Felsefeyle edebiyatı buluşturmuştu

Dünya yazınının en önemli isimlerinden Umberto Eco hafta sonunda aramızdan ayrıldı...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dünya edebiyatının dev ismi Umberto Eco, edebiyattan felsefeye yeri doldurulamaz onlarca eser bırakarak 84 yaşında aramızdan ayrıldı. Dünyaca ünlü İtalyan yazar, düşünür ve eleştirmen Eco, kaleme aldığı yapıtlarda Ortaçağ felsefesinden edebiyata, göstergebilimden polisiyeye uzanan eşsiz bir çizgiyle on yıllar boyunca dünya edebiyatını zenginleştirmişti. 

Kültürel odaklı makale ve eleştirileriyle pek çok akımı besleyen Umberto Eco, ülkemizde de çok sevilen bir yazardı. Başta Sean Connery’nin başrolünü oynadığı bir filmle beyazperdeyi de şenlendiren “Gülün Adı” adlı devasa romanı olmak üzere, edebiyatçının hemen hemen bütün önemli yapıtları Türkçeye çevrilmiş ve geniş bir okur kitlesiyle buluşmuştu. 

Dünyanın en önemli entelektüelleri arasındaydı 

Yaşadığı yüzyılı şekillendiren en önemli sanatçılardan biri olan Umberto Eco, İtalya’nın Alessandria kentinde 5 Ocak 1932 tarihinde doğmuştu. Torino Üniversitesi’nden mezun olan Umberto Eco, Floransa ve Bologna üniversitelerinde Ortaçağ üzerine çalışmıştı. 1950'li yıllarda RAI’nin kültür programında görülen Umberto Eco’nun İtalya, Almanya ve Fransa’dan devlet nişanları vardı. 

Dünyanın en önemli entelektüelleri listesine 2005 yılında ikinci, 2008 yılında on dördüncü sıradan giren Umberto Eco, bir söyleşisinde, aslında felsefeci olduğunu ve tüm dünyada beğeni toplayan romanları hafta sonunda yazdığı söylemişti.

Umberto Eco'dan bunları okudunuz mu?

► Gülün Adı: Eco’nun ilk ve en sevilen romanı. 1980’de yayınlanan kitap, dilimize 1986’da kazandırıldı ve aynı yıl Jean-Jacques Annaud’nun yönettiği bir filmle beyazperdeye de geldi. Bir manastırda geçen polisiye kurgulu olayları işleyen romandan uyarlanan filmin başrolünde Sean Connery vardı. “Gülün Adı”, Şadan Karadeniz çevirisiyle Can Yayınları arasında. 

► Foucault Sarkacı: “Gülün Adı” gibi, Umberto Eco’nun ikinci romanı “Foucault Sarkacı” da bildiğimiz roman türlerinin hiçbirine girmeyen bir yapıttı. Eleştirmenlerin “bilimroman” olarak andığı kitabı da Can Yayınları bastı. 

► Sıfır Sayı: Yazarın dilimizde kısa bir süre önce yayınlanan kitabı “Sıfır Sayı”, kötü gazetecilik konusunda bir rehber olarak tanıtılmıştı. Hiçbir zaman çıkmayacak bir gazetenin sıfır sayısının hazırlanma sürecini işleyen kitap, Eren Yücesan Cendey çevirisiyle Doğan Kitap etiketiyle okurlara sunuldu. 

► Güzelliğin Tarihi: Güzellik nedir? Sanat, zevk ve moda nedir? Güzellik mantık çerçevesinde değerlendirilebilir mi? Kendini bir yazardan çok bir felsefeci olarak tanımlayan Umberto Eco, bu hacimli kitabında işte bu sorulara yanıt arıyor, okuru düşünmeye çağırıyordu. Ali Cevat Akkoyunlu’nun çevirdiği kaynak kitap, Doğan Kitap etiketiyle raflarda. 

► Ortaçağ: Umberto Eco’nun en önemli çalışma alanlarından biri de Ortaçağ estetiğiydi. Yazarın bu alandaki çalışmaları, her biri ansiklopedi cildi hacmindeki kitaplarda toplandı. “Ortaçağ 1: Barbarlar, Hrıstiyanlar, Müslümanlar”, “Ortaçağ 2: Katedraller, Şövalyeler, Şehirler”, “Ortaçağ 3: Şatolar, Tüccarlar, Şairler” ve “Ortaçağ 4: Keşifl er, Ticaret, Ütopyalar”, Alfa Basım Yayın tarafından ülkemizdeki araştırmacılara sunulmuştu.