İzmir'den ‘butik müze' atağı
İzmir'de butik müzeler zinciri büyüyor. Kente ilk butik müze konseptini Oyun ve Oyuncak Müzesi ile kazandıran Konak Belediyesi, Türkiye'nin ilk Mask Müzesi, Neşe ve Karikatür Müzesi'ni kurdu.
Arzu ALP
İZMİR - İzmir, son yıllarda butik müzecilikte büyük bir atılım yaptı. Kültürel mirasların korunması amacıyla butik müzeler zincirine her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Kente Oyuncak Müzesi, Karikatür Müzesi, Mask Müzesi gibi ilkleri kazandıran Konak Belediyesi şimdi de dünyadaki 51'inci kadın müzesinin İzmir'de kurulması için çalışıyor. Latife Hanım Köşkü Anı Evi, Hamza Rüstem Fotoğraf Evi, Bilim Müzesi, Deprem Müzesi gibi butik müzeleri ziyaret akınına uğrayan Karşıyaka Belediyesi de Örnekköy Şantiyesi'nin yanındaki alanda emektar hizmet araçları için bir müze kuruyor. Bornova Belediyesi de Dramalılar Köşkü'nü yapıldığı 18'inci yüzyıla uygun şekilde restore ederek turizme kazandıracak.
Dünyanın 51'inci Kadın Müzesi İzmir'de kurulacak
Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, Kadın Müzesi'nin çalışmalarını hızlandırdıklarını belirterek "Dünyada 50 kadın müzesi var. 51'incisi Konak'ta yaşama geçirilecek. Müzemizde kadının gelişimini ve Türk kadınının sosyal konumunu irdeleyen bir anlayışı sergileyeceğiz. Müze için Basmane'de satın alınan binada restorasyon başladı. Bonn Kadın Müzesi Müdürü Marianne Pitzen ile tarihi ve kültürel dokunun korunması, yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması için ortak çalışma içinde bulunacağız. Müzemiz Türkiye'nin birçok kentinde kadın müzelerinin kurulmasına önderlik edecek" dedi. Tartan, Türkiye'nin ilk başbakanı İsmet İnönü'nün evini de müzeleştireceklerini vurgulayarak, "İnönü Vakfı bugüne dek evi korudu ve ziyarete açık tuttu. Ancak bundan sonra İsmet İnönü evi gerçek bir müze haline gelecek. Müzeyi ziyaret edenler Kurtuluş Savaşı günlerine, Lozan'da yazılan efsaneye tanıklık edecek. Bu özellikle gençlerin görmesi gereken bir müze olacak. Evi bir müze haline getirdiğimizde gençlerle birlikte İzmir'in paşasına sahip çıkışını göreceğiz" şeklinde konuştu. Tartan, Varyant'ta seramik Sanatçısı Ümran Baradan'ın bağışladığı Çocuk Müzesi'ni restore ettirerek butik müzecilik anlayışının ilk örneği olan Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi'ne dönüştürmüştü. Sunay Akın, müzenin konsept danışmanı.
Türkiye'nin ilk Mask Müzesi İzmir'de
Türkiye'de bir ilk olan İzmir Mask Müzesi, Tartan'ın İzmir'e kazandırdığı ikinci butik müze. Alsancak'ta hizmet veren müzenin zemin katında kafeterya, dinlenme ve hediyelik eşya bölümleri var. Birinci katta etnik mask salonu, ikinci katta Anadolu seçkisi, iz bırakanlar, sergi salonu ve atölye yer alıyor. Müzede Aziz Nesin'in ölüm maskı da yer alıyor. Giriş katındaki sergi salonunda tiyatro, ritüel, Endonezya, Avustralya Aborjin ve Kamerun. gibi bölgelerin kabile gruplarının kullandıkları masklar yeralıyor. Arşivde 95 parça etnik mask ve 2 adet heykel var. Müze kapılarını 20 Ocak 2012'de açtı. Müze kütüphanesi, Türk ve dünya mizahını görsel ve metinsel olarak- içeren kitap, albüm, katalog, broşür, dergi, plak, efemera gibi belgeleri ile araştırmacılara da katkı sağlamayı hedefliyor. Müzede, Eflatun Nuri, Güngör Kabakçıoğlu gibi Türk karikatürünün önde gelen sanatçılarının eserleri ile dünya karikatür örnekleri arşivleniyor.
