biricik rol alıyor. Konuk oyuncular Gökçe Bahadır ve Gürkan Uygun. Yapımcılığını BKM’nin üstlendiği filmin dağıtımcısı ise UIP Filmcilik. 

Sıradan bir mahallede, eskimeyen dostlukların kanatları altındaki iki gencin hikayesini anlatan filmin konusu özetle şöyle: Delikanlı, kalbi iyilikle dolu, kızlar konusunda şeytanın bacağını kıramamış, çekingen dolmuş şoförü Rıza (Fatih Artman), doğup büyüdüğü mahallede, esnafın ve mahallelinin göz bebeği olan bir gençtir. Bir gün Rıza’ya bildiği her şeyi unutturup ezber bozduran Ayperi (Hande Doğandemir) hayatına girer... Rıza kahraman olmak ister, Ayperi ise kahramanını bulmak! 

Burak Aksak da filmini, bu ayki Ot dergisinde Metin Üstündağ’a verdiği röportajda şöyle anlatıyor: “Mantığı olan saçmanın komiğini, yani absürdü bilerek yapmadım ama sanırım benim mizacım bu. ‘Bana Masal Anlatma’ filmde de bundan kaçınmadım. ‘Leyla ile Mecnun’a benzeyecek gibi çekincelerim olmadı. Biraz ayakları yere bassın istedim ama çıkan durum yine absürd bir şey oldu. Filme baktığım zaman, ‘Evet masaldan bir kız gelebilir, ne var ki bunda!’ diyebiliyorum.” 
Kulağımızın pası silinsin 

Bu haftanın diğer yerli yapımında da ‘aşk’ başrolde! Züğürt Ağa ve Selamsız Bandosu filmleriyle ünlenen Nesli Çölgeçen’in beş yıl aradan sonra yönetmen koltuğuna oturduğu ‘Çalsın Sazlar’ın yapımcıları Sarp Çölgeçen, Aydın Sarıoğlu, Metin Namlıses ve Berna Akpınar. Senaryo da Nesli Çölgeçen’e ait. 

Belçim Bilgin, Engin Hepileri, Caner Cindoruk, Can Kolukısa, Devrim Yakut, Serhat Özcan, Deniz Özerman ile Nil Günal’ın oynadığı ‘Çalsın Sazlar’, dalgacı, hayalci, hayatı hafife alan iki yakın arkadaşın aynı kıza aşık olması sonucu yaşadıkları aşk ve dostluk ilişkilerinin eğlenceli, neşeli ve aynı zamanda naif bir hüzün ile anlatılan hikayesi. Üç kahramanın trajik hayatları etrafına örülen ve bu hayatların farklı derinlikleri ile zenginleşen film, Türk sineması için “farklı” olarak tanımlanabilecek bir kurgu ile aşkı anlatıyor. Film, müzikleriyle de adının hakkını veriyor.