İstanbul Modern’de “Çok Sesli” bir sergi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Modern, kuruluşunun onuncu yılında Türkiye’de görsel ve işitsel sanatlar arasındaki çok katmanlı bağın izlerini “Çok Sesli: Türkiye’de Görsel Sanatlar ve Müzik” başlıklı sergiyle gündeme getiriyor. Osmanlı’nın son döneminden günümüze dek süregelen Türkiye’de görsel sanatlar, müzik ve ses arasındaki ilişkiyi araştırmayı ve bu alandaki güncel üretimlerden bir seçki sunmayı hedefl eyen serginin küratörlüğünü Levent Çalıkoğlu ve Çelenk Bafra üstleniyor. 

“Çok Sesli”nin sergi alanında Türkiye’de görsel sanatlarla müzik ve ses ilişkisini ele alan farklı kuşaklardan sanatçılarınürettikleri resim, heykel, video ve yerleştirmelerinden bir seçki sunuluyor. Sergide, işitsel ve görsel olanı bir arada irdeleyen ve her iki disiplinden de beslenerek sanatsal pratiklerini zenginleştiren sanatçılar var. Sergi, ses ve müziği konu olarak kullanan veya bir esin kaynağı, form ve kavram olarak ele alan güncel sanat çalışmalarından oluşuyor. İstanbul Modern Süreli Sergiler Salonu’nda 27 Kasım’a kadar devam edecek olan “Çok Sesli” sergisi; Nevin Aladağ, Fikret Atay, Semiha Berksoy, Hüseyin Çağlayan, Ergin Çavuşoğlu, Burhan Doğançay, Cevdet Erek, Borga Kantürk, Servet Koçyiğit, Füsun Onur, Ferhat Özgür, Sarkis, Erinç Seymen, Merve Şendil, Hale Tenger, Vahit Tuna ve mentalKLINIK’in çalışmalarından oluşuyor. 

“Çok Sesli” sergisinin sponsorluğunu müzenin Eğitim Sponsoru Garanti Bankası ile İletişim ve Teknoloji Sponsoru Turkcell üstleniyor. Serginin Ses Sistemleri Sponsorluğu’nu ise Bose ses sistemleri distribütörü Modern Elektronik yapıyor. 

“Çok Sesli” için Türkçe-İngilizce basılan 185 sayfalık katalogda kültür kuramcısı Nermin Saybaşılı’nın sergiye özel hazırladığı ses ve imge politikalarını ele alan makalesinin yanı sıra Levent Çalıkoğlu’ndan sergi konsepti metni, Çelenk Bafra’dan sanatçı ve yapıt metinleri ile Birnur Temel’in “Repertuar”ın içerik sürecini açıklayan yazısı yer alıyor. Sergilenen çalışmaların ve “Repertuar’’ araştırmasının açıklama ve görselleri de katalogda bulunuyor. 

İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, “Çok Sesli” sergisinin, İstanbul Modern’in ülkemizin modern ve çağdaş sanatının gelişim dinamiklerine işaret ettiği, disiplinlerarası yaklaşımı öne çıkardığı sergiler dizisinin devamı niteliği taşıdığına dikkati çekiyor ve şöyle diyor:“Müzik ve görsel sanatlar arasındaki ilişkiyi kapsayan sergiler çağdaş sanata yön veren müzelerin gündemini oluşturuyor. Görsel sanatlar ile müzik ve ses arasındaki etkileşimi gündeme getirerek, Türkiye’deki gelişimi araştıran bir sergi ise, ülkemizde ilk kez İstanbul Modern’de sanatseverlerle buluşuyor. Türkiye’de görsel sanatlar ve müziğin kesiştiği zengin ve verimli alan, bugüne dek bir sergiyle incelenmediği için ‘‘Çok Sesli’’ daha önce benzeri hayata geçirilmemiş bir proje niteliğinde.”

Bir “Repertuar” çalışması 
Geçmişten bugüne görsel sanatların ses ve müzik ile kurduğu yakın bağı, her iki sanat dalı arasındaki etkileşimleri araştıran ve sanatçıların kişisel ve toplumsal süreçlerde müziğe duydukları özel ilgiyi aktaran sergi, bu birikimi ortak bir zeminde buluşturuyor. Türkiye’nin sosyal ve kültürel gelişim süreçlerini, görsel sanatlar ve müzik alanındaki yansımalarıyla araştıran, dönemlerarası ve disiplinlerarası gelişen bu zeminde sergiye özel bir araştırma da sunuluyor: “Repertuar.” İstanbul Modern’den Birnur Temel ve Yasemin Ülgen Saray’ın başta Alper Maral olmak üzere pek çok müzik uzmanının danışmanlığı ve katkısıyla ortaya koyduğu “Repertuar” çalışması, Türkiye’de üç yüz yıla yayılan bir dönemde görsel sanatlarda ve müzik alanında üretimde bulunan sanatçıların birikimini aktarıyor.