Ankara’da dev beyaz perde kurulacak

Bu yıl 27. kez düzenlenen Uluslararası Film Festivali’nde 45 ülkeden 197 yönetmenin 213 filmi gösterilecek. Kızılay Büyülü Fener Sineması ve Goethe Institut - Ankara’da 2 Mayıs’a kadar sürecek gösterimlere sinema odaklı özel etkinlikler eşlik edecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dünya Kitle İletişimi Vakfı tarafından düzenlenen 27. Ankara Uluslararası Film Festivali, 2 Mayıs’a kadar başkentte sinema rüzgârları estirecek. Açılış töreni dün gerçekleştirilen festivalde bu yıl 62’si uzun metrajlı, 117 kısa ve 34 belgesel film yer alacak. Festival, 45 ülkeden 197 yönetmenin 13 filminin gösteriminin yanı sıra konuk sinemacıların katılacağı söyleşilerden atölyelere geniş bir etkinlik yelpazesine ev sahipliği yapacak. 

Halkbank’ın ana sponsorluğunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle gerçekleştirilen, bu yılki “Onur Ödülleri” Tomris Giritlioğlu, Yılmaz Erdoğan, Necati Akpınar ve Prof. Turan Erol’a takdim edilen festivalin Ulusal Uzun, Kısa ve Belgesel kategorilerindeki yarışmalarına bu yıl 386 film başvurdu. Ön jürilerin bu yapıtlar arasından seçtiği ve ödül için yarışacak 53 film, festival süresince izlenebilecek. “En İyi Film”, “Mahmut Tali Öngören Özel Ödülü”, “Onat Kutlar En İyi Senaryo Ödülü” gibi birçok ödül için yarışacak 10 uzun metrajlı film şunlar: Senem Tüzen’den “Ana Yurdu”, Emre Konuk’tan “Çırak”, Mustafa Kara’dan “Kalandar Soğuğu”, Cansel Elçin’den “Melekleri Taşıyan Adam”, Murat Saraçoğlu’ndan “Memleket”, Mehmet Eryılmaz’dan “Misafir”, Özcan Alper’den “Rüzgârın Hatıraları”, Selim Evci’den “Saklı”, Tolga Karaçelik’ten “Sarmaşık” ve Ahu Öztürk’ten “Toz Bezi.” Bu yapıtlar arasından “En İyi Filmi” seçecek olan Ulusal Uzun Film Yarışma jürisi; Erden Kıral, Mehmet Aslantuğ, Ayça Damgacı, Fatih Özgüven ve Şükran Esen’den oluşuyor. Ulusal Kısa ve Belgesel Film Yarışmaları kapsamında “En İyi Kısa Film”e 5 bin, “En İyi Belgesel Film”e ise Ankara Sanayi Odası’nın katkılarıyla 10 bin lira ödül de veriliyor. Ödüllerin sahiplerini bulacağı ve caz solisti Su İdil’in konseriyle renklenecek kapanış töreni 8 Mayıs’ta Akün Sahnesi’nde düzenlenecek. 

Festival gösterimleri Kızılay Büyülü Fener Sineması ve Goethe Institut- Ankara’da gerçekleşecek. Goethe Institut- Ankara’daki gösterimler ücretsiz. Türk Eğitim Derneği’nin tescilli sosyal sorumluluk projesi “Askıda Bilet Var”, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da daha çok izleyicinin festivalle buluşmasını sağlayacak.

Sinema severleri festivalde neler bekliyor?

► Türkan Şoray'la buluşma: Türkan Şoray’ın yönettiği “Uzaklarda Arama” filmine iki özel gösterim yapılacak. Büyülü Fener Sineması ile Nâzım Hikmet Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek gösterimler sonrasında Şoray ve film ekibi izleyenlerin sorularını yanıtlayacak. Diğer özel gösterimlerse “Sarmaşıklar”, “Kapalı Gişe”, “Döğüşenler de Var Bu Havalarda” ve “Çemberin Dışındakiler”e gerçekleştirilecek. 

► Yugoslav sinemasından: Festival, bu yıl da dikkat çekici seçkileri sinemaseverlerin beğenisine sunuyor: “Çok Uzaktan Gelmiş Olamayız: Zelimir Zilnik Toplu Gösterimi”nde Yugoslav kara sinemasının ünlü yönetmeninin yapıtları izlenebilecek. 

► Dünya festivallerinden: Dünya festivallerinden en yeniler de festival kapsamında seyircilere sunuluyor. Avrupa prömiyeri gerçekleşecek “Birmiş Gibi”, ıssız bir yerde açtıkları pansiyonda şanslarını deneyen evli çiftin hikâyesini anlatan “Orizont Oteli”, Çanakkale Savaşı’na katılmış 6 Yeni Zelandalı’nın gözünden o tarihsel kesiti görmemizi sağlayan animasyon film “25 Nisan”, dünya prömiyeri gerçekleşecek “Mülteci Kampının Orkestra Şefi”, Gümüş Ayı sahibi “Balçık” bu filmler arasında yer alıyor. 

► Kaybettiklerimizi anıyoruz: Mesa Holding’in bölüm sponsoru olduğu, 2015’ten bugüne geçen süreçte kaybettiğimiz yönetmenlerin filmlerinden oluşan “Anısına” (In Memoriam) seçkisindeyse Albert Maysles, Chantal Akerman, Ettore Scola, Memduh Ün ve Jacques Rivette anılıyor. 

► Hamlet “yağmuru”: Loft İncek’in bölüm sponsoru olduğu, British Council ve Shakespeare Lives’in destek verdiği ve “Dünyada Çürümüş Bir Şeyler Var!” başlıklı seçkide ise altı ülkeden 6 Hamlet uyarlaması izlenebilecek. 

► Ankara'da geçen filmler turu: Ankara’yı mekân edinmiş filmlerin izini sürerek, Ulus’tan başlayıp Gençlik Parkı, Ankara Garı ve Atatürk Bulvarı’ndan Tunalı Oteli’ne kadar bir yürüme hattının takip edileceği rotanın rehberi, uzun yıllardır Festival’e destek veren Ege Berensel olacak. Yürüyüşe katılanlar, Zeki Ökten’in “Düttürü Dünya”sı ve ”Sürü”sünden, Mankiewicz’in “Five Fingers”ına, Zeki Demirkubuz’un “İtiraf” ve “Yeraltı”sından, Yutkeviç’in “Türkiye’nin Kalbi Ankara”sına hafızalarda yer etmiş filmlerin kahramanlarının ayak izlerini takip ederek, Ankara’nın beyazperdede nasıl inşa edildiğinin cevaplarını arayacak.