İki Shakespeare “şamatası”

Propeller Company’nin festival kapsamında bu hafta sonu son kez yorumlayacağı “Bir Yaz Gecesi Rüyası” ve “Yanlışlıklar Komedyası”, ünlü yazarın 450. yaşına yakışır yapımlar...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

nermin_sayin-007.jpg

Bütün tiyatroseverlerin çok iyi bildiği gibi, bu sene Shakespeare’in 450. yaşını kutluyoruz. Tiyatronun gelmiş geçmiş en gür kalemine, elbette Tiyatro Festivali de saygı duruşunda bulunuyor bu yıl. Çeşitli yerli projelerin yanı sıra Shakespeare oyunlarında uzmanlaşmış Propeller Theatre Company katılıyor festivalin “İyi ki doğdun Shakespeare” nidasına. Hem de iki oyunla. 

Propeller'ın mimarı Edward Hall. Ki kendisini, bir ortak yapım olan “Gülün Öfk esi”yle 2002’de izlemiş ve Shakespeare çözümlerine hayran kalmıştık hep beraber. Dolayısıyla, Shakespeare severlerin programda iple çektikleri gösteriler “Bir Yaz Gecesi Rüyası” (yanda) ve “Yanlışlıklar Komedyası”ydı. Bugün ikisini de izlemiş bir tiyatrosever olarak diyebilirim ki; Shakespeare’in dehasına bir kez daha şapka çıkardığımız, uçucu, kıpır kıpır ve samimi iki yorumla İstanbul’a gelmiş topluluk. "Yanlışlıklar Komedyası" bugün 20.30 ve yarın 15.30'da, "Bir Yaz Gecesi" yarın 20.30'da Harbiye'de, fırsatınız varsa sakın ama sakın kaçırmayın. 

Topluluğun en önemli özelliklerinden biri, tıpkı Shakespeare’in yazdığı dönemde olduğu gibi, kadın rollerini genç erkek oyuncuların yorumlayışı. “Bir Yaz Gecesi" nin Atinalı genç kızlarıyla peri kraliçesi Titania ve tabii “Yanlışlıklar Komedyası”nın tüm aktris rolleri, kumpanyanın aktörlerince öyle samimi, keyfini çıkara çıkara, mizahını kazıyarak, hani tabiri yerindeyse köpürterek oynandı ki unutamayacağız doğrusu. Her iki oyunun bir diğer ortak -ve çok önemli- noktasıysa tasarımlarının Michael Pavelka’nın elinden çıkması. Hall ile Pavelka öyle bir fikir birliği yaratmışlar ki dekor, ışık ve efektlerin rejiye hizmetine hayran kalmamak elde değil. Bir de oyuncuların canlı olarak kimi zaman insan sesiyle kimi zaman vurmalı ya da üfl emeli çalgılarla yarattıkları müzik-efektler var. Bu kadar göz önünde yaratılıp yine de tiyatronun büyüsünü taşıyan çok az tasarım izledim. “Bizler Shakespeare’i yeniden keşfetmeyi diliyoruz” diyor topluluk üyeleri, ben de diyorum ki keşfettikleri gibi, seyirciye de keşfettirebiliyorlar. “Bir Yaz Gecesi”nin ışıktan ormanı, müzikten kayvan efektleri, koşuşturup duran âşıkları, mızıkayla horlayan esnafı, asılı sandalyelerden oluşan patika yolları, Atinalı delikanlıların birbirini pantolon askılarını çeke çeke dövmeleri, hele hele finale damgasını vuran Tisbi’si... “Yanlışlıklar Komedyası”nın ise “amigo” Atina halkı, soluk aldırmayan temposu, kıskanç eş ve kızkardeşi, ön sıradaki seyircilerden birine evlenme teklif eden polis memuru... Unutulacak gibi değiller! 

Tekrar söylüyorum, hafta sonu ikisinden birini izleyin. Bir de, hangisine giderseniz gidin, arada müzik aletlerini alıp fuayeyi “basan” oyuncuların şarkılarına tempo tutmayı ihmal etmeyin!