Endüstri ile moda birleşmesinden sanat eserleri doğdu

Tasarımcı Melda Genç, bilgisayar ortamında tasarladığı ürünleri daha çok sanayide kullanılan CNC makinelerinde aksesuar haline getiriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ercan ÜSLÜ - SAMSUN

Samsun’da açtığı sergide endüstri ile modayı birleştiren tasarımcı Melda Genç, moda dünyasında farklı bir bakış açısı yarattı. Tasarımcı, daha çok endüstride kullanılan lazer kesim makinelerde keçeden takı ve aksesuar üretti. 

“Sanayi tipi makinalar moda alanında bir avantaj mı, yoksa dezavantaj mı?” OMÜ Mimarlık Fakültesi’nde görev yapan Yardımcı Doçent Melda Genç, ilk kişisel sergisinde işte bunu sorguluyor. 14 Şubat Sevgililer Günü haftasında Samsun’da açtığı sergide, sanayi tezgahından modayı yansıtmaya çalışan sanatçı, yüzyıllardır kullandığımız keçeyi, bilgisayar programı desteğiyle daha çok endüstride kullanılan lazer kesim makinelerde üretti. 

2004 yılında Hacettepe Üniversite Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü’nü birincilikle, ardından Güzel Sanatlar Fakültesi’ni de ikincilikle bitiren sanatçı, uzun uğraşlar sonrasında tasarım alanındaki ilk kişisel sergisini tamamladı. Seramik alanında birçok sergiye imza atan Melda Genç, sağlık problemleri nedeniyle şimdilik sadece tasarım alanına yoğunlaşmış durumda. ODTÜ Endüstriyel Tasarım Bölümünde mastır yaparken aldığı ‘gelenekselin ötesinde mücevher tasarımı’ dersiyle birlikte bu tarz makinelerle tanışan sanatçı, bu alanda alışılmışın dışında alternatif bir yol izlemeyi seçerken, endüstride kullanılan makinelerle de, yine endüstride kullanılan farklı malzemelerden moda dünyası için birçok takı ve aksesuar üretti. Takının sadece pahalı pırlanta, elmas veya altından üretilmeyeceğini, aksesuarların ise deri veya kumaştan üretilmeyeceğini de gözler önüne serdi. 

Farklı malzemeleri değerli hale getirdi

Melda Genç, üretim öncesi yaşadığı süreci şu sözlerle aktardı: “İlk olarak bir sanayiye gidip orada endüstri malzemelerini nasıl takı ve mücevhere dönüştürüm onun üzerinde çalıştım. Krom, nikel ve galvaniz gibi birçok malzemeden aksesuar ürettim. Buradaki amacım; farklı malzemeleri nasıl değerli hale getirebilirdim. Sürekli bunu sorguladım. Daha sonra bilgisayar ortamında tasarladığım ürünleri daha çok sanayide kullanılan CNC makinelerinde aksesuar haline getirdim. Tasarım süreci içerinde oluşturduğum formun, üretimi nasıl etkilediğini de aynı zamanda görmüş oldum. Sadece sanayide kullanılan makinelerin, modada da üretime katkı verebileceğini sağladım.”

Türkiye’de alternatif çalışmalara ihtiyaç var

Serginin bir diğer ilgi çeken yanı ise sanatçının ürettiği ürünleri teşhir etme şekli oldu. Bu alanda da alışılmışın dışına çıkan sanatçı, masaüstünde veya bir büstte, takı ve aksesuarları sergilemek yerine, kendi tasarladığı kadın maketleriyle bunu gerçekleştirdi.  Türkiye’de insanların sanata ve tasarıma daha çok odaklanması gerektiğini söyleyen Melda Genç, bu alanda alternatif çalışmalara ihtiyaç olduğunu vurguluyor.