Antik Yunan’a dair merak ettiğiniz her şey bu kitapta

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, arkeoloji ve sanat tarihi meraklılarının kaynak kitap olarak kullanabilecekleri kapsamlı bir araştırma yayınladı:

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, arkeoloji ve sanat tarihi meraklılarının kaynak kitap olarak kullanabilecekleri kapsamlı bir araştırma yayınladı: “1000 Fotoğraf Eşliğinde Antik Yunan.” Araştırmacı yazar Nigel Rodgers’ın hazırladığı ciltli, renkli basım, 512 sayfalık eser; Yunan askeri ve siyasi gücü, mimarisi, felsefesi ve sanatı üzerine detaylı bir inceleme sunuyor. 

“1000 Fotoğraf Eşliğinde Antik Yunan” kılavuz kitabı; bol fotoğraf, heykel, tablo ve sanat eseri görseliyle Klasik Yunan’ın görkemini gözler önüne seren bir çalışma. Dilimize Ülkü Evrim Uysal’ın kazandırdığı kitabın ilk bölümünde Antik Yunan’ın siyasi ve askeri tarihine odaklanılırken, yapıtın ikinci bölümünde ise sanat, mimari ve toplum gibi konular ele alınıyor. “1000 Fotoğraf Eşliğinde Antik Yunan”da demokrat Perikles’ten ünlü kahraman Büyük İskender’e kadar efsaneleşmiş isimlerin yanı sıra Sophokles, Euripides, Aiskhylos gibi Yunan dili ve mitolojisine büyük katkı sağlamış yazarların eserlerine de değiniliyor. 

Olympos tanrıları Zeus, Athena, Apollon ve Aphrodite’nin mit ve efsaneleri ile Platon, Homeros ve Aristotales dahil olmak üzere birçok büyük yazar ve tarihçinin hayatlarına dair bilgiler içeren kaynak kitap, Antik Yunan kültürünün Batı kültürü üzerindeki etkisini de mercek altına alıyor. 

Kitabı kaleme alan Nigel Rodgers, lisans öğrenimini Cambridge’de tarih ve sanat tarihi dallarında tamamladı. Tarih, felsefe ve sanat üzerine çok sayıda eseri bulunan yazarın yayımlanan eserleri arasında “Antik Roma” kitabı da var. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, dizi kapsamında “Antik Roma” ve “Antik Mısır” kitaplarını okurlara sunmaya hazırlanıyor.

Perikles miğferini neden hiç çıkarmazdı?
“1000 Fotoğraf Eşliğinde Antik Yunan”, dönemin önemli siyasal ve kültürel gelişmeleri kadar, çağa yön vermiş isimler üzerinde de duruyor. Onlardan biri de Shakespeare’e dahi ilham kaynağı olan Perikles. Milattan önce 495- 249 yılları arasında yaşayan Atinalı devlet adamı, kitabın “Üstün Bir Demokrat” bölümünde bugünün okuruna daha yakından tanıtılıyor. Yurttaşlarını yüceltmeye dayalı bir demokrasi vizyonu olan Perikles’in Abraham Lincoln’ün de aralarında bulunduğu pek çok devlet adamını etkilediği biliyor. Perikles, dönemin heykel ve büstlerinde genellikle miğrefi yle birlikte resmediliyor. Düşmanlarının “dedikodu”su na göre Perikles, kafasının tuhaf şeklini saklamak amacıyla daima miğfer takıyormuş