Aklın gizemli oyunları sahnede

Paso Tiyatro, psikolojik gerilim tarzındaki oyunla seyircileri bugünden 12 Eylül’e uzanan bir yolculuğa çıkarıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Nermin SAYIN

Yan dairenizde 5 gün boyunca durmaksızın çalan bir telefon olsa çıldırma raddesine gelmez misiniz? Suzan geliyor. Ve yıllar sonra karşılaştığı çocukluk arkadaşı kapıcı Kemal’i ikna edip, evin kapısını açtırıyor. İkili çalan telefona baktıklarında, kendilerini karmakarışık ve tehlikeli bir oyunun içinde buluyorlar.

Paso Tiyatro’nun yeni oyunu “Ne İstediniz?”in konusu, en azından oyunun başında böyle. Tabii, “Ne İstediniz?”i telefona sorulan bir soru olarak algılamak da son derece normal… Ama, bu sadece buzdağının görünen kısmı. Çünkü ne oyunun ilk sahnesinde tanışacağınız karakterler, ne hikâye, ne ev hiçbiri gerçekte oldukları gibi değiller ve asıl kimliklerinin nasıl ortaya çıkacağını öğrenebilmeniz için tek yol, yüksek tempolu ilerleyen bu psikolojik gerilimi izlemek. Size vereceğim tek ipucuysa, o “Ne İstediniz?” sorusunun 12 Eylül darbesine kadar uzanacağı.

“Ne İstediniz?”i Apo Kaya yazmış ve yine kendisi sahneye koyuyor. “Amacımız kendi yazdığımız ve bu toprakların hikâyelerini anlatan projeler geliştirmek” diyen ekibin yeni oyunuyla bu amacına kesinlikle ulaştığını söylemek lâzım önce. Karakterler de, hikâye de bizden. Karakterleri irdelemek içinse acele etmeyin derim, izleyicilere, örneğin Kemal’in haline tavrına, kılığına kıyafetine bakıp “Bizde böyle kapıcı mı var,” demeyin meselâ, hepsinin bir açıklaması var ve tüm karakterler, oyunun gerektirdiği sanallık içerisinde son derece doğallar.

Sırrını ilk perde boyunca açık etmeyen “Ne İstediniz”in baş karakteri Suzan’ı Didem Balçın, kim olduğu, hatta var olup olmadığı konusunda kafanızı epeyce karıştıracak olan “Kemal”i ise Olgun Toker canlandırıyor. Balçın ve Toker’in özellikle travmatik sahnelerdeki oyunları, “Ne İstediniz”i çok zenginleştirmiş. Diğer rollerdeki Lila Gürmen, Gürsu Gür ve Süleyman Felek de üzerlerine düşeni yapıyorlar.

Oyunun en büyük zaafı kısa olması. Belki böyle yüksek bir oyunu düşürmemek için bu yöntemi seçmiş Apo Kaya ama, daha seyirci ısınamadan ara vermek zorunda kalıyor bu yüzden. Derinleşebilir, gerilimi çeşitlendirebilirdi. Oyuna getireceğim en önemli eleştiri de bu. Sahnelerimizde pek denenmeyen psikolojik gerilim türünün, yerli bir hikâyeyle sahneye taşındığı “Ne İstediniz?” özellikle finaliyle seyircisinin etkilemeyi başarıyor. Kayıtsız kalmayın.

Biletler

Paso Tiyatro’nun sahnelediği “Ne İstediniz?”, Mecidiyeköy’deki Gönül Ülkü-Gazanfer Özcan Sahnesi’nde, 8 Şubat akşamı, saat 20.00’den itibaren izlenebiliyor. 2 perde, 90 dakika süren oyunun biletleri, Biletix’ten temin edilebilir.