İDOB, sezona 3'ü yeni 10 operayla başlıyor
İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürü Arıkan, bu sezonun temasının 'İlkler' olacağını söyledi.
İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB) Müdürü ve Sanat Yönetmeni Suat Arıkan, "Bu sezon 3 yeni önemli eser var. Biri, Osmanlı'da Abdülmecid döneminde Türkiye'de oynamış, ilk Verdi operası, 'Ernani'. Çok enteresan bir şekilde görüyoruz ki cumhuriyetten sonra bir daha hiç oynamamış. Ernani, Verdi'nin de 'en sevdiğim operam' dediği eseri ve onu yurtdışında da üne kavuşturan opera." dedi.
Arıkan, sezon hazırlıklarına ilişkin yaptığı açıklamada, İDOB'un her sezon olduğu gibi bu sezonda da çok önemli ilklere imza atacağını belirterek, "Genelde benim sanat yönetmenliği yaptığım dönemlerde hep sezona damgasını vuran bir tema vardır. Bu sezonun teması 'İlkler' olacak." diye konuştu.
Konusu Türkiye'de geçen oyunlar veya eserleri Türkiye'de hiç oynanmamış bestecilerin önemli baş yapıtlarını tema olarak seçtiğini aktaran Arıkan, şunları kaydetti:
"Bu sezon 3 yeni önemli eser var. Biri, Osmanlı'da Abdülmecid döneminde Türkiye'de oynamış, ilk Verdi operası, 'Ernani'. Çok enteresan bir şekilde görüyoruz ki cumhuriyetten sonra bir daha hiç oynamamış. Ernani, Verdi'nin de 'en sevdiğim operam' dediği eseri ve onu yurtdışında da üne kavuşturan opera. Çok önemli bir eser ve Türkiye'de ilk defa oynanacak. Osmanlı döneminde oyunlar, turneye gelen İtalyanlar tarafından oynanıyordu. Türk orkestrası, Türk solistleri ve korosu tarafından ilk kez oynanacak."
Suat Arıkan, Stravinsky'nin hiçbir operasının Türkiye'de bugüne kadar sahnelenmediğinin altını çizerek, The Rake's Progress eserini 'Hovardanın Sonu' diye Türkçe'ye çevireceğiz, ilk kez oynayacak. Sezonun sonunda yine bir baş yapıt var. Jack Offenbach'ın operet mi opera mı olduğu hep tartışılan eseri 'Güzel Helen' opereti de var. Eğlenceli bir oyun. Hepsi bir birinden önemli, üçü de kendi içinde özellikleri ve önemli farklılıkları olan eserler. Biri diğerinden kıymetlidir diyemem." ifadelerini kullandı.
Sezon içinde 10 operanın sanatseverlerle buluşacağını dile getiren Arıkan, prömiyerleri önceki yıllarda yapılmış olan Selman Ada'nın 'Başka Dünya', Vivaldi'nin 'Beyazıt' (Bajazet), Donizetti'nin 'Don Pasquale', Gounod'un 'Faust', Rossini'nin 'La Cenerentola' ve Britten'ın 'Kötülüğün Döngüsü' (The Turn of the Screw) ve Bach'ın Kaffeekantate eserlerinin de sahnelenmeye devam edeceğini söyledi.
"Uyuyan Güzel" dahil 9 bale eseri sahnelenecek
İDOB Müdürü Arıkan, 9 bale eserinin de sahneleneceğini vurgulayarak, şu bilgileri verdi:
"Çaykovski'nin baş yapıtı 'Uyuyan Güzel' var. Dünya Dans günü çerçevesinde bale etkinliklerimiz var. Balede Stravinsky'nin orkestra için yazdığı iki önemli eser 'Ateş Kuşu' ve 'Bahar Ayini'ni bale olarak sergileyeceğiz. Modern Dans Topluluğu (MDT), Giselle eserini modern dansa adapte edilmiş şekliyle sahneleyecek. Daha önceki yıllarda başlamış olan, 'Korsan', 'Fındıkkıran', 'Şehir Orman' ve 'Gül Destan' bale eserleri de devam edecek."
Önceki yıllara kıyasla çok daha fazla konser vereceklerini belirten Arıkan, açılış konseri ve Yunus Emre Oratoryosu'nun yanı sıra, Türk Bestecileri, Yeni Yıl, Antik Aryalar, Anneler Günü, Gençlik, Goethe Şarkıları ve Dünya Opera Günü konserlerin gerçekleştirileceğini aktardı.
Suat Arıkan ayrıca Leyla Gencer'i anma konseri, Belcanto konseri, Ravel Debussy şarkıları konseri, Chopin'in Liszt şarkıları, Schubert'in Winterreise, Brahms'ın Aşk şarkıları, Cervantes'in ölümünün 500. yılı dolayısıyla Don Kişot çeşitlemeleri, Napoliten gecesi, Wolf, Strauss, Mahler Liedleri, Schumann Lied konseri, Viyana Okulu Bestecileri Dansla Buluşuyor etkinliği, oda müziği konserleri, Bahar konseri, Öylesine Bir Dinleti konserinin de sanatseverlere sunulacağını dile getirdi.
Konserleri, İstanbul operasını kuran Aydın Gün'ü anmak üzere yapacaklarına işaret eden Arıkan, "Daha önce başladığımız ve çok ses getiren, arkeoloji müzesi konserlerimiz de devam edecek. 7 kez bu konserleri gerçekleştireceğiz. Çocuklar için de 'Dedektif Köpek Dodo' ve 'Kitap Kurdu ile Can Haylazlara Karşı' isimli çocuk oyunları sahnelenecek. Okulları ve turneleri de sayacak olursak, yaklaşık 200 defa perde açmış olacağız. Sahnesi olan, öğrencileri olan, salonu dolu olan her yere gitmeye hazırız." ifadelerini kullandı.
Arıkan, Kadıköy'deki Süreyya Operası, Beşiktaş'taki Fulya Sanat Merkezi, Bakırköy'deki Leyla Gencer Sahnesi ve Beyoğlu'ndaki Emek Grand Pera'da gösterimleri sahneleyeceklerini söyleyerek, mart ayında Bakırköy opera binasında Leyla Gencer müzesini açacaklarını kaydetti.
Üç açılış konseriyle sezona başlayacak olan İDOB'un ilk açılış konseri, yarın saat 20.00'de Kadıköy Süreyya Opera Sahnesi'nde gerçekleştirilecek.