Arşiv fotoğrafları internete taşındı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nin (ANAMED), Osmanlı İmparatorluğu’ndaki modernite ve fotoğraf arasındaki ilişkiye odaklanan “Camera Ottomana: Osmanlı İmparatorluğu’nda Fotoğraf ve Modernite, 1840-1914” sergisi için hazırlanan mikrosite www.cameraottomana. com açıldı. Ömer M. Koç Koleksiyonu’nun yanı sıra farklı arşiv ve koleksiyonlardan derlenen fotoğraf, albüm ve yayınlardan seçilen eserlerin yer aldığı web sitesinde, büyük çoğunluğu ilk kez sergilenen fotoğrafl ar incelenebiliyor. 

Geç Osmanlı döneminde modernite ve fotoğraf arasındaki ilişkiye odaklanan, Zeynep Çelik, Edhem Eldem ve Bahattin Öztuncay’ın küratörlüğünü üstlendiği “Camera Ottomana” sergisi 21 Nisan’dan beri Beyoğlu ANAMED’de sürüyor. Sergiden seçili eserlerin temalarına göre gruplandığı web sitesi www.cameraottomana.com, serginin dijital arşivini tarih ve sanat meraklılarının ilgisine sunuyor. Büyük bir çoğunluğu ilk kez “Camera Ottomana”da sergilenen albümlerin yer aldığı web sitesiyle Osmanlı’da fotoğrafçılığa odaklanan modernlik öğeleri de dijital olarak toplanıyor. İstanbul’daki ilk fotoğraf stüdyolarında çekilen fotoğraf örneklerinden, Zonguldak Maden Ocağı, Galata Köprüsü’nün yapım süreci, Haseki Kadın Hastanesi gibi imparatorluğun sanayi yatırımları ve inşaat faaliyetlerine kadar uzanan çeşitli yönlerini belgeleyen albümler incelenebiliyor. 

Sergi için yapılan kapsamlı araştırma sonucu derlenen ve proje için dijitalleştirilen malzemeler fotoğrafçılık tarihine ve Osmanlı’da modernite konularına ilgi duyanlar açısından geniş bir arşiv olma özelliği taşıyor. 19 Ağustos’a kadar ziyaret edilebilecek Camera Ottomana sergisinin www.cameraottomana.com adresli web sitesi ise serginin kapanışının ardından da arşivden faydalanmak isteyenler için sürekli bir kaynak olmaya devam edecek.