Kütüphane "müstehcen" ilan edemez

Mimesis Dergisi'nin "müstehcen" denilerek Elazığ'da Halk Kütüphanesi'ne alınmamasıyla ilgili Türkiye Yayıncılar Birliği: Bir halk kütüphanesi müdürü herhangi bir eseri, 'müstehcen' ilan etme ve halkın erişimine kapatma yetkisine sahip olamaz.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
İSTANBUL - Türkiye Yayıncılar Birliği, Mimesis Dergisi'nin Elazığ Halk Kütüphanesi'ne alınmamasına ilişkin, "Bir il Halk Kütüphanesi müdürünün, kendisini yargı yerine koyarak herhangi bir eseri, abonesi olunan bir yayını 'müstehcen' ilan etme ve halkın erişimine kapatma gibi bir görevi ve yetkisi olamaz" görüşlerini dile getirdi.
 
Birlikten yapılan yazılı açıklamada, Elazığ Halk Kütüphanesi'nin, Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi'nin çıkardığı Mimesis Tiyatro Çeviri Araştırma Dergisi'nin 19'uncu sayısını, içinde "müstehcen resim ve çizgiler bulunduğu, bu tür yayınların okuyucuların ve çocuklarının ahlaki değerlerini bozduğu" gerekçesiyle iade ettiği belirtildi.
Açıklamada, kütüphane müdürünün, yazısında, derginin yalnızca bu kütüphaneye değil, Elazığ'a bağlı ilçe halk kütüphanelerine de ücretli veya ücretsiz olarak gönderilmemesini talep ettiği kaydedildi.
 
Söz konusu derginin, Kültür Bakanlığı'nın kendine bağlı il, ilçe halk kütüphanelerinde okurlara sunulmak üzere abone olduğu bir akademik yayın olduğuna dikkati çekilen açıklamada, "Bir il halk kütüphanesi müdürünün, kendisini yargı yerine koyarak herhangi bir eseri, abonesi olunan bir yayını 'müstehcen' ilan etme ve halkın erişimine kapatma gibi bir görevi ve yetkisi olamaz. Müstehcen olduğu iddia edilen görsellerin bulunduğu metin, akademik-bilimsel bir makalenin çevirisidir. 'Müstehcenlik' saptaması derginin ve makalenin içeriğine bakılmaksızın, yalnızca ilişiğindeki görsellere dayanılarak verilmiştir. Bu görseller M.Ö. 5. yüzyıla ait, Antik Yunan hayatıyla ilgili vazo ve kadehlerdeki tasvirlerdir" denildi.
 
Müstehcenlik suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu'nun 226. maddesinin bile bilimsel eserlerle, sanatsal ve edebi değeri olan eserler için müstehcenliği kabul etmediğine, ceza öngörmediğine vurgu yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
 
"Türkiye Yayıncılar Birliği olarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü'nden, yetkisini aşarak bilimsel bir yayını sansürleme girişiminde bulunan kütüphane müdürü ile ilgili işlem yapılmasını, bu tür sorumsuz davranışların tekrarını engelleyici çalışmaları bekliyoruz. Yayıncı, yazar ve çevirmenlerimizi eser seçimlerinde oto-sansüre sürükleyen; seçimlerinde 'muhafazakar sanat' anlayışını benimsemeyen yayıncılarımızı yıllar süren dava süreçleriyle yıpratarak yayınlama özgürlüğüne darbe vuran, tanımı dahi muğlak olan 'müstehcenlik' temelli sansürleyici uygulamaların bir an önce sona erdirilmesi, bu tür uygulamalara yol veren TCK'nin ilgili maddelerinin acilen değiştirilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nı çaba göstermeye davet ediyoruz."