Dünyadan kuklalar misafirimiz olacak

Çocuk ve yetişkin kuklaseverleri buluşturacak olan Uluslararası İstanbul Kukla Festivali, 13 Ekim’de başlıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çocuk ve yetişkin kuklaseverleri 18. kez dünyanın çeşitli ülkelerinden gösterilerle buluşturacak olan Uluslararası İstanbul Kukla Festivali, 13 Ekim’de başlıyor. Cengiz Özek’in sanat yönetmenliğinde hazırlanan festival, 25 Ekim’e kadar kukla oyunlarının yanı sıra film gösterimi ve atölye çalışmalarına da ev sahipliği yapıyor. 

Uluslararası İstanbul Kukla Festivali’ne bu yıl; Fransa, Hollanda, Hong Kong, İspanya, İtalya, Kore, Romanya, Rusya, Şili, Tayvan ve ülkemizden kukla ustaları katılıyor. Festival kapsamında kukla gösterilerinin yapılacağı mekânlar da çeşitlendi. Meraklıları gösterileri; Fransız Kültür Merkezi, Hollanda Başkonsolosluğu, Akbank Sanat, Küçük Salon, Erbulak Oyunculuk ve Yazarlık Evi, Forum İstanbul, Marmara Forum, Torium AVM, Mall of İstanbul, Koç Üniversitesi Sevgi Gönül Kültür Merkezi ve Sahne Pulcherie’de izleyebiliyor. 

18. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali’nin açılışı, Fransa’dan La Pendue topluluğunun özel gösterimiyle gerçekleştiriliyor. Fransız Kültür Merkezi’nde, 14 Ekim’de gerçekleşecek açılışta; Fransız grup, dünyanın en tanınan kuklası Polichinelle’in coşkun bir enerjiyle yeniden yorumlanmış modern bir versiyonunu “Poli Degaine” adı altında sergiliyor. Festivalin katılımcı toplulukları şöyle sıralanıyor: Fransa’dan La Pendue, Hollanda’dan Theater Tique, Hong Kong’tan Sun Sun Arts Troupe, İspanya’dan Rocamora Teatro ve Bambalina Teatro, İtalya’dan Claudio Cinelli, Kore’den Ccotbbat, Rusya’dan The Fifth Wheel, Şili’den Teatrapo, Tayvan’dan Taiyuan Puppet Theatre Company ve Türkiye’den Tiyatrotem; Cengiz Özek Gölge Tiyatrosu; Biteatral; Tiyatro Keyfi, Kuklabaz Tiyatrosu; Kaburcak Karagöz Tiyatrosu, Ters Ağaç ile Küçük Salon. Destekçileri arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Fransız Kültür Merkezi, İtalyan Kültür Merkezi, Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu, Tayvan Çin Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı, Cervantes Kültür Merkezi, İspanya Türkiye Büyükelçiliği, Kore Dışişleri Bakanlığı’nın bulunduğu festivalin biletleri www.biletinial. com’da satışa sunuldu. Akbank Sanat’ta gerçekleşecek gösterilerin biletleriyse Biletix kanallarında.

'Halkla geniş kapsamlı buluşmayı önemsiyoruz'
Festivalin Sanat Yönetmeni Cengiz Özek: “İstanbul Karagöz Kukla Vakfı olarak, bu yıl Uluslararası İstanbul Kukla Festivali’ni on sekizinci kez düzenliyoruz. 18. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali’nde tüm sanatseverlerle, özellikle dünyanın en seçkin kukla gösterilerinde birlikte olacağız. Ayrıca önemli kültür varlığımız olan Karagöz Gölge Oyunu’nu seven ve destekleyenlerle bir arada olmaktan her zaman olduğu gibi büyük gurur ve mutluluk duyuyoruz. Bu kültür mirasımızı bir kez daha hem yurtiçinde hem de yurtdışında daha geniş kitlelere ulaştırmak, yaşatmak ve geliştirmek hedefi ndeyiz. Bu yıl AVM’lerde de daha çok gösteri düzenleniyor. Halkla geniş kapsamlı buluşmayı önemsiyoruz" diyor.