Festival 'Şehidin Türküsü'yle açılacak

Hasan Niyazi Tura’nın Çanakkale Savaşı’nın 100. yılına ithafen, Çanakkale gazisi dedesi anısına yazdığı eser, 31 Mayıs gecesi gerçekleştirilecek açılış töreninde ilk kez yorumlanıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Borusan Holding sponsorluğunda düzenlenen 43. İstanbul Müzik Festivali, 31 Mayıs akşamı gerçekleştirilecek açılış töreni ve konseriyle başlıyor. Müzik Festivali, “Kültürel Manzaralar” temasıyla 29 Haziran tarihine kadar aralarında Yuri Bashmet, Fazıl Say, Gidon Kremer, Yuja Wang, Magdalena Kožená, Emmanuelle Haïm ve Deutsche Kammerphilharmonie Bremen orkestrasının da bulunduğu 600’e yakın sanatçıyı İstanbul’un 12 farklı mekânında ağırlayacak. 

Müzik Festivali'nin 31 Mayıs Pazar akşamı saat 20.00’de başlayacak olan açılış töreni ile Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilecek. Törende, çok sesli batı müziğinin gelişip yaygınlaşmasına yönelik çalışmalarıyla Türkiye’nin kültür-sanat hayatına kattıkları nedeniyle Prof. Filiz Ali’ye İstanbul Müzik Festivali’nin Onur Ödülü takdim edilecek. Prof. Filiz Ali’nin kurucusu olduğu Ayvalık Ululararası Müzik Akademisi Festival Orkestrası da festival kapsamında 6 Haziran akşamı 20.30’da Saint Antuan Kilisesi’nde bir konser verecek. 

Törenin ardından İstanbul Müzik Festivali, Hasan Niyazi Tura’nın festival tarafından sipariş edilen yeni eserinin dünya prömiyeriyle açılacak. Hasan Niyazi Tura’nın Çanakkale Savaşı’nın 100. yılına ithafen, Çanakkale gazisi dedesi anısına yazdığı "Şehidin Türküsü" adlı eserini şef Sascha Goetzel yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ve tenor Serkan Bodur birlikte seslendirecek. Orkestra daha sonra, yurtdışındaki pek çok yarışmadan ödüllerle dönen 18 yaşındaki genç piyanist Can Çakmur’a eşlik ederek Shostakovich’in 2. Piyano Konçertosu eserini icra edecek. Konserin sonunda ise festivalin temasına atıfta bulunan Mussorgsky’nin Bir Sergiden Tabloları yine BİFO aracılığıyla dinleyicilerle buluşacak. Festivalin açılış gecesini izlemek isteyen müzikseverler biletlerini Biletix ve İKSV’den alabilecek. 

Festival, ilk haftasına üç Türkiye prömiyeri ve bir “Yaşamboyu Başarı Ödül Töreni”yle giriş yapacak. Berlin Filarmoni’nin viyolonsel grubundan oluşan 12 Çellist, 1 Haziran akşamı festivalin Aya İrini Müzesi’ndeki ilk konserinde dinleyicilerle buluşacak. Programlarında Tayfun Erdem’in “Mavi Kelebeklerin Marşı”nın Türkiye prömiyeri de yer alacak. Gidon Kremer, sıradışı bir konser deneyimi için yeniden festivalin konuğu olacak. 2 Haziran akşamı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’ndaki konserde, hem şef hem de solist olacak Gidon Kremer ve topluluğu Kremerata Baltica, dinleyenleri Piazzolla’dan Philip Glass’a benzersiz bir yolculuğa çıkartacak. Konserde, iki Türkiye prömiyeri de gerçekleştirilecek. Philip Glass’ın “Amerikan Dört Mevsimi” ne, Jonas Mekas ile çeşitli multimedya sanatçılarının özel hazırladıkları video enstalasyonları eşlik ederek konseri görsel bir şölene dönüştürecek. Diğer Türkiye prömiyeri yapılacak eser ise Mieczysław Weinberg’in Oda Orkestrası İcin Senfoni No. 1, Op. 145.

'Yaşamboyu Başarı Ödülü' Borodin Quartet’e

“Yaşayan en eski dörtlü” olmanın yanı sıra tonunun zenginliği ve teknik mükemmelliğiyle en iyilerinden biri kabul edilen Borodin Quartet, 70. yaşını kutladığı dünya turnesi kapsamında festivalin konuğu oluyor. 4 Haziran Perşembe akşamı 20.30’da Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştirilecek konserde Borodin Quartet, Grammophone dergisinin “büyük Rus piyanistlerinin gerçek halefi ” ilan ettiği virtüöz piyanist Boris Berezovsky ile birlikte festivalin bu yılki “Kültürel Manzaralar” temasını zenginleştiren bir program sunacak. Global Yatırım Holding sponsorluğunda gerçekleştirilecek konser öncesinde Borodin Quartet’e festivalin “Yaşamboyu Başarı Ödülü” takdim edilecek.