Feminist sanatın belkemiği İstanbul'da

1997 yılında 5. Uluslararası İstanbul Bienali’nde tek bir eseri sergilenen Louise Bourgeois, bu defa özel bir sergiyle sanatseverlerle buluşuyor. Akbank Sanat’taki sergi, yarından itibaren gezilebilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul, durgun geçirdiği yaz aylarından sonra, yeni sanat sezonuna bu hafta, birbiri ardına açılacak sergiler ve çağdaş sanat etkinlikleriyle başlıyor. Sezonun ilk sergilerinden biri Akbank Sanat’ta açılış töreni bu akşam gerçekleştirilecek olan “Louise Bourgeois: Dünyadan Büyük.” 20. yüzyılın en önemli kadın sanatçılarından, sadece kendisinden sonraki sanat oluşumunu derinlemesine etkilemekle kalmamış, kendisinden önceki sanat tarihinin de yeni bir gözle ele alınmasını sağlamış Louise Bourgeois’nın yapıtlarından oluşan sergi, yarından itibaren 28 Kasım’a kadar görülebiliyor. 

Küratörlüğünü Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman’ın yaptığı “Louise Bourgeois: Dünyadan Büyük” sergisinde, Türkiye’de yapıtları daha önce görülmemiş, sadece 1997 yılında 5. Uluslararası İstanbul Bienali’nde tek bir eseri sergilenmiş Louise Bourgeois bu defa 58 yapıtı ile ülkemizde ilk kez sanatseverlerle buluşuyor. 

Kadınlık olgusunu sanatının belkemiği yapmış, özyaşam öyküsünü sanatını oluştururken ana kaynak olarak kullanmış, 35 yıla yakın bir süre içinden geçtiği psikanaliz seanslarının verilerini yapıtlarında işlemiş Bourgeois; tüm bu özellikleriyle feminist sanatın belkemiği denebilecek bir konumda. Bununla birlikte sanatı bellek, kimlik, beden, aidiyet, mekân, anımsama, unutuş, tekinsizlik gibi konuları enine boyuna kuşatıyor. 

Sergiyle eş zamanlı olarak Akbank Sanat’ta hem özel olarak Bourgeois’nın sanatı, hem feminist sanat ve ilgili diğer konularda, hem de Türkiye’deki feminist sanat konusunda konferans ve toplantılar düzenlenecek. Bunun yanı sıra Akbank Sanat kütüphanesinde özel bir Louise Bourgeois köşesi oluşturulacak ve sanatçı hakkında filmler gösterilecek.