Bugün açılacaktı karakol oldu
Bundan 5 sene önce Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) yenile projesinin bugün bitmesi planlanmıştı. Ancak AKM proje geçtiğimiz mayıs sonunda durduruldu. AKM şimdilerde karakol olarak kullanılıyor.
İSTANBUL - Hürriyet'in haberine göre; Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) güçlendirme, tamirat ve tadilat işleri için Temmuz 2009'da yapılan ihale sonrasında ilk çalışmalara geçtiğimiz yıl Mayıs ayında başlanmıştı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın geçtiğimiz yıl 9 Nisan'da yaptığı ihaleye 15 firma katılmış, ihalede 70 milyon lira ile en iyi teklifi veren Yeni Yapı-Taca Ortaklığı projeyi üstlenmişti.
"AKM'yi de yıkmalıyız"
Şirkete yer teslimi yapılırken, işin 540 gün içinde tamamlanması kararlaştırıldı. Buna göre AKM'nin 29 Ekim 2013'te açılacaktı. Uzun süre davalara konu olan, yıkılacağı tartışmalırı gündemdeki yerini koruyan AKM için kritik süreç de geçtiğimiz mayıs ayı sonunda yaşandı.
Proje durduruldu
Gezi Parkı eylemlerinin yoğunlaştığı süreçte, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan, projenin yüklenicisi Yeni Yapı ve Taca İnşaat’a bir fax gönderildi. Mesajda, projenin durdurulduğu bildirildi. Mesajın, ortaklığa ulaştığı süreçte, söküm işleri tamamlanmış ve yenileme aşamasına geçilmişti.
Sabancı Holding'den açıklama
AKM'nin yenileme projesine Sabancı Holding de 30 milyon liralık katkı yapacağını açıklamış, konu ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı ile protokol imzalanmıştı.
Karakol oldu
Daha önceki açıklanan takvime göre bugün açılması beklenen AKM ile ilgili sessizlik sürüyor. Ancak AKM'nin bir bölümü polis tarafından kullanılıyor. Özellikle, Gezi Parkı eylemleri sonrası Taksim bölgesinde yoğunlaşan eylemler nedeni ile polis ekipleri tarafından kullanılmaya başlandı. Poolis ekipleri AKM'nin bir bölümünü lojistik, ikmal merkezi ve cephanelik olarak kullanıyor.
AKM, 1969'da, dünyanın dördüncü büyük sanat merkezi olarak hizmete girdi. Opera, bale, tiyatro, konser ve kongre amacı ile kullanılan AKM'nin içinde bir sergi salonu ve sinema da bulunuyordu. AKM, Cumhuriyet döneminin simge yapılarından biri olarak kabul ediliyor.