Karşıyaka'da 600 bin ziyaretçi
[PAGE]Karşıyaka'da 600 bin ziyaretçi
Karşıyaka Belediyesi tarafından kente kazandırılan butik müzeler ziyaretçi akınına uğruyor. Bu müzeleri bugüne kadar 600 bin civarında kişi ziyaret etti. Bu müzelerden 2008 yılında aslına uygun restore edilen Latife Hanım Köşkü'nü bugüne kadar 500 bin kişi ziyaret etti. Türkiye'nin 2. Bilim Müzesi Karşıyaka'da. Bahçeşehir Koleji ortaklığıyla 2009'da açılan Bilim Müzesi'nin 3 yıldaki ziyaretçi sayısı 50 bini buldu. Müzede 60 deney düzeneği bulunuyor. Bilim müzesinde matematik ve fizik bilimleri üzerine deneyler yapılıyor. Bostanlı Güzel Sanatlar Parkı'nda 1987 yılında açılan Açık Hava Arkeoloji Müzesi ise 2011 yılında yenilenirken, özellikle kurvaziyerlerle İzmir'e gelen turistlerin ilgi odağı oldu.
Karşıyaka Belediyesi'nin Örnekköy Şantiyesi'nde bulunan Deprem Müzesi'nin ağırlıklı ziyaretçileri öğrenciler. Türkiye'nin farklı bölgelerinde yaşanan deprem felaketleri
sonrasında ortaya çıkan yıkım manzaralarının fotoğraflarının yer aldığı müzede evlerin dayanıklılığını ölçmeye yarayan cihazlardan da örnekler var. Hamza Rüstem Fotoğraf Evi de ilk yılında 10 bin kişiyi ağırladı. İzmir'in en köklü fotoğraf stüdyolarından biri olan Hamza Rüstem Fotoğrafhanesi'nin yaklaşık 100 yıllık bir geçmişe sahip arşiv ve koleksiyonu Karşıyaka Belediyesi tarafından değerlendirilerek Mavişehir'de bir fotoğrafevine dönüştürüldü. Burada orijinal fotoğraf makineleri, fotoğraflar, fotoğrafik efemera, çeşitli fotoğraf malzemesi ve ekipmanlar sergilenirken ayrıca Hamza Rüstem'e ait özel eşyaların yeraldığı bir salon, etnografik nitelikli tarihsel stüdyo, hatıralık eşya reyonu, mobil kamera, Hamza Rüstem heykeli de bulunuyor.
Emektar araçları için müze kuruluyor
Geleceğin Karşıyaka'sı için belirledikleri turizm kenti misyonunun bir ayağını da butik müzelerin oluşturduğunu vurgulayan Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, "Kentin hafızasını yaşatmak adına çok önemli adımlar attık. Bu noktada; Latife Hanım Köşkü Anı Evi ile Hamza Rüstem Fotoğraf Evi ciddi bir rol üstleniyor. Bilim Müzesi de bilim tarihinde kısa bir yolculuğa çıkartıyor ziyaretçilerini. Deprem müzemiz ile de geçmişin acı tecrübelerini unutturmamayı hedefliyoruz" dedi. Butik müzelerin gördüğü ilgiden büyük mutluluk duyduklarını belirten Durak, "Bilim müzemiz için okullar randevu sırasına giriyor. Latife Hanım Köşkü için turlar düzenleniyor. Yeni butik müzeler de yolda" çıklamasını yaptı. Şimdi de emektar hizmet araçları için bir müze kurduklarını aktaran Başkan Durak, Latife Hanım Mahallesi, Örnekköy Şantiyesi'nin yanındaki alanda kurulacak olan açık hava müzesinde, çöp kamyonundan kepçeye, geçmişten günümüze belediye hizmetlerinde kullanılan çok sayıda aracın sergileneceğini söyledi.
