'Ertelemeye son ver'

Psikoterapist Cenk Kahvecioğlu, özellikle kendimizle ilgili birçok şeyi ertelediğimize, oysa sevdiğimiz bir kişinin en basit ihtiyaçlarını bile ertelemediğimize, onları hemen yerine getirdiğimize dikkat çekiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Psikoterapist Cenk Kahvecioğlu’nun yaşamda ilerlemek ve mutlu olmak için atalet içinde kalmadan kendinin farkına varmak ve harekete geçmenin önemine vurgu yaptığı, “Sonra Değil, Şimdi-Ertelemeye Son Ver” adlı kitabı piyasaya çıktı. Kitapta işte, eğitimde, özel hayatta var olan erteleme sorunlarını çözmeye yardımcı olacak öneriler ile kolayca uygulanabilecek tekniklere yer veriliyor. Gerçek değişikliğin bilinçaltını değiştirdiğinizde başladığına, o zaman gerçek mutluluğu hissetme şansınız olduğuna işaret ediliyor.

Gençlik yıllarında “sıkı bir ertelemeci” olan, ödev ve derslerine bir türlü başlayamayıp, kendisini uzun süreli bir işe odaklayamayan Kahvecioğlu, bu kitapta eski bir ertelemecinin hikayesini anlatıyor. Kendi hayat deneyimleriyle birlikte eğitimlerde ve terapilerde edindiği tecrübeleri birleşince pratik ve teorik bilgiyi bir arada harmanlama imkanı bulan yazarın çözüm önerileri bilimsel olarak kanıtlanmış, rahatlıkla günlük hayatta uygulanabilecek teknikleri içeriyor.

“Pozitiflik olgusu tüm alanlara yayılıyor”

Kurumlara iş hayatını son derece olumsuz etkileyen erteleme sorununun çözümü konusunda eğitimler de veren Kahvecioğlu, şunları söylüyor: “Aslında faydası da olmadı değil ertelemeciliğimin. Bu konuda eğitimler vermem ve bu kitabı yazmam için bana artı bir fırsat sağladı. İnsanın bizzat yaşadıklarını paylaşmasının daha samimi ve etkili olduğunu düşünüyorum. Çok şükür ertelemeyi bırakabildim de bu satırları yazabiliyorum.”

Kahvecioğlu, pek çok danışanının da “erteleme” sorunu yaşadığını, tüm sorunlarla beraber ortaya çıkabilen bir semptom olabiliyorken, başlı başına da insanların hayatlarını etkisi altına alabildiğini belirtiyor.
“Ertelemeye uyumlu kişilik tipleri bulunuyor”

Ertelemeye uyumlu birçok kişilik tipi bulunduğunu, özellikle mükemmeliyetçi yapıdaki kişinin adeta ertelemeye mecbur kaldığını, işini tüm detaylarıyla bilmek istediğinden sürekli bir erteleme davranışı içinde olacağını, değersizlik ve yetersizlik hissi olan kişilerin de kendi ihtiyaçlarını ertelemekte neredeyse ustalaştıklarını vurguluyor. Bazen de genetik yapımızda ertelemeye daha yatkın olabildiğini belirten Kahvecioğlu bu durumda da dürtüsel(içten gelen) davranışlarımızı kontrol üzerine çalışılması gerektiğini belirtti.

Ertelemenin aile hayatına ve çocuklara negatif yansımaları üzerinde duran Kahvecioğlu, “En temel yaşanan sorunların başında güven kaybı geliyor. Ertelemeci eş verdiği sözleri zamanında gerçekleştiremeyip ertelediğinden ilişkiyi olumsuz etkiliyor. Bu aynı zamanda ebeveyn olarak çocukları da olumsuz etkiliyor” diyor.

“Kendini tanımak, ilk işimiz bu olmalı. Bunun içine korkularımız, kaygılarımız güçlü ve zayıf taraflarımızın hepsi giriyor. Bir bütün olarak kendimize nasıl bakıyoruz? İçe bakışımızı ve kontrol duygumuzu arttırmamız gereklidir” diyen yazar “kendini (bilinçaltını) fark et, özgürleş” sloganını kullanıyor.

“Pratik bilgilerin bilimsel tekniklerle harmanı”

Ceres Yayınları’ndan çıkan kitapta sade, yalın bir dil kullanılıyor. Psikolojik terimler yerine herkesin anlayabileceği açıklamalar getiriliyor. Okuyucuya sanki sohbet ediyormuşuz gibi hissettirecek, kolaylıkla okunacak bir kitap sunuluyor.

Çocukluğundan beri yazmayı seven Kahvecioğlu, ilk olarak günlük tutarak başladığı, mesleğinde çalışırken sıklıkla başvurduğu yazmanın sihirli bir etkisinin bulunduğunu, kâğıt ve kalemin vazgeçemediği iki şey olduğunu aktarıyor.

“Zihin Gücüyle Nasıl Zayıflanır” adlı ilk kitabında psikoloji alanında yaptığı çalışmalar sonucunda, ideal kiloya ulaşmayı kolaylaştıran ve bilinçaltı değişikliğini hedefleyen yazar, gerçek yaşamdaki pratik bilgileri bilimsel tekniklerle harmanlayan yeni kitap projeleri üzerinde çalışıyor.