Erzurum Kongresi'ni 7 milyon düğümle halıya işledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ISPARTA - Isparta'da 80 yaşındaki halı ustası Ahmet Aksakal, çalışanları ile yaklaşık 5 ayda tamamladığı halıya Erzurum Kongresi'ne katılanların resmi ve alınan kararları işledi.
 
1-221.jpg
Aksakal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 43 yıldır halı sanatı ile uğraştığını, bugüne kadar birçok portre ve olayı halıya işlediğini belirtti.
 
[PAGE]
 
Son zamanlarda özellikle Çanakkale ve Kurtuluş savaşlarını konu edinen çalışmalar yaptığını, bu şekilde 20 halı dokuduğunu anlatan Aksakal, Manisa Valiliği'nin, Erzurum Kongresi'ni anlatan halı talep etmesi üzerine bu konuda araştırmaya başladığını söyledi.
 
2-211.jpg
 
 
[PAGE]
 
Yaklaşık 3 ay süren araştırmanın ardından halıya Erzurum Kongresi'nin yapıldığı bina, kongreye katılanlardan aralarında Mustafa Kemal Atatürk'ün de bulunduğu 43 üye ve kongrede alınan bazı kararları işlemeye karar verdiğini ifade eden Aksakal, "Desen çiziminin ardından halıyı 3 kişilik ekibimle işlemeye başladım. İpekten yapılan hereke halının bir santimetrekaresinde 36 kapalı düğüm var. 5 ayda tamamladığımız ve 43 farklı rengin kullanıldığı halıda 7 milyon düğüm bulunuyor. Halının eni 170, boyu ise 260 santimetre" dedi.
 
3-188.jpg
 
Bu boyutta el işi bir halının daha önce yapılmadığını öne süren Aksakal, "Günümüzde genelde makine halıları tercih ediliyor ancak bu tür halılarda bir zanaat yok, en fazla da 7 renk kullanılabiliyor. Biz ise halımızda 43 renk kullanmışız. Daha önce Başbakan Erdoğan'ın resmini 111 farklı renk kullanarak halıya işlemiştik" diye konuştu.
Aksakal, halı için henüz bir fiyat belirlemediğini sözlerine ekledi.