Atölye Sanat'ta ustalardan eğitim imkanı

Tiyatrocu Emin Olcay ve eşi Hayat Olcay tarafından kurulan Atölye Sanat, tiyatrodan, kamera önü oyunculuğa ve ikna psikolojisine 37 dalda, deneyimli hocalarla eğitim verecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Tiyatro sanatçıları Emin Olcay ve eşi Hayat Olcay tarafından kurulan "Atölye Sanat", Mart ayından itibaren, sanatçı olmak isteyenlere kapılarını açacak.  

İddialı sanatçılar yetiştirmeyi hedefleyen Atölye Sanat'ta, deneyimli hocalar tarafından, tiyatrodan, kamera önü oyunculuğa, ebru ve hüsn-i hat sanatından minyatürün atası türkariye, piyano, keman, ney, bağlama, kemençe ve vurmalı çalgılardan Türk sanat müziğine, senaryo ve oyun yazarlığından, vücut dili ve ikna psikolojisine kadar 37 dalda eğitim verilecek. 

Atölyenin kurucusu Emin Olcay yaptığı açıklamada; kendisinin 50, eşinin ise 45 yıldır tiyatro yaptığını belirterek, birikimlerini gelecek nesillere aktarmak istediklerini söyledi. Emin Olcay, "Bunca birikimi artık gençlere aktarmanın zamanının geldiğini anladık. Arkadaşlarımız, hocalarımız destek olacaklarını söyleyince, usta-çırak ilişkisini atölye ortamında gençlerimize sunmaya karar verdik. Geleceğin sanatçılarını, doğru bir biçimde yetiştirmek istiyoruz. Bu tür eğitim veren kurs gibi yerler var. Bizim iddiamız sanatçı yetiştirmek" dedi. 

Kendini geliştirmek isteyenlere destek olacaklarını ifade eden Emin Olcay, böyle bir atölyenin ihtiyaç olduğunu düşünerek bu yola girdiklerini kaydetti. 2-3 aylık kurslarda eğitim aldıktan sonra "Ben hoca oldum" diyerek ders veren insanların bulunduğunu belirten Emin Olcay, "Biz bunca yılı, birikim olarak topluyoruz, ondan sonra hocalığa soyunuyoruz. Biz gerçek anlamda sanat eğitimi vereceğiz ve gerçek sanatçılar yetiştireceğiz" diye konuştu. 

Emin Olcay,  günümüzde medyanın ve magazinin bastırmasıyla, birden şöhret olan kişilerin ortaya çıktığını vurgulayarak, şunları anlattı: 

"Şöhret olmak yeterli mi? Sorun burada. Onlar, kendileri de anlıyorlar, şöhret olmanın yeterli olmadığını. Burada, bu tür şöhret olmuş 5 arkadaşımız gelip özel ders alacak. Bu atölye, bu eksikliği de kapatacak. Fakat yeterli olmadığının farkına varamayanlar da var. Onlar daha sonra daldan düşüyor. Bunu meslek olarak yaparsanız kalıcı olursunuz. Gelgeç düşüncelerle, sadece maddiyatı düşünerek yaparsanız, bu meslek adamı dışarıya iter" 

"Sanat, devam etmek için direnç gösterilmesi gereken bir konu" 

Maltepe'deki Atölye Sanat'ın resmi açılışının 1-2 Mart'ta yapılacağını ifade eden Emin Olcay, açılışta verilecek eğitimlerle ilgili, hocaların çalışmalarına ilişkin kısa kesitler sunacağını söyledi. 

Olcay, günün 18-20 saati açık kalacak atölyede ilk olarak 3 aylık eğitim sürecinin başlayacağını belirterek, "İlk etapta öğrenciler mesleği tanıyacaklar. Sanat, devam ettirmek için direnç gösterilmesi gereken bir konu. Sürdürmek için çaba sarf edilmesi gerekir. Burada önemli olan öğrencinin yetişmesi. Öğrenci istediği kadar eğitim alabilecek" dedi. 

Atölye Sanat'ta, tiyatro, ileri tiyatro, kamera önü oyunculuk olmak üzere üç ayrı oyunculuk atölyesi başta olmak üzere, bale, drama, salon dansları, dublaj sanatı, diksiyon ve fonetik, vücut dili ve iknanın psikolojisi, vurmalı çalgılar, ritm tiyatrosu atölyesi, ebru ve hüsn-i hat, Osmanlıca okuma ve yazma, süsleme, metal ve ahşap üzerine oyma şeklinde yapılan naht, ilk Türk resmi olarak bilinen ve minyatürün atası sayılan türkari, şan, solfej, piyano, keman, Türk halk müziği, Türk sanat müziği, ney, bağlama, klasik kemençe, hızlandırılmış nota okuma teknikleri, temel armoni, senaryo yazarlığı, oyun yazarlığı dersleri ve konservatuvara hazırlık dersleri verilecek. 

Orhan Veli, Yunus Emre, sahnede canlanacak 

Atölye sistemi ile kendi alanında önemli kişiler tarafından verilecek derslerin yanı sıra sahne çalışmaları da yapılacak. 

Üst kısmında Türk tiyatrosuna emek veren 210 sanatçının adının yazıldığı 60 kişilik sahnede çocuk oyunları, tiyatro oyunları ve konserler, dans performansları düzenlenecek. Türk sanatına eserler sunmuş sanatçıların "'İz bırakanlar" günleri adı altında şiirsel toplantılarla anılacağı merkezde, bir çok misafir eğitmen ile work shop çalışmaları yapılacak. 

Yine Devlet tiyatroları sanatçısı Adnan Biricik, Orhan Veli'yi sahneye koyarken, Sönmez Atasoy ile vefatından önce 2 sene birlikte çalıştıkları Bizim Yunus adlı tek kişilik oyun da Emin Olcay tarafından Atölye Sanat'ta tiyatro severlerle buluşacak. 

Bu konularda ilginizi çekebilir