Japonların gözdesi Gölyazı, UNESCO Listesi’ne talip
Japonların Avrupa’nın En Güzel 30 Kasabası listesine giren Gölyazı için 2009’dan bu yana bir dizi turizm projesi yürüten Nilüfer Belediyesi, bölgeyi UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne de dahil etmek istiyor.
Zehra ORUÇ
Japon Seyahat Acenteleri Birliği (JATA) tarafından bu yıl hazırlanan Avrupa’nın En Güzel 30 Kasabası listesinde Türkiye’den tek destinasyon olarak Bursa’nın önemli turizm değerlerinden Gölyazı sunuldu.
Daha çok kültür turizmi amaçlı seyahat eden Japon turistler için hazırlanan öneri listesinde, İtalya, Almanya ve Fransa’dan 2’şer kasaba fotoğrafl arıyla tanıtıldı. Türkiye, İrlanda, Arnavutluk, Galler, Avusturya, Hollanda, Güney Kıbrıs, Hırvatistan, İsviçre, İsveç, İspanya, Slovenya, Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Norveç, Macaristan, Bulgaristan, Finlandiya, Belçika, Polonya, Portekiz, Makedonya, Karadağ ve Romanya’dan da birer kasaba yer aldı.
Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, bölgede sürdürülen arkeolojik kazı çalışmaları sırasında Apollonia Tapınağı’nda 4 bin kişilik dev bir anfi tiyatronun izlerine rastlandığını belirterek, “Kazılar sırasında çok değerli hazineler bulduk. Müze müdürlüğümüz ve Uludağ Üniversitesi’yle birlikte çalışıyoruz. Çıkan her türlü değerli obje ve eşya envantere dahil oluyor. Gün yüzüne çıkacak olan bu değerler Gölyazı’yı Türkiye’de önemli bir konuma getirecek. Binaların restorasyonu ile Gölyazı’yı UNESCO Dünya Mirası listesine dahil etmeyi hedefl iyoruz” dedi.
Yaz aylarında hafta sonları Gölyazı’yı ortalma 20 bin kişinin ziyaret ettiğini ifade eden Bosbey, “Altyapı çalışmaları halen tamamlanamadı. Altyapı kurumları çalışmalarını tamamlanmalı ki belediye olarak üst yapı çalışmalarını yapabilelim. Binalarda restorasyon projelerimiz, yöre halkının ticari hizmetini güçlendirmeye yönelik çalışmalarımız sürüyor” diye konuştu. Öte yandan, gelen turistlere Gölkuşu ile tekne gezintisi yapma imkanı da sunduklarını aktaran Bozbey, “20 kişilik özel bir göl teknesi yatırımı yaptık. Amacımız sandal gezintisinden daha güvenilir bir imkan sunmak. Bölgede bir kooperatif kuruldu ve bu çatı altında sandalcıların da birleşip göl teknesi almasını ve işletmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.
Ulaşım tren ve elektrikli bisikletlerle olacak
Gerekli çalışmaların tamamlanmasıyla yarımadaya araç girişlerini yasaklayıp, ulaşımı, 2 tren ve elektrikli bisikletler ile sağlayacaklarını ifade eden Bozbey, “Biri elektrikli diğeri dizel iki tren aldık. Devreye alacağız ama altyapı sorunu nedeniyle alamıyoruz. Elektrikli bisiklet yatırımı yaptık. Gölyazı’yı araç trafiğine kapatalım araçları oluşturulan otoparka park edilsin ve ulaşım bisikletlerle sağlansın, tren ile ücretsiz taşıyalım hedefindeyiz. Bölgeye farklı bir hava vermek istiyoruz ama altyapı engeli nedeniyle bekletmek zorunda kalıyoruz. Bu projelerin tamamının devreye alınmasıyla rol model olacağız” değerlendirmesinde bulundu.
Yöre halkı geleceğinin turizmde olduğunun farkında değil
Bölgede kadınların hem turizme hem de ev ekonomisine katkı sağlamak amacıyla yiyecek satışı yaptıklarını belirten Bozbey, “Bölgeye Japonlar gelecek ve onlara yeterli hizmeti hijyen kurallarına göre veremezsek bir daha gelmezler, kimseye de tavsiye etmezler diyerek, satış alanlarını yeniledik, yiyecekleri daha hijyenik şartlarda üretip, satacakları ortamlar oluşturduk. Yöre halkı geleceğinin turizmde olduğunun farkında değil” dedi.
81 ilden, 81 yaşayan ev sergilenecek
Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, belediyenin devam eden bir diğer turizm projesinin de Anadolu Arastası olduğunu belirterek, “Dünyada bir ilkin gerçekleştirileceği bu proje ile 160 dönümlük alanda 81 ilden 81 yaşayan evin yanı sıra Balkanlardan ve Kafk aslardan da temsilen 5’er hikayesi olan ev sergilenecek. Evler, Turizm İşletme Kooperatifi çatısı altında dernekler tarafından işletilecek. İç ve dış turizme hizmet edecek bir alan olacak. Binaların iç-dış kaplama çalışmalarında kullanılacak ürünler, dernekler vasıtasıyla ilgili bölgelerden getirtilecek. Belediyemizin hedefi projeyi 2019’da tamamlamak” dedi.