İstanbullu çağdaş sanat solumaya 10. kez hazır

Contemporary Istanbul, İstanbul Kongre Merkezi ve Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda bu akşam açılıyor. 10. yılında da Akbank'ın desteğiyle düzenlenen sanat fuarı, 15 Kasım’a kadar gezilebilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ülkemizden ve yurtdışından çağdaş sanat örneklerini sanatseverlerle buluşturan Contemporary Istanbul, İstanbul Kongre Merkezi ve Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda bugün gerçekleştirilecek özel koleksiyoner günü ve açılışla başlıyor. Ziyaretçilere yarından itibaren kapılarını açacak olan fuar, bu yıl 10. yaşını kutluyor. 

2006’da 40 ulusal ve 9 uluslararası olmak üzere 49 galeri ile yola çıkan Contemporary Istanbul, 10. yılını kutlarken 24 ülkeden 102 galeriye ev sahipliği yapıyor. Sanatseverlerin 15 Kasım’a kadar gezebilecekleri fuar, 10. yılında da Akbank desteğiyle kapılarını açıyor. Ferko da bu yıldan itibaren 4 yıl boyunca “ortak sponsor” olarak fuara destek veriyor. Contemporary Istanbul’un bu yılki en dikkat çeken bölümleri; yeni medya sanatının nabzının “X-CHANGE” teması altında tutulacağı Plugin, çağdaş İran sanatı örneklerinin sergileneceği Contemporary Tahran ile Uzakdoğu’nun özgün ve çağdaş sanat eserlerinin yer alacağı Australia China Art Foundation. 

İran, konuğumuz olacak 

Contemporary Istanbul’un bu yılki Focus bölümü ‘’Tahran’’ üzerinde yoğunlaşıyor. Çağdaş İran sanatından örnekler, Tahran merkezli Aaran Art Gallery, Assar Art Gallery, Dastan’s Basement, Shirin Art Gallery ve Lajevardi Foundation aracılığı ile ziyaretçilerle buluşuyor. İran’ın öne çıkan koleksiyonerlerinden Nadeer Mobarqa ve eşinin sanat koleksiyonu da ‘’Mobarqa Collection’’ adı altında, Contemporary Istanbul aracılığı ile Türkiye’de ilk defa sanatseverlerin beğenisine sunuluyor. 1950 ve 60’lardan bu yana İran modern sanatının öne çıkan parçalarını barındıran Mobarqa Koleksiyonu’ndan 12 eser fuar alanında sergileniyor. Ali Akbar Sadeghi’nin minyatür ile harmanlanmış eserleri Shirin Art Gallery’de yer alıyor. IŞİD’in yıktığı heykelleri farklı teknolojik materyaller kullanarak yeniden üreten Morehshin Allahyari’nin eserleri ise Plugin bölümünde Lajevardi Foundation’da yer alıyor. Mohammad Hossein Emad’ın heykelleri Assar Art Gallery’de; Nasser Bakhshi’nin heykelleri Aaran Art Gallery’de, Ardeshir Mohasses’in büyük ölçekli kara kalem çizimleri de Dastan’s Basement’ta ziyaretçilerle buluşuyor. 

Sanat piyasasının gözbebekleri... 

Contemporary Istanbul bu yıl dünyada birçok fuarda öne çıkan sanat galerilerini ağırlıyor. Johann König tarafından Berlin’de kurulan ve katıldığı Art Basel, Frieze Art Fair London, FIAC Paris ve Art Basel Miami gibi önemli fuarlarda dünyaca ünlü 30 uluslararası sanatçıyı temsil eden König Galerie, Contemporary Istanbul’un 10. yaşında Public Art Fund desteğiyle Brooklyn Bridge Park için yaptığı oyunsu enstalasyonları ile ön plana çıkan Danimarkalı sanatçı Jeppe Hein’ın “Geometric Mirrors” serisini izleyiciyle buluşturuyor. König Galerie ayrıca 14-17 Ekim tarihlerinde Frieze Art Fair London’da tüm eserleri satılan Camille Henrot’nun eserlerini de bu yıl Contemporary Istanbul’a taşıyor. Ekim ayında gerçekleşen dünyanın en önemli çağdaş sanat fuarlarından Frieze London ve Fiac Paris’in öne çıkan sanatçıları arasında yer alan; Franz Ackermann, Etel Adnan, Stephan Balkenhol, Bourgeois, Chillida, Robert Devriendt, Noël Dolla, Mounir Fatmi, Rebecca Horn, Annette Kelm, Camille Henrot, Alicja Kwade, David Lachapelle, Markus Lüpertz, Carlos Motta, David Nash, Jaume Plensa, Kiki Smith, Tatiana Trouvé, Claude Viallat, Jorinde Voigt, Tom Wesselmann, Tony Cragg, Nevin Aladağ, Jeppe Hein, JR, Marwan, A.R. Penck, Tunga gibi isimlerin eserleri de Contemporary Istanbul’da görülebiliyor.

