Avustralya'ya göçün 45 yılı kitap oldu
Almanya'ya Türk asıllı işçi göçünü inceleyen Kenan Mortan ve Monelle Serfati, bu kez Türkiye'den Avustralya'ya göçenlerin dünyasına pencere açıyor
İSTANBUL - "Vatana Olan Gurbet I: Almanya'ya İşçi Göçünün 50. Yılı" kitabı ile Almanya'ya Türk asıllı işçi göçünü inceleyen Kenan Mortan ve Monelle Serfati, bu kez Türkiye'den Avustralya'ya göçenlerin dünyasını inceledi. Mortan ve Sarfati, Vatana Olan Gurbet kitabının devamı olan "Avustralya'ya İşçi Göçününün 45. Yılı" adlı çalışmada Avustralya'ya göç eden yaklaşık 150 bin Türk asıllı vatandaşın geçmişini inceledi ve göçmenlerin ne değerler yarattığı konusu üzerinde durdu.
Dokuz bölümden oluşan "Avustralya'ya İşçi Göçününün 45. Yılı" adlı kitapta Avustralya'ya göç etmiş birinci kuşak ve temsilcileri ile bir araya gelen yazarlar, ayrıca Avustralya'da çıkan Türkçe yayınları da ele aldı. Yazarların tespitine göre, Avustralya'da, Türkiye çıkışlı basın 'etkisiz' iken yerel olarak çıkan ve yerelin sorunlarıyla bezenen basın daha 'etkili'.
Kitabın üçüncü bölümünde ikinci ve üçüncü kuşağın nerede durduğu ve sosyokültürel kaynaşma ele alınıyor.
Avustralya'da yerleşmiş göçmenlerle yüz yüze yapılan görüşmeleri, resmi kaynaklardan derlenen pek çok veriyle de harmanlayarak sunan Mortan ve Sarfati, çalışmada Avustralya'da yaşayan Türk asıllı kadınların dünyasına ayrı bir başlıkta yaklaşıyor.
Çalışmanın sonuna doğru Almanya ve Avustralya göçüne genel bir bakış sağlayan çalışma, uzak diyarı vatan edinmiş yurttaşlarımıza dair öncü bir kaynak eser oluşturuyor.