“Lale Çılgınlığı” son kez sahnede

Şefik Kahramankaptan’nın kaleme aldığı ve Ali Hoca’nın bestelediği “Lale Çılgınlığı” operası yarın akşam son kez sahnelecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Antalya Devlet Opera ve Balesi, Türkiye-Hollanda ilişkilerinin 400. yılı dolayısıyla Şefik Kahramankaptan’nın kaleme aldığı ve Ali Hoca’nın bestelediği “Lale Çılgınlığı” operasını yarın akşam son kez sahneliyor. İsmini; 1637 yılında, Hollanda’da lale soğanı fiyatlarının aniden aşırı yükselişine verilen dönemden alan iki perdelik opera, saat 20.00’den itibaren Haşim İşcan Kültür Merkezi’nde izlenebiliyor. İki perdelik operanın ilk perdesi Hollanda’da, ikinci perdesiyse İstanbul’da geçiyor. Orkestra şefliğini Ömer Yöndem üstlendiği “Lale Çılgınlığı”nda; Devrim Demirel, Bilge Yılmaz, Ebru Kaptan, Şafak Güç ve Bora Baran sahneye çıkıyor.

Gösteride; soylu bir aileden gelen, macera tutkunu Felemenkli Fink van Broot, Lale borsası başkanı Jan den Boyl’un güvenini ve kızı Lotte’nin kalbini kazanarak, bahçelerinden Büyük amiral adındaki paha biçilemez lale soğanını çalıyor. Lale borsasının çökmesi üzerine soluğu İstanbul’da alıyor ve asıl macera burada başlıyor. Eserin rejisörü Murat Atak bu iki dönem arasındaki geçişleri seyirciye gerek sahne estetiği gerekse reji açısından başarılı bir biçimde sunuyor.