Solo şovlardan Çin sanatına fuarın ağır topları...

►Fuar, bu yıl “Solo Shows” adı altında sanatçıların kişisel projelerini ağırlıyor.
►Contemporary Istanbul ve Glasstress Venedik işbirliği özel bir etkinliğe dönüşüyor. Gelecek yıl 2 Nisan ve 2 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşecek olan Glasstress İstanbul, Tophane-i Amire’de Contemporary Istanbul tarafından düzenleniyor.
►Lang ve Baumann İsviçreli sanatçı ikilisi küratörlüğü Marc-Olivier Wahler tarafından gerçekleştirilen özel enstalasyonlarıyla bu sene Contemporary Istanbul’da. Lang/Baumann’ın dış mekân için hazırladığı ‘Comfort #4’ isimli yerleştirmesi ziyaretçileri fuarın girişinde karşılıyor.
►CI Dialogues kapsamında Pablo Genovés de eserlerinin doğa, iklim değişikliği ve farklı alanlara nasıl gönderme yaptığına değiniyor. Pablo Genovés’nin fotoğrafl arı Hasan Bülent Kahraman’ın küratörlüğünde fuardaki Akbank Sanat standında sergileniyor.
►Fuarın merakla beklenen bölümlerinden birisi de Australia China Art Foundation. Bölüm, Yashian Schauble tarafından seçilen Çinli çağdaş sanatçılardan oluşuyor.

İstanbul, küresel sanat kenti olma yolunda

Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, basın toplantısında fuarın bütün yıla yayılan yurtiçi-yurtdışı çalışmalarıyla, dergisiyle, sergileriyle bir fuar olmaktan çıktığını, artık İstanbul’un bir ürünü olduğunu vurguladı. “Contemporary İstanbul, bütün dünyada İstanbul’u tanıtan global bir marka haline geldi. Bunun daha fazla büyümesi, Türkiye’nin dünyaya sanat ve kültür ihraç etmesi, Türkiye’deki sanatın gelişmesi için devletin bir stratejiik planlama yapma noktası gelmiştir” diyen Güreli, önümüzdeki dönemde ilgili bakanlıklara gerekli girişimleri gerçekleştirmeyi planladıklarını da söyledi. Kurumsal koleksiyonerlik mekanizmasının da mutlaka teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayan Güreli; 16-19 Mayıs 2016’da genç sanatçıları ve yeni galerileri hedefl eyen bir fuar hazırlığında olduklarını da duyurdu. Fuarın destekçisi Akbank’ın Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üye Suzan Sabancı Dinçer’in yorumuysa şöyle: “Akbank olarak, yıllardır kararlılıkla sürdürdüğümüz kültür-sanat projelerimizle sanatı geniş kitlelere ulaştırıyoruz. Türkiye’nin en önemli çağdaş sanat fuarı olan Contemporary İstanbul’u da ilk günden beri gönülden destekliyoruz. Bu sene 10. yıldönümünü kutlayan Contemporary Istanbul’un yeniden ana sponsorluğunu üstlenmekten büyük gurur duyuyoruz. Her zaman olduğu gibi Contemporary Istanbul, çağdaş sanatı İstanbul’a taşıyor; İstanbul’un küresel bir sanat kenti olmasını destekliyor. Biz de Akbank olarak bu misyonu her yıl olduğu gibi kalpten destekliyoruz. Bu yıl da İstanbullu sanatseverleri müthiş bir fuar bekliyor.”