Koleksiyonerler hafta sonunu bekliyor

Antik AŞ’nin 189 lot eser satacağı müzayedenin muhammen bedeli en yüksek yapıtı, Osman Hamdi Bey’in 132 yıl sonra gün yüzüne çıkan “Yeşil Cami Önü” adlı tablosu. Tablo, 10 milyon liradan satışa sunuluyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Antik AŞ’nin 189 lot eser satacağı müzayedenin muhammen bedeli en yüksek yapıtı, Osman Hamdi Bey’in 132 yıl sonra gün yüzüne çıkan “Yeşil Cami Önü” adlı tablosu. Tablo, 10 milyon liradan satışa sunuluyor.

“Kaplumbağa Terbiyecisi” adlı eseri 2004 yılında 5 milyon 500 bin liraya, “İstanbul Hanımefendisi” tablosu da 2008’de Londra’da 8 milyon liraya satılan Osman Hamdi Bey’in “Yeşil Cami Önü” tablosu, bu hafta sonu gerçekleştirilecek bir müzayedede koleksiyonerlere sunuluyor. Antik AŞ’nin Osman Hamdi Bey’in yanı sıra klasik Türk resminin önemli sanatçılarından eserler satacağı müzayede, 24 Mayıs Cumartesi günü, saat 15.00’ten itibaren Shangri-La otelde takip edilebiliyor. Turgay Artam yönetiminde gerçekleşecek olan Antik AŞ’nin 282. müzayedesinde 189 lot eser yeni sahiplerini bekliyor. Antik Palace’da müzayede gününe kadar incelenebilecek olan eserler arasında muhammen bedeli en yüksek yapıt, Osman Hamdi Bey’in 1882’den bu yana ilk kez gün ışığına çıkan “Yeşil Cami Önü” konulu tablosu. Tuval üzeri yağlıboya, imzalı, 185’e 100 santimetre ebatlarındaki tablonun muhammen bedeli, 10 milyon lira. Gebze Belediye eski Başkanı Mustafa Zeki Bey koleksiyonundan çıkan tablo, 16 figürüyle dikkat çekiyor. Antik AŞ’nin müzayedesinde, resmimizin diğer ustalarından da önemli eserler yeni sahiplerini bekliyor. Halil Paşa’dan “Çeşme Yolu” 900 bin liradan, Hoca Ali Rıza’dan “Peyzaj” 600 bin liradan, Şeker Ahmet Paşa’dan “Natürmort” 500 bin liradan, İbrahim Çallı’dan “Manolyalar” ise 125 bin liradan satışa sunuluyor. Müzayedede önemli hat eserleri ve çeşitli antika objeler de alıcı bekliyor. Hz. Muhammed’in 10 mucizesini içeren ve 175 bin liradan satışa çıkan Bakkal Arif ketebeli “Aşere-i Mucizat”, müzayedede yer alan önemli hat eserlerinden biri.

Hangi yapıt, kaça satılacak?

● Osman Hamdi Bey'den “Yeşil Cami Önü”: 10 milyon TL

● Hoca Ali Rıza'dan “Peyzaj”: 600 bin TL

● Şeker Ahmet Paşa'dan “Natürmort”: 500 bin TL

● Aliyyül Razi ketebeli “Kur'an-ı Kerim” ve “Delail'ül Hayrat”: 250 bin TL

● Alexander Swoboda'dan “Oryantal Portre”: 200 bin TL

● Mehmet Hilmi ketebeli “Kur'an-ı Kerim”: 175 bin TL

● Hikmet Onat'tan “Kayıklar”: 175 bin TL

● Esseyid El Hac Ahmed Arif ketebeli, hilye formunda “Aşere-i Mucizat”: 175 bin TL

● İbrahim Çallı'dan “Anadolu Vapuru”: 170 bin TL

● Hikmet Onat'tan “Teskereci Osman Efendi Camii-Kuruçeşme”: 150 bin TL

● Delincourt'dan “Harem'den Görünüş”: 150 bin TL

● Osmanlı tombak kahvedan: 125 bin TL

● Edward Hoyer'den “Ayışığında İstanbul”: 125 bin TL

● İbrahim Çallı'dan “Manolyalar”: 125 bin TL

● Hasan Rıza ketebeli “Hilye-i Şerife”: 125 bin TL

● Çift tombak üzengi: 125 bin TL

● H. Asaf “Otoportre”: 100 bin TL

● Feyhaman Duran'dan “Pembe Manolya”: 90 bin TL

● Turgut Zaim'den “Çini Dekore Eden Kız”: 90 bin TL

● Edirnekari saat: 75 bin TL Bu çeşm-i bülbül karlık, 40 bin lira muhammen bedelle satışa çıkacak.

Sanatseverlerin gözü onda

osm.jpg

Şu sıralar, Pazartesi günü sayfamızda yer verdiğimiz, Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nde (AnaMed) gezilebilen “Nazlı’nın Defteri” sergisiyle de gündemde olan Osman Hamdi Bey’in “Yeni Cami Önü” tablosu, koleksiyonerlerin dikkatini hafta sonunda gerçekleştirilecek müzayedeye çevirdi. Ünlü kültür adamı Osman Hamdi Bey’in, 1882’de, Mekteb-i Sanayi-i Nefise-i Şahane’yi (bugünkü adıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) kurduğu yıl tamamladığı ve 10 milyon liradan satışa sunulan eserle ilgili olarak, sanatçının yeğeni de olan Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nden Edhem Eldem şu şorumu yapıyor: “Osman Hamdi’nin yeni çıkan 1882 tarihli Yeşil Cami Önü isimli tablosu, meşhur ressamın eserleri arasında önemli bir yer tutmaya aday olduğu kadar, bu önemli sanatçının kariyerini daha iyi anlamamızı sağlayacak kıymetli bir tarihi belge olarak ele alınması gereken kıymetli bir kazanım.”