“Faust” operası 23 yıl sonra yeniden İstanbul'da

Fransız besteci Charles Gounod’nun bestelediği “Faust” operası yarın ve 20 Şubat'ta saat 20.00'de, Süreyya Operası'nda...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Alman yazar Goethe’nin aynı adlı eserinden Fransız besteci Charles Gounod’nun bestelediği “Faust” operası, İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından sahneleniyor. Goethe’nin edebiyat, politika ve doğa bilimleri üzerine yazdığı tüm eserlerinin doruk noktası olarak kabul edilen “Faust”u, yarın ve 20 Şubat'ta saat 20.00'de, Süreyya Operası'nda dinlemek mümkün. 

Librettosu Gounod’nun her zaman birlikte çalıştığı Jules Paul Barbier ile Michel Florentin Carré’ye ait olan “Faust”, son olarak 1992-1993 sezonunda İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından yorumlanmıştı. “Faust”un yeni röprizi Recep Ayyılmaz imzası taşıyor, orkestra şefiyse Roberto Gianola. Koroyu Marco Morrone'nin yönettiği eserin koreografisi Beyhan Murphy’e, dekorları Efter Tunç'a, kostümleri Gizem Betil'e,ışıklarıysa Yakup Çartık’a ait.   

Eserde, “Faust” rolünü Erdem Erdoğan ve Hüseyin Likos, “Mephistopheles”i Zafer Erdaş;Tuncay Kurtoğlu ve Gökhan Ürben, “Marguerite”i Ayten Telek ve Gülbin Günay, “Valentin”i Caner Akgün ve Alper Göçeri, “Siebel”i rolünü Özge Belen ve Deniz Erdoğan Likos, “Wagner”i Utku Bayburt ve Bahadır Noyan Coşgun, “Marthe”i  de Neslişah Pekin ve Nursel Dinler dönüşümlü olarak seslendiriyor. 

“Faust”un konusu kısaca şöyle: İhtiyar Doktor Faust, kasvetli, karanlık odasında gençliğinin özlemini duymaktadır: Dua da etse derdine çare bulacağından emin değildir. Bu nedenle şeytanı çağırmaya karar verir. Şeytan Méphistophélès yüzünde alaycı gülümseyişiyle gelir ve Faust’a ne istediğini sorar; “Para mı, ün mü?” Yaşlı doctor Faust ise hiçbirini istemez, o sadece gençliğini arzulamaktadır. Şeytan ona gençliğini verecektir ancak buna karşılık ondan ruhunu ister.