Artium’dan koleksiyonere 341 eser

Sanatevinin kendi salonunda, 21 Şubat Cumartesi günü takip edilebilecek olan müzayedenin en yüksek bedelle satışa sunulan eseri Abidin Elderoğlu’ndan...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Artium Sanatevi’nin klasik, modern ve çağdaş sanat örneklerini satışa sunacağı 98. müzayedesi bu hafta gerçekleştiriliyor. Sanatevinin kendi salonunda, 21 Şubat Cumartesi günü saat 15.00’ten itibaren takip edilebilecek olan müzayedede, uygun fiyatlarda 341 lot eser satışa sunuluyor. 

aeyeth.jpg

“Oda Müzayedeleri-5” başlıklı satışın en yüksek bedelle satışa sunulan eseri Abidin Elderoğlu’ndan. İmzalı, 1967 tarihli, tuval üzerine yağlıboya, 60’a 50 santimetre ölçüsündeki kaligrafik motifler içeren soyut kompozisyon, 80 bin lira muhammen bedelle alıcılara sunuluyor. 
Mıgırdiç Civanyan’ın “Gece Manzarası” konulu tuval yağlıboya eseri de satışın öne çıkan yapıtlarından biri. “M. Givanian” imzalı, 95’e 122 santimetre boyutlu, sanatçının tüm üslupsal özelliklerini yansıtan ve ilk kez görücüye çıkan tablonun açılış bedeliyse 50 bin lira. Müzayedede “Haliç Resimleri Koleksiyonu” başlıklı özel koleksiyon da satışa sunuluyor. Tuval resmimizin gelişim sürecini de yansıtan güçlü imzaların ve oryantalistlerin İstanbul’un bu eşsiz pitoreskini yorumlayan eserleri arasında; Namık İsmail’in “Eyüp'ten Haliç’e Bakış” konulu manzarası dikkat çekiyor. Eski Türkçe “Namık İsmail” imzalı ve H.1321 (1905) tarihli, karton üzerine yağlıboya tablo 50 bin lira muhammen bedelle mezada çıkıyor. 

Nedim Günsür'ün "Madenciler"i de satılacak 

Koleksiyonerler müzayede ayrıca; Nedim Günsür’ün “Madenciler” konulu, imzalı, 1960 tarihli, sanatçının Zonguldak dönemi yapıtlarından olan figüratif-dışavurumcu bir eserini 15 bin liradan ve Hakkı Anlı’nın “Masadakiler” konulu, imzalı, 1946 tarihli, tuval üzerine yağlıboya, sanatçının kübizme geçişine dair işaretler taşıyan tablosunu ise 12 bin liradan edinme olanağı buluyor. 

Katalogda ilgi çeken bir husus da Cevat Dereli, İlhami Demirci, Eşref Üren, Münip Özben, Cihat Özegemen gibi sanatçıların karakalem, çini mürekkebi, suluboya desenlerinden oluşan birden çok eserinin tek lotta toplanarak satışa sunulması. 
Resim sanatımızın başlangıcından günümüze uzanan gelişim çizgisinde yer alan sanatçıların tuval yağlıboya, karışık teknik, suluboya- guaj ve özgün baskı eserlerinden oluşan seçki, müzayede tarihinden önce Artium Sanatevi’nde, 20 Şubat Cuma gününe kadar görülebiliyor.

Müzayedede ilk 5

►Abidin Elderoğlu’dan bir yağlıboya: 80 bin lira
►Namık İsmail’den “Eyüp’ten Haliç’e Bakış”: 50 bin lira
►Civanyan’dan “Gece Manzarası”: 50 bin lira
►Bedri Rahmi Eyuboğlu’dan çift tarafl ı bir tablo: 15 bin lira
►Nedim Günsür’den “Madenciler”: 15 bin lira
►Adnan Varınca’dan “Çiçekler”: 15 bin lira
►Hakkı Anlı’dan “Masadakiler”: 12 bin lira
►Anonim “İstanbul-Galata Köprüsü”: 10 bin lira
►Boris Cimsiauli’den “Eski Osmanlı Kompozisyonu”: 10 bin lira
►Şehzade Burhanettin Efendi’den bir yağlıboya: 10 bin lira
►İrfan Okan'dan bir yağlıboya: 8 bin lira
►Yakup Cem’den “Esir Satıcısı”: 8 bin lira
►Yakup Cem’den “Hamamda”: 8 bin lira
►Ferruh Başağa’dan “Emirgan Korusu Aşiyan Yolu”: 7 bin 500 lira
►Hamit Görele’den “Sarayburnu’na Bakış”: 7 bin lira