Festivalin gözdesi bugün vizyonda

Wes Anderson’ın yönettiği “Büyük Budapeşte Oteli”, yıldızlarla dolu kadrosuyla kendine özgü ve eğlenceli bir dünya yaratıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul'da 20 Nisan'a kadar devam edecek olan 33. İstanbul Film Festivali programının gözde filmlerinden “Büyük Budapeşte Oteli” (The Grand Hotel Budapest), sınırlı gösterimlerine bilet bulamayan sinemaseverlerle vizyonda buluşuyor. Günümüzün sevilen yönetmenlerinden Wes Anderson'ın imzasını taşıyan film, tam bir yıldızlar geçidi. İki dünya savaşı arasındaki dönemde ünlü bir Avrupa otelinde kapı görevlisi olarak çalışan Gustave'la lobide çalışan Mustafa'nın arkadaşlığına odaklanan “Büyük Budapeşte Oteli”nin başrolünde Ralph Fiennes var. Fiennes'e irili ufaklı rollerde eşlik eden diğer sanatçılarsa şöyle sıralanıyor: Tony Revolori, Adrian Brody, Jude Law, Tilda Swinton, Bill Murray, Edward Norton, F. Murray Abraham, Harvey Keitel, Jason Schwartzman, Mathieu Amalric, Willem Dafoe, Jeff Goldblum, Tom Wilkinson, Owen Wilson, Saoirse Ronan ve Lea Seydoux. 

Wes Anderson’ın “Bu zamana kadar yaptığım filmlerin tamamının ruhunun buluştuğu bir yapım oldu” cümlesiyle tanımladığı “Büyük Budapeşte Oteli”nin iki ana karakteri var: Gustave H. ve Sıfır Mustafa. Anderson filmin en önemli karakteri Gustave H’yi yazarken rolde Ralph Fiennes’i düşündüğünü söylüyor. “İngiliz Hasta”nın unutulmaz aktörünün rolü hakkındaki yorumuysa şöyle: “Gustave özgüvensiz, yararsız bir adam olduğu kadar sağlam bir içgüdüye de sahip. Sıfır Mustafa’yı üstünde baskı kurabileceği, saf, korumasız ve ne söylese yola getirebileceği bir adam olarak görüp işe alıyor. Zamanla da kardeş gibi oluyorlar.” Filmde Sıfır Mustafa’yı ise Tony Revolori oynuyor. Filmin başlangıcında genç bir yazar olan Mustafa, bellboyluktan otel sahipliğine uzanan bir öykünün sahibi. Sıfır Mustafa rolü için Lübnan, İsrail ve Kuzey Afrika’da oyuncu arayan Wes Anderson; “Revolori’yi Fiennes ile tanıştırdığımda birbirleriyle kimyaları beni çok doğru bir karar aldığıma ikna etti” diyor. Filmde aksiyon, Madame Celine Villeneuve Desgoff e und Taxis’in hikâyeye dahil olmasıyla başlıyor. Tilda Swinton’ın canlandırdığı 84 yaşındaki gizemli kadının ölümü oteli bir anda karıştırıyor.

Hepsi birer “yıldızlar geçidi” 

• Şark Ekspresinde Cinayet (1974): Agatha Christie’nin en iyi romanının birbirinden renkli karakterlerle örülü hikâyesi, beyazperdeye de aynı görkemle yansımıştı. Filmin kadrosunda; Albert Finney’den Lauren Bacall’a, Ingrid Bergman’dan Jaqueline Bisset’ye, Sean Connery’den Anthony Perkins’e pek çok yıldız vardı. 

• Ocean serisi: Dünyanın en ünlü suç şebekesi, kuşkusuz George Clooney’nin yönettiğiydi. Çetede; Brad Pitt, Matt Damon gibi isimler vardı; Julia Roberts, Al Pacino, Andy Garcia ve Catherine Zeta- Jones da cabası. 

• 9 (2009): Fellini’nin “8.5”una saygı duruşu niteliğindeki film; Daniel Day Lewis, Nicole Kidman, Marion Cotillard, Penelope Cruz, Judi Dench, Sophia Loren ve Kate Hudson’ı buluşturmuştu. 
• Yılbaşı Gecesi (2011): Michelle Pfeiff er, Robert De Niro, Halle Berry, Jessica Biel, Jon Bon Jovi, Ashton Kutcher, James Belushi, Sarah Jesica Parker ve daha pek çok star, birbirine değen Noel hikâyeleri anlatıyordu. 

• 360 (2011): Film; Jude Law, Anthony Hopkins, Rachel Weisz ve daha pek çok ünlü ismin performanslarına rağmen pek ses getirmedi.