Klasik eserlere coşkulu dokunuşlar

16. Uluslararası Antalya Piyano Festivali kapsamında bu hafta proje konserler öne çıkıyor. Festival kapsamında yarın Güldiyar Tanrıdağlı Rahmaninov’la Anadolu’yu buluştururken, 28 Kasım’da Ufuk ve Bahar Dördüncü “Sahnede İsyan”ın seslerini dillendiriyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Antalya’da 17 Kasım’dan bu yana konserler, atölye çalışmaları ve ustalık sınıfl arıyla devam eden 16. Uluslararası Piyano Festivali, ikinci haftasında proje konserlerle dinleyicilerle buluşmaya devam ediyor. Bu yılki programında; 13 konser, 8 atölye çalışması, 3 seminer, 5 söyleşi ve 19 atölye yer alan festival; yarın Rahmaninov severleri, 27 Kasım’da Gülsin Onay hayranlarını, 28 Kasım’da notalarla “Sahnede İsyan”a tanık olmak isteyenleri konuk ediyor. Piyano Festivali’nin kapanışı, Antalya Film Festivali’nin açılışı olan gecenin konuğuysa film müzikleriyle tanınan Don Davis. 

Sanat yönetmenliğini orkestra şefi Gürer Aykal’ın, artistlik koordinatörlüğünü ise soprano Seren Akyoldaş’ın üstlendiği 16. Antalya Piyano Festivali’nin sıradaki konseri “Rahmaninov Anatolian Project.” Antalya Kültür Merkezi Aspendos Salonu’ndaki konserde; yeni nesil piyanistlerden Güldiyar Tanrıdağlı, Kalan Müzik’ten çıkan ilk solo albümü “Rachmaninov Anatolian”dan ezgiler yorumluyor. Güldiyar Tanrıdağlı, 20. yüzyılın en büyük piyanist ve bestecilerinden Rachmaninov’un solo piyano eserleri ve lied’lerini Anadolu enstrümanlarıyla buluşturduğu projesinde, bir Doğu-Batı sentezi çalışması ortaya koyuyor. Tanrıdağlı, ilk solo albümünde yorumlamak üzere Rachmaninov’u seçmesinin nedenini şöyle anlatıyor: “Müzikle ve Rachmaninov’la tanıştığımdan beri bunu düşlüyordum. Rachmaninov Tatar asıllıdır. Ben de Uygur Türkü’yüm ve onun eserleri içinde bu kökleri hissedebiliyordum.” 

Antalyalı sanatseverler 28 Kasım’daysa modern ve çağdaş repertuvar konusunda dünyanın en çok aranan piyano ikililerinden biri haline gelen Ufuk&BaharDördüncü’nün “Sahnede İsyan” adlı projesini dinleyebiliyorlar. Antalya Kültür Merkezi’ndeki konserde; Fabrice Aragno’nun projeye özel, müzikle senkron giden filmi eşliğinde Dördüncü kardeşler empresyonist besteci Debussy’nin “Pan’ın Öğlenden Sonrası” ve Jeux eserlerinin ardından Stravinsky’nin “Bahar Ayini”ni seslendiriyorlar. Önde gelen Fransız piyanistlerden Duchable, Ufuk ve Bahar Dördüncü için, “Mükemmel bir teknik ile donanmış iki kendini adamış piyanist enerjik ve çağrışımcı performanslar sergiliyorlar” diyor.

Uçansu’nun “Çanakkale”sine prömiyer

Festival, haftaya, Gürer Aykal şefl iğindeki Akdeniz Filarmoni Orkestrası’nı ve genç Hırvat piyanist Martina Filjak’ı ağırlayarak başladı. Konserde, Prof. Hasan Uçarsu'nun Çanakkale Zaferi’nin 100. yıldönümü için festivale özel bestelediği “Yine Bir Şey Yapabildim Diyemem Hatırana-Çanakkale 1915” adlı eser ilk kez seslendirildi. Duygu fırtınası yaşatan eser ile başlayan konser, genç Hırvat piyanist Martina Filjak’ın seslendirdiği Rachmaninov’un “2. Piyano Konçertosu” ile devam etti.Filjak, performansının ardından dakikalarca alkışlandı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, gecenin sonunda Gürer Aykal’a teşekkür çiçeği takdim etti.