Bursa, yazı sanatla karşılayacak

Bu yıl 54. kez düzenlenen Uluslararası Bursa Festivali, Uludağ Premium sponsorluğunda, yurtiçi ve yurtdışından sevilen sanatçıları ağırlamaya hazırlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Baharın yerini yavaş yavaş yaza bırakacağı şu günlerde, Anadolu’da uzun sürelerdir düzenlenen festivaller de sanatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Bursa’da bu yıl 54. kez organize edilen Uluslararası Bursa Festivali, başı çeken festivallerimizden biri. Uludağ Premium sponsorluğunda gerçekleştirilecek olan festival, yarın başlıyor. 

Yaz boyunca çevre illerden sanatseverleri Bursa’da ağırlayacak olan Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı organizasyonu festivalin ilk etkinliği Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası’nın sunacağı “Üç Soprano & Üç Tenor” kons eri. 15 Haziran’a kadar devam edecek olan festivalin Bursa Açıkhava Tiyatrosu’ndaki açılış konserinde orkestrayı Oğuzhan Balcı yönetiyor. “Sanat Sınır Tanımaz” konser başlığıyla, 54. Uluslararası Bursa Festivali’nde katılımcılara müzikle ilham verecek orkestraya, altı opera sanatçısından oluşan solist topluluğu “3 Soprano & 3 Tenor” eşlik ediyor. Konserde Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası ve solistleri Çiğdem Önol, Funda Saltaş, Esin Talınlı, Ayhan Uştuk, Aykut Çınar ve Şenol Talınlı; en ünlü opera aryaları, napolitenler, müzikal şarkıları, tangolar ve ulusal müziklerimizden yapacağı kolajla, katılımcıları Anadolu’dan Avrupa’ya, Asya’dan Dünya’ya ulaşan özgün bir müzikal yolculuğa çıkarmaya hazırlanıyor. Konserin başlangıç saati 21.15. 

Poptan halk müziğine... 

Bursa Açıkhava Tiyatrosu’nda 27 Mayıs’ta halk müziğinin sevilen sesi Zara’yı, 29 Mayıs’taysa ilk kez birlikte sahne alacak olan Kıraç ve Yonca Lodi’yi sevenleriyle buluşturmaya hazırlanan 54. Uluslararası Bursa Festivali, 30 Mayıs’ta ise bir Balkan Gecesi gerçekleştiriyor. Enstrümanındaki ustalığıyla “Buzuki” lakabının yakıştırıldığı Orhan Osman ve 2000’li yıllarda oluşturduğu Balkan Express’in sahne alacağı gecede buzuki ile başlayan müzik yolculuğundan; Bulgar, Roman, Yunan, Hint ve Türk ezgilerinin birleştiği dünya müziğine bir kapı aralanıyor. 

Festivalin en ilginç etkinliklerinden biri ise 2 Haziran gecesi takip edilebiliyor. Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin 17 Kasım 2014 tarihinde dünya prömiyerini yaptığı “Dostlar Beni Hatırlasın”, Merinos AKKM’de Bursalılarla buluşuyor. Aşık Veysel’in yaşamı ve felsefesini sahneye başarılı bir şekilde taşıyan, iyi ve kötünün insan üzerindeki etkilerini anlatan gösteride ozanın ölümsüz eserlerini yaşatıyor. 54. Uluslararası Bursa Festivali’nin yurtdışından konukları da var. Reggae, dub, funk ve soul müziğin genç temsilcilerinden olan ve dancehall müziğinin “Polonyalı First Lady”si olarak bilinen Marika, enerjisi yüksek bir sahne performansı ile 4 Haziran akşamı Bursa Kent Müzesi Önü Amfi Tiyatro’da Bursalı müzikseverlerle buluşuyor. 

Europe da geliyor 

Bursa Büyükşehir Belediyesi Orkestra Şube Müdürlüğü Türk Sanat Müziği Bölümü Orkestrası ve Korosu sanatçılarının 5 Haziran’da Şef Nusret Parmaksız yönetiminde vereceği konserle devam edecek olan festivalin 9 Haziran’daki konuğu ise Europe grubu. Joey Tempest, John Norum, John Levén, Mic Michaeli ve Ian Haugland’ın üyeleri olduğu, “The Final Countdown”, “Carrie” ve “Rock The Night” gibi rock klasikleriyle tanıdığımız Europe, 80’li yıllardan günümüze kadar yayınladığı parçalarının yanı sıra Mart 2015’te çıkardığı “War of Kings” isimli son albümünün şarkılarını da Bursa Açıkhava Tiyatrosu’nda seslendiriyor. 

İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin 10 Haziran’da Rey Kardeşler’den “Lüküs Hayat”ı Bursalılara sunacağı festivalde 12 Haziran’da Rafet El Roman ve Ezo, 13 Haziran’da Funda Arar, 15 Haziran’daki kapanış konserinde ise Kenan Doğulu sahne alıyor. İtalyan sanatçıların karma resim sergisi ve ilerleyen tarihlerde gerçekleştirilecek 29. Uluslararası Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması da festivalin yan etkinliklerinden.

Hangi gün, kim sahnede?

26 Mayıs (yarın): Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası’ndan “Üç Soprano & Üç Tenor” konseri

27 Mayıs: Zara

29 Mayıs: Kıraç ve Yonca Lodi

30 Mayıs: Buzuki Orhan Osman ve Balkan Express

2 Haziran: Ankara Devlet Opera ve Balesi’nden “Dostlar Beni Hatırlasın” gösterisi

4 Haziran: Marika

5 Haziran: Bursa Büyükşehir Belediyesi Orkestra Şube Müdürlüğü Türk Sanat Müziği Bölümü Orkestrası ve Korosu 9 Haziran: Europe

10 Haziran: İzmir Devlet Opera ve Balesi’nden “Lüküs Hayat” müzikali

12 Haziran: Rafet El Roman ve Ezo

15 Haziran: Kenan Doğulu