Koleksiyonerin yoğun günü

İstanbul’da 22 Şubat Cumartesi günü 2 müzayede birden var. Âsar-ı Atika Müzayede antika ve tablolardan oluşan 313 parçayı, Maçka Mezat da 109 lot eseri sanatseverlere sunuyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Koleksiyonerler, bir süredir ara verdikleri müzayede mesailerine bu hafta sonu yeniden başlıyor. İstanbul’da 22 Ocak Cumartesi günü toplam 422 eserin satışa sunulacağı iki farklı müzayede düzenleniyor. Âsar-ı Atika Müzayede’nin, saat 14.30’da başlayacağı satış Grand Hyatt Hotel’de takip edilebilirken, Maçka Mezat’ın satışı saat 17.00’den itibaren The Sofa Hotel’de gerçekleştiriliyor.

Toplam 313 eserin el değiştireceği Âsar-ı Atika Müzayede’nin “Osmanlı ve Karma Eserler Müzayedesi”nde satışa sunulacak parçalar, müzayede gününe kadar Atika Sanat Galerisi’nde incelenebiliyor. Maçka Mezat’ın satacağı 109 lot eser de, yine müzayede gününe kadar Maçka Mezat Sanat Galerisi’nde sergileniyor. 

Dikkat çeken eserler

Âsar-ı Atika Müzayede’nin 15. mezatı olan organizasyonda tabloların yanı sıra çeşitli antika objeler de koleksiyonerlere sunuluyor. Müzayedenin muhammen bedeli en yüksek eseri Hafız Ali bin Osman, Müzeyyib Ahmet Atağullah ketebeli Kuran-ı Kerim. Doğduğu yer ve tarih hakkında bilgi olmayan ama 19. asrın ilk yarısında yaşadığı tahmin edilen sanatçının Kuran-ı Kerim’i 160 bin TL’den alıcılara sunuluyor. “Osmanlı ve Karma Eserler Müzayedesi”nde el değiştirecek bir başka Kuran-ı Kerim ise Enver Paşa’ya ait. Enver Paşa’nın 1922’de öldürülmesinden 18 gün önce eşi Naciye Sultan’a hediye gönderdiği Kuran-ı Kerim, 60 bin TL’den satışa çıkarılıyor. 

Âsar-ı Atika’nın klasik tablo meraklılarına bu müzayedede sunduğu en önemli resim ise Diyarbakırlı Tahsin’in “Derviş” kompozisyonu. İmzalı, tuval üzeri yağlıboya, Üsküdar’dan Sultanahmet manzarasını ve bir dervişi gösteren tablonun muhammen bedeli 140 bin TL. Mübin Orhon’un 120 bin TL’den çıkan “Kainat” tablosu ve Jean Portet’nin 35 bin TL muhammen bedelli “Sultan Abdülmecid”i, mezatın diğer öne çıkan tabloları. 

İtalyan tasarımcı Carlo Bugatti’nin 5 parçadan oluşan koleksiyonu da aynı satışta koleksiyonerlere sunulacak yapıtlar arasında yer alıyor. Eserlerinde Kuzey Afrika ve İslam etkisi görülen tasarımcının eklektik tarz mobilyalardan oluşan koleksiyonu, 140 bin TL’den alıcı bekliyor. Londralı ünlü saat üreticisi Markwick Markham tarafından Osmanlı sarayı için üretilen konsol saat de, 65 bin TL’lik muhammen bedelle müzayedenin önemli parçaları arasında yer alıyor. 
Maçka Müzayede’nin Füreyya Koral’dan “Şiir”le başlayacağı satışında önemli tablolarının yanı sıra sevilen heykeltraşlarımızın eserlerinden örnekler ve birkaç Afrika maskı var.  Müzayedenin muhammen bedeliyle en dikkat çeken parçası, 120 bin TL-150 bin TL aralığında satılacağı ön görülen imzalı bir Orhan Peker “Natürmort”u. Nejat Melih Devrim’den “New York”un 90 bin TL-120 bin TL aralığında alıcı bekleyeceği satışta, Mübin Orhon’un “Kırmızı Soyut”unun da ilgi çekmesi bekleniyor. Soyut resmimizin en önemli isimlerinden biri olan Orhon’un imzalı tablosu da 90 bin TL-120 bin TL aralığında alıcı bekliyor.

Maçka Müzayede, Cumartesi günü Selma Gürbüz tabloları da satıyor. Sanatçının 2004 tarihli, imzalı “Kuşlu Natürmort” ve “Kedili Kompozisyon” başlıklı tablolarının her birinin 70 bin TL-100 bin TL fiyat aralığında el değiştirmesi bekleniyor. Aynı fiyat aralığında satılacağı düşünülen bir başka tabloysa Kemal Önsoy’un bir “Soyut Kompozisyon”u. Selma Gürbüz’ün “Kafes” ve “Kuşlu Figür” tablolarıysa 30 bin TL-40 bin TL arası bedelle satışa çıkıyor. 

Hareketlilik devam edecek

Müzayede piyasasında bu hafta sonu başlayacak hareketlilik, önümüzdeki dönemde de yeni organizasyonlarla devam ediyor. Nişantaşı Müzayede, 50. Organizasyonunu 25 Şubat’ta, Artı Mezat da “Özel Koleksiyonlar Müzayedesi”ni 1 Mart’ta gerçekleştirmeye hazırlanıyor.  

Önümüzdeki dönem İstanbul dışında da planlanan müzayedeler var. İzmir’de Hüsran Akıllıoğlu tarafından kurulan Sesil Müzayede Evi, 2. yılını kutlarken yeni satışlar da düzenleme hazırlığında. Müzayede Evi’nin Müdürü Koray Gürbüz, “Tarihi Havagazı Fabrikası’nda yeni sergilerimiz ve müzayedelerimiz olacak, Nisan ayında bütün Türkiye’nin gündemine gelecek özel bir sergi ile İzmir’in adını dünyaya duyurmak istiyoruz” diyor. Asansör’deki Dario Moreno Sokağı’nda satın aldıkları tarihi evi restore ederek, kente kazandırmayı ve etkinliklerini burada yapmayı planladıklarının altını çizen Gürbüz, her yıl ilkbahar ve sonbahar aylarında 2 müzayede düzenleyeceklerini de belirtiyor.