İstanbul'un Yeni Sanat Haftası: Art Istanbul

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - 2012 Yılında ilk defa gerçekleşecek Art Istanbul projesi ile 19- 25 Kasım 2012 tarihlerinde İstanbul'da yerleşik sanat kurumlarının, galerilerin, müzelerin ve kültür kurumlarının düzenlediği etkinlikler ortak bir yapı içinde sunulacak ve Türkiye'ye ve dünyaya duyurulacak. Art Istanbul haftası birçok kültürel  aktivitelere, sanat etkinliklerine, sergi açılışlarına, özel performanslara, konuşmalara ve eğitim programlarına erişim sağlayacak.

Art Istanbul sanat haftası son yıllarda dünya çağdaş sanat çevrelerince çekim merkezi olan İstanbul'a gelen sanatseverin sayısını arttırmayı ve Türkiye'de doğan çağdaş sanatı daha geniş coğrafyada duyurmayı amaçlıyor.

İstanbul'da yerleşik sanat kurumlarının, müzelerin, galerilerin ve kültür merkezlerinin etkinliklerini ulusal ve uluslararası platformda tanıtarak, İstanbul'un dünya şehirleri arasındaki bilinirliğini arttıracak olan proje, şehrin önde gelen sanat kurumları, galeriler, müzeler ve kültür kurumlarının etkinliklerini etkili ve güçlü bir şekilde duyuracak. Projeyi kamuoyuna duyurmak için The Sofa Hotel'de düzenlenen basın toplantısına Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli , Akbank Sanat Direktörü Derya Bigalı, İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, Galeri Nev Istanbul Kurucusu Haldun Dostoğlu, Contemporary Istanbul Genel Koordinatörü Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman,  Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür ve Sanat İşletmesi Genel Müdürü M. Özalp Birol katıldı.

19- 25 Kasım 2012 tarihlerinde düzenlenecek Art Istanbul haftası tanıtım toplantısında konuşan Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, İstanbul'a olan ilgiyi arttırmak ve İstanbul'un dünya çapında çağdaş sanat çevrelerince daha iyi tanınmasını sağlamak ve sanat çevrelerini kente çekmek için İstanbul'daki sanat etkinliklerinin buluşacağı "Art Istanbul" projesinin önemi ifade etti. Güreli, 'Dünyada uluslararası fuarlar, etkinlikler, sanat kurumları ve müzayedeler büyük kitlelerin organizasyonun düzenlendiği ülkeyi ziyaret etmesini sağlamaktadır. Nitelikli ve belirli gelir düzeyine sahip insanlar olan bu ziyaretçiler, bulundukları süreler içerisinde o bölgeye büyük boyutlarda ekonomik katkı sağlamaktadır, Bu yüzden bu gelişmeler hem ülkenin tanıtım faaliyetlerine hem de çağdaş sanat dünyasına büyük katkılar sağlayacaktır" dedi Hasan Bülent Kahraman şunları söyledi: "Türkiye entelektüel açıdan çok kısa sürede çok önemli bir aşama kaydetmiştir. Bugün kapitalist gelişmeyi, hatta teknolojik gelişmeyi aşan, hiç değilse onlarla at başı giden bir entelektüel dünya var. Bu dünyanın belkemiğini çağdaş sanat meydana getiriyor. Tarihimizde ilk kez karşılaşılan bir durumdur bu. İstanbul'da üretilen sanat ve kültür dünyanın bu konudaki merkezlerinde üretilenle eşdeğerdedir ve eşzamanlıdır. Bu bakımdan görünürlüğümüzü ve bu özelliğimizin bilinirliğini artırmak için yapılması gereken en önemli şey ortak hareket etmek, güç birliğine gitmek ve kurumlar arasında etkileşim sağlamaktır. Bunu yaparsak bundan sonraki gelişme çok daha kısa bir sürede çok daha büyük bir adımla özdeşleşecektir."

Akbank Sanat Müdürü Derya Bigalı "Önümüzdeki sene 20. yılımızı kutlayacağız. 20. yılımıza dünyanın yaşayan önemli çağdaş sanatçılarından Magdalena Abakonowicz'in sergisiyle giriyoruz. Sergimiz önümüzdeki hafta Art Istanbul dönemi açılacak ve işlerin bir kısmı Akbank Sanat'ın yanı sıra Contemporary Istanbul'da da sergilenecek. Art Istanbul, bu  donemde yurt dışından gelen sanatcı, galerici, koleksiyoner ve basın mensuplarına İstanbul'daki sanat ortamını tanıtmak gibi bir misyon üstleniyor. Böylece hem İstanbul'un cağdaş sanat haritasını çizmiş hem de uluslararası networku arttırmış oluyor." dedi.   

İKSV Genel Müdürü Görgün Taner ise bir kentin kültür sanat alt yapısının önemine dikkat çekerek 'Dünya kültürüne katkı sağlayacak bu proje ile İstanbul'da üretilen sanat ve kültürün bilinirliğini arttırmak önemli bir harakettir' şeklinde konuştu. Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür ve Sanat İşletmesi Genel Müdürü M. Özalp Birol, 'Art İstanbul projesinin faydalı gördüğümüz için böyle bir hareketin parçası olmaktan ötürü çok mutluyuz, Organizasyonu gerçekleştiren herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz' dedi.

Galeri Nev Istanbul Kurucusu Haldun Dostoğlu ise ilk defa böyle bir örgütlenmenin hayata geçirildiğini vurgulayarak 'Art İstanbul oldukça sevindirici bir proje ve önümüzde ki yıllarda, giderek artan bir başarı yakalayacağını düşünüyorum' dedi.

Türk çağdaş sanatını ve sanatçılarını uluslararasılaştırmayı amaçlayan Art Istanbul, İstanbul'un son dönemde kazandığı gücü yepyeni bir noktaya eriştirerek Türk çağdaş sanatının küresel çapta bilinirliğini arttırmaya önemli katkı sağlayacak.

İstanbul'un kültürel ve sanatsal yaşamını dünyaya açacak olan Art İstanbul projesinde yer alacak sanat fuarı ve galeriler; Contemporary Istanbul, Alan İstanbul, art On Istanbul, Art-core Space, artSümer, Asfalt Art Gallery, C.A.M Galeri, Cda-Projects Gallery, Çağla Cabaoğlu Gallery, Daire Galeri, Dirimart, Egeran Galeri, Ekavart Gallery, Elipsis Gallery, Galeri Apel, Galeri Artist, Galeri Artist Çukurcuma, Galeri İlayda, Galeri Linart, Galeri Mana, Galeri Nev Istanbul, Galeri NON, Galeri Selvin, Galerist, Galeri Zilberman, Istanbul'74, Kare Art Gallery, Merkur, Mim Art Gallery, Mixer, Pg Art Gallery, Pi Artworks, Pilot Galeri, Piramid Sanat, Rampa, Sanatorium, Soda, The Empire Project, x-ist