Ezgiler 'Zamanın Hafızası'na kazınacak

11. D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali, müzikseverleri bu akşam ünlü yönetmen Theo Angelopoulos’un filmlerine yaptığı unutulmaz müziklerle tanınan Eleni Karaindrou ile buluşturacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kurucu destekçiliğini Doğuş Grubu’nun üstlendiği D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali’nin 11’incisi başladı. Festival kapsamında bu akşam, Eleni Karaindrou’nun Bodrum Kalesi’nde vereceği “Zamanın Hafızası” konseri dinlenebiliyor. 

Sanatsal programlama ve planlaması Pozitif tarafından üstlenilen 11. D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali’nin açılış konserinde, dünyaca ünlü şef Charles Dutoit tarafından yönetilen günümüzün en saygın orkestralarından İngiliz Kraliyet Filarmoni Orkestrası, Rus piyano geleneğinin önemli isimlerinden Denis Matsuev’e eşlik etti. “Rus Ateşi” başlıklı program Rachmaninov’un 2. piyano konçertosuyla başladı. İkinci bölümde ise türünün en tanınmış örneklerinden biri olan “Ruslan ve Ludmilla” Uvertürü ile Çaykovski’nin en popüler eserlerinden “5. Senfoni”, Denis Matsuev performansıyla klasik müzik tutkunlarına sunuldu. Gecede festivalin bu yılki “Onur Ödülü” de dünyaca ünlü kemancımız Ayla Erduran’a, Doğuş Grubu CEO’su Hüsnü Akhan tarafından takdim edildi. 

11. D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali, 19 Ağustos’a kadar dünyadan ve ülkemizden klasik müziğin önemli isimlerinin vereceği konserlerle devam ediyor. Festival kapsamında bu akşam, bir ilke imza atılarak, Bodrum’un simgesi Bodrum Kalesi’nde özel bir konser gerçekleştiriliyor. Theo Angelopoulos’un filmlerine yaptığı unutulmaz müzikler dolayısıyla ismi büyük yönetmenle özdeşleşen Eleni Karaindrou, ilk kez D-Marin Uluslararası Klasik Müzik Festivali’ne katılıyor. Ender Sakpınar’ın şefliğinde, İstanbul Sinfonietta ile birlikte sahnelenecek olan Karaindrou’nun eserlerini saat 21:00’den itibaren dinlemek mümkün. Doğuş Grubu ana sponsorluğunda 2014 yılında hayata geçirilen “Bodrum Kalesi Kuzey Hendeği Konser Alanı İyileştirme Projesi” kapsamında yapılan çalışmalarla alanın oturma kapasitesi artırılmış ve sahne yeniden inşa edilmişti. Engelli misafirler için de konforlu ve güvenli bir yerleşim alanı haline dönüştürülen Kale, yeni görünümüyle klasik müzik tutkunlarını ağırlamaya geçtiğimiz yıl itibarıyla başlamıştı. 
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın günümüzün önde gelen solistlerinden Buika’ya eşlik edeceği konsereyse yarın akşam ev sahipliği yapacak olan 11. D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali’nin sevilen serisi “Gün Batımı Konserleri”ne bu yıl “Gün Doğumu Konserleri” serisi de eklendi. Sanatseverler, bu serilerin detayına www.dmarinfestival.com internet sitesinden ulaşabiliyor. 

Bir marinada düzenlenen ilk ve tek klasik müzik festivali olma özelliğini taşıyan D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali’nin etkinliklerinden sağlanacak bilet satış gelirinin tamamı, bu yıl da Tohum Otizm Vakfı ve Bodrum Sağlık Vakfı’na bağışlanacak.

Kapanışta edebiyat ve müzik bir arada
11. D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali, bir edebiyatmüzik buluşması ile son bulacak. Çağdaş hikâyeciliğe yaptığı katkılarla Türk edebiyatında bir dönüm noktası sayılan Sait Faik’i ölümünün 60. yılında notaları ile ölümsüzleştiren dünyaca ünlü piyanist ve bestecimiz Fazıl Say, yazarın “Stelyanos Hrisopulos Gemisi” hikâyesinden yola çıktığı “Sait Faik” eserini sahneye taşıyacak. Programın ikinci bölümünde Fazıl Say, Serenad Bağcan eşliğinde “Yeni Şarkılar” albümünde yer alan parçalardan oluşan özel bir programla seyircilerle buluşacak.