Hatay Arkeoloji Müzesi açıldı

Hatay Arkeoloji Müzesi, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Çelik ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın katıldığı törenle açıldı. Müzede 1700 eserin sergileneceği bildirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Kesinlikle bir daha hiçbir şekilde bu topraklardan tek bir tarihi çakıl taşının dahi başka ülkeye gitmesine izin vermeyeceğiz" dedi.

Davutoğlu, Hatay Müzesi'nin açılışındaki konuşmasında, kentin eşsiz kültürel derinliğinin sokaklarda da hissedildiğini belirtti.

Müze ve şehir ilişkilerinin önemli olduğunu ve bunu üçe ayırdığını dile getiren Davutoğlu, "Bir şehir vardır ki altında, toprağın altında, hiçbir, doğru dürüst kültürel miras yoktur ama üzerinde başka yerlerden aktarılan mirasların sergilendiği müzeler vardır. Diğer şehirler vardır ki altlarında büyük kültürel miras vardır ve hala bunlar yaşamaktadır ama yeryüzüne, bugünkü yaşayan insanlara sunulacak veriler, eserler ortaya çıkarılmamıştır. Bir üçüncü grup da bunun içinde, onlarda hem toprağı hem de üstü zengindir kültürel miras anlamında" dedi.

Bununla ilgili yabancı şehirlerden örnek veren Başbakan Davutoğlu, "Hiçbirisi Hatay'ın olduğu ölçüde tarihin derinliğine giden kültürel mirasa sahip değildir. Bizim ayrıcalığımız bu" diye konuştu.

Davutoğlu, Türkiye'nin her yerinde yapılan kazılarda medeniyetlerden izlerin görülebileceğini vurgulayarak, "Hatay'da biraz kazınca belki 500 yıl biraz daha kazınca bin yıl, biraz daha kazınca 3 bin - 5 bin yıl öncesine gidiyor" dedi.

Kentin bilinen 13, bilinmeyen çok daha fazla medeniyetle harmanlandığını belirten Davutoğlu, kazı yapılırken aslında şehirlerin kültürel miraslarının ortaya çıkarıldığını belirtti.

Başbakan Davutoğlu, o mirasların keşfedilmesine, yeryüzüne çıkarılmasının önemine değinerek, şöyle konuştu:

"O mirası değerlendirirken, hem onları yeryüzüne çıkaracağız, bugün burada bu güzel eserde olduğu gibi, sergileyeceğiz, kesinlikle bir daha hiçbir şekilde bu topraklardan tek bir tarihi çakıl taşının dahi başka ülkeye gitmesine izin vermeyeceğiz.  Geçmişte neredeyse talan edilmiş eserlerimiz, şu veya bu yolla, tarihi eser kaçakçılığıyla veya başka yollarla. Biz AK Parti olarak hem toprağın altındaki tarihi mirasımıza sahip çıkacağız ama sahip çıkmakla kalmayacağız onların çağdaş standartlarda en iyi şekilde sergilenmesine de önem vereceğiz."

Açılışı yapılan Hatay Müzesi'nin eserlerin korunması ve sergilenmesi açısından güzel bir örnek olduğunu dile getiren Davutoğlu, "Hem mirasın dışarı çıkmasına izin vermeyeceğiz hem çok titiz şekilde yeryüzüne çıkaracağız, sergileyeceğiz hem de o mirasın etnografik altyapıya uzanan sosyal kültürünü muhafaza edeceğiz, yaşayan hayat, kültür olarak. Hatay bu konuda çok güzel bir numune. Hala kadim kültürlerin bir arada yaşadığı, günlük hayatta kendilerini yansıtabildiği sosyo kültürel yapıya sahip."

Davutoğlu, Hatay'ı bölgenin en önemli kültür merkezlerinden biri olarak nitelendirerek, vatandaşlardan da açılışı yapılan müzeyi sahipsiz bırakmamalarını istedi. Müze kültürünün gelişmesinde tarihi bilinçle oraları ziyaret edenlerin de katkısının olduğunu ifade eden Davutoğlu, Hatay Müzesi'nin yapımına katkısı olanlara teşekkür etti.

Konuşmasının ardından, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Başbakan Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu'na Müze Kart hediye etti.

Daha sonra müzenin açılışı, Başbakan Ahmet Davutoğlu, eşi Sare Davutoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve diğer yetkililerce kurdele keserek gerçekleştirildi. Açılışın ardından Davutoğlu ve beraberindekiler müzeyi gezerek eserler hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Çelik: 24 saat yaşayan bir müze olacak

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik de Hatay Müzesi'nin 24 saat yaşayan bir yer olacağını belirterek, "Bu müze bundan sonra Hatay'ın sadece ziyaret edilen bir yeri olmayacak, bir yaşam merkezi olacak" dedi.

Çelik, açılışta yaptığı konuşmada, kent için önemli bir müzenin açılışını gerçekleştirdiklerini söyledi.

Müzenin açılışıyla önemli, büyük bir havzanın da meydana getirildiğini dile getiren Çelik, bölgenin Hatay Müzesi, Gaziantep'teki Zeugma ve Şanlıurfa'daki müzeyle tamamlanarak Zeugma müzeleri destinasyonu haline getirildiğini söyledi.

Geçmişte, Hatay'ın Türkiye Cumhuriyeti'ne katılması yönünde oy kullanan Hatay Meclisi'nin mensuplarına şükranlarını sunan Bakan Çelik, "Şükranlarımızı sunmamız sadece sözde kalmıyor bu eserlerle birlikte Hatay Meclisi'nin aldığı karar gibi, o gün Türkiye Cumhuriyeti'ne atılan mührü gibi mühürleri Hatay'a vurmaya devam ediyoruz. Bu müze de o mühürlerden bir tanesidir" diye konuştu.

hatay_muzesi.png

Bin 700 eser sergilenecek

Hatay Valisi Ercan Topaca da müzede yaklaşık bin 700 eserin sergileneceğini söyledi.

Törende müzenin 16 bin metrekarelik bölümünün açıldığını ifade eden Topaca, ikinci etabın tamamlanmasıyla müzenin 32 bin 754 metrekare kapalı alana sahip olacağını kaydetti.

Topaca, müzeden dünyanın çok değişik yerlerinden gelenlerin yararlanmasını planladıklarını belirtti.