Ali Herischi, daha 'renkli' resimleriyle Ankara'da

Ressam Ali Herischi'nin "Andüşüm" adını verdiği sergisi Ankara’da Nurol Sanat Galerisi'nde sergileniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA

Ankara- Ressam Ali Herischi, “Andüşüm”  Nurol Sanat Galerisi Ankara’da “başlattı”. Herischi bu sergide daha fazla renk kullandı.  Sergi 15 Ekim-7 Kasım günleri arasında açık olacak. 

Sergilerinde, boş tuval ya da zeminleri, seyircilerin bakışları altında resim yaparak başlatan Ali Herischi, “performans” olarak isimlendirilen bu süreci “andüşüm” kelimesiyle tanımlamaya başladı. Herischi, bu nedenle sergilerinin “açılmadığını” bunun yerine “başladığını” belirtiyor. 

ali-herischi-02.jpgSergileriyle ilgili resimlerin oluşum sürecine ilişkin Ali Herischi “Boş tuvaller ve zeminler oluyor.. Herkesin gözünün önünde 1 hafta 10 günde sergi oluşuyor.. Konsept olarak önceden düşünülüyor. Birçok şey yapılıyor. Önceden modül olarak yapılıyor. Sergide yapılacak somut çalışmayla ilgisi yok. Üslubu, şekli ve dinlemeyi oluşturmak anlamında defalarca tekrar ediliyor. Sonra 1 hafta –10 gün içinde somutlaşıyor. Bir anlamda kafada var ama aynı şekilde değil.. Aynı şekilde kendisini oluşturma, “sürtünme katsayısı” diyelim.. Bir maddeleştikçe.. Ses gibi düşünün. Kendi içinizdeki sesle, dış sesiniz gibidir.” Diyor. 

1976 - 1981 yılları arasında, Bakü ADMİU Dekoratif Tatbiki Sanatlar Fakültesi’nde öğrenim gördü ve Master Programını “Uluslararası Diploma Projeleri” yarışmasında derece alarak tamamladı. Sanatçı, uzun yıllar Devlet Sanatçısı Ressam B.A. Mirzazade’nin özel öğrencisi olarak çalışmalarına devam etti ve 1983-1988 yılları arasında proje başkanlıkları/danışmanlıkları yaptı. 

Herischi, Frankfurt - Main ve Hamburg’da; Resim, Tasarım ve Fotoğraf çalışmaları gerçekleştirerek çağdaş sanat oluşumları içinde yer almıştır. Yurtiçi ve yurtdışında birçok kişisel sergi açan ve 1995 yılında merkezi Stuttgart’da olan “Almanya Tasarımcılar Birliği” ne seçilen sanatçı çalışmalarını müzayede danışmanlıkları da  yaparak sürdürmüştür.

 ali-herischi-01.jpg

 

Sanatçı Çağdaş Sanatı, endüstriyel tasarımcı kimliği çatısı altında beslendiği kaynakların zenginliği ile üretim sürecine etken kılarak, dinamik yaklaşımlar getirmiş ve bu alanda birçok öğrenci yetiştirmiştir. Bugüne kadar canlı performans resim gösterilerinin yanı sıra, birçok çok uluslu çalıştay ve konferanslar düzenlemiştir. Halen Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmalarına devam etmektedir.