Bornova'da tarihi köşk, müze olacak
Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Dramalılar Köşkü'nün yok olmasını önlemek adına satın alıp restorasyonuna başladıklarını ifade ederek, "Köşkü, Bornova Kent Müzesi'ne dönüştürüp gelecek nesillere geçmişlerini göstermek istiyoruz. 2452 metrekare arsa içindeki köşkte, dönemin Osmanlı ve Levanten yaşantısını yansıtacak çalışmalar yapıyoruz. İç mekanda yapılacak çalışmalarla ziyaretçiler kendilerini 18. yüzyılın Drama'sında gibi hissedecek. Avluda döneme uygun kafeler kuracağız. Alana yapacağımız restoranda yine o yıllara ait Osmanlı ve Rum mutfağından yemekler sunulacak. Ahıra atlar yerleştireceğiz. Avluda bu atlar gezinti yapacak. Döneme ait antik eserlerle üsleyeceğimiz köşkte 1920'li yıllarda yaşayan ailenin fotoğraflarını sergileyeceğiz" diye konuştu.
İzmir ve Türk basın tarihi Basın Müzesi'nde
[PAGE]İzmir ve Türk basın tarihi Basın Müzesi'nde
İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Ege Üniversitesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle İzmir'e kazandırılan Basın Müzesi İzmir'in kurtuluşunun 90. yıldönümü kapsamında törenle açıldı. İzmir'in Basmane Semti'nde tarihi Ayavukla Kilisesi'nin müştemilatında oluşturulan müzede İzmir ve Türk basın tarihini gözler önüne seren eşya ve dökümanların yanı sıra öldürülen gazeteciler için özel olarak oluşturulan bölümünde; Uğur Mumcu'nun bilgisayarı, Abdi İpekçi'nin daktilosu ve kalemi, Çetin Emeç'in kravatı, mendili, notları, Metin Göktepe'nin kazağı, Ümit Kaftancıoğlu'nun çantası ve ehliyeti, Turan Dursun'un da saati ve yeleği gibi materyaller sergileniyor.
Narlıdere'de cemevi müzeye dönüştürüldü
Narlıdere'nin ayakta kalan en eski binası olan tarihi cemevi restore edilerek müzeye dönüştürüldü ve Narlıdere Kültür Evi adı ile hizmete açıldı. Narlıdere'de yaşayan Türkmen Tahtacı Alevi'lerinin gelenek ve göreneklerinin tanıtıldığı müze yoğun ilgi görüyor. Narlıdere Belediyesi tarafından çevre düzenlemesi yapılan müze daha sonra Büyükşehir Belediyesi'nin de katkılarıyla restore edildi. 2007'de ziyarete açılan müze 2,5 kat ve 9 odadan oluşuyor. Müzede 1800'li yılların başlarında göçle gelerek Narlıdere'nin ilk yerleşimcileri olan Türkmen Tahtacıları'nın ibadet ve yaşam tarzları sergileniyor. Bölgedeki evlerden toplanan tarihi belgelerin ve yaşam tarzlarını yansıtan materyallerin yanı sıra aslına uygun olarak giydirilmiş 21 adet heykel yer alıyor. Tarihi evleri SİT alanı olarak ilan ederek koruma altına alan Narlıdere Belediyesi tarafından düzenlenen (Yukarıköy) Narlı Mahallesi'nde bulunan Narlıdere Kültür Evi'ni ziyarete gelenler köy meydanında soğuk bir ayran içip dinlenebiliyor. Cem ve Semah Dönme törenlerinin geleneksel giysili heykellerle anlatıldığı kültür evi haftanın her günü 09.00- 12.00 ile 13.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.
Arkas'tan Deniz Tarihi Müzesi
Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, Bornova'daki tarihi evini ‘Deniz Tarihi Merkezi Müzesi' haline getirdi. Müzede, 89 gemi maketi, 126 parça gemi antikası ile deniz temalı 67 tablo bulunuyor.