Afife’de Shakespeare ve Tatbikat Sahnesi rüzgârı

Sahiplerini 25 Nisan’da bulacak olan Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri’nin adayları açıklandı. Ödüle; Shakespeare yorumları “12. Gece” 8, “Yanlışlıklar Komedyası”ysa 6 dalda aday gösterildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bu yıl 20. kez verilecek olan Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri’nin adayları, önceki akşam, Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri İcra Kurulu Başkanı Salih Başağa, Jüri Başkanı Doç. Merih Tangün ve Haldun Dormen ev sahipliğinde düzenlenen bir törende açıklandı. Ödüllere, bu yıl 400. ölüm yıldönümünde tüm dünyada anılan Shakespeare’in İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nca sahnelenen “12. Gece” oyunu 8, Bakırköy Belediye Tiyatroları’nın sahneye koyduğu “Yanlışlar Komedyası”ysa 6 dalda aday gösterildi. Tatbikat Sahnesi’yse “An-Blink” ve “Antabus” yapıtlarıyla 5’er dalda ödüle aday olarak yılın favorileri arasında yer aldı. 

Gecede, Afife kapsamında verilen özel ödüllerin sahipleri de duyuruldu. Bu yıl “Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü” Seray Şahiner’in, “Yapı Kredi Özel Ödülü” Prof. Dr. Cevat Çapan’ın olurken, “Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü”neyse Prof. Dr. Dikmen Gürün lâyık bulundu. 

Afife’de “Yılın En Başarılı Prodüksiyonu” dalında bu yıl “An-Blink” (Tatbikat Sahnesi), “Antabus” (Tatbikat Sahnesi), “Kim Var Orada?” (BGST), “12. Gece” (İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları) ve “Yanlışlıklar Komedyası” (Bakırköy Belediye Tiyatroları) yarışacak. “Yılın En Başarılı Yönetmeni” adaylarıysa aynı oyunların yönetmenleri olan (sırasıyla); Erdal Beşikçioğlu, İlham Yazar, BGST, Serdar Biliş ve Tim Supple şeklinde belirlendi. Afife’de “Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu” ödülü için; Sezin Akbaşoğulları (An-Blink), Özlem Zeynep Dinsel (Soğuyunca Acımaya Başlar), Ebru Aytürk Evren (Sessizliğin İçinden), Pınar Çağ- Afife’de Shakespeare ve Tatbikat Sahnesi rüzgârı Sahiplerini 25 Nisan’da bulacak olan Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri’nin adayları açıklandı. Ödüle; Shakespeare yorumları “12. Gece” 8, “Yanlışlıklar Komedyası”ysa 6 dalda aday gösterildi. Tatbikat Sahnesi de hem “An-Blink”, hem de “Antabus” oyunlarıyla 5’er dalda Afife’ye aday oldu. lar Gençtürk (Kar Küresinde Bir Tavşan) ve Nihal Yalçın (Antabus) yarışacak. "En İyi Erkek Oyuncu” ödülünün adaylarıysa şunlar: Emre Kınay (Nihayet Bitti), Levent Öktem (12. Gece), İbrahim Selim (Bunu Ben de Yaparım!), Erkan Uyanıksoy (Macbeth / İki Kişilik Kabus), Cüneyt Yalaz (Kim Var Orada?) 

20. Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri, 25 Nisan’da Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek bir törenle sahiplerini bulacak.

Salih Başağa: Ödüller yenilenerek genç kaldı

Yapı Kredi Afi fe Tiyatro Ödülleri’nin Türk tiyatrosunu ve tiyatroya emek verenleri desteklemek amacıyla 20 yıl önce başlatıldığını belirten Salih Başağa; “Yapı Kredi Afi fe Tiyatro Ödülleri ilk düzenlendiğinden bugüne tiyatromuzda yaşanan dönüşüme ayak uydurarak değişti, gelişti. Ödüller, 20. yılında da yenilenerek genç kalmaya devam etti. Her yıl sezon sonunda yapılan değerlendirmeler ve fi kir alışverişleri sonucunda bir sonraki sezona hazırlandı. Kendisini yeniledi. 20. yılımızda önemli bir yenilik daha yaptık. Değerler yaşarken emek ve başarılarını takdir etmek, katkıları için onlara teşekkür etmek kurumsal kültürümüzün ve insanımıza bakışımızın önemli bir yaklaşımıdır. Bu düşünceden hareketle İcra Kurulumuz bu yıldan itibaren özel ödüllerimize bir yenisini ekledi. Türk Tiyatrosu’nun duayeni ve Yapı Kredi Afi fe Tiyatro Ödülleri’nin fi kir öncüsü Sayın Haldun Dormen’e teşekkür etmek için, özel ödül kategorilerimize ‘Haldun Dormen Özel Ödülü’ eklendi. Böylelikle yılın en başarılı Komedi ya da Müzikal dalındaki oyunu bundan sonra ‘Haldun Dormen Özel Ödülü’ ile onurlandırılacak" dedi. “Haldun Dormen Özel Ödülü”nün ilk sahibi ise Talimhane Tiyatrosu ile Zorlu PSM’nin “Yoldan Çıkan Oyun”u oldu.

20 yılın özeti

► Jüri üyeleri 20 yılda yaklaşık 2 bin farklı oyun izledi. 

►  Toplam 78 “özel ödül” verilirken, diğer kategorilerde ise 254 ödül dağıtıldı. 

► 20 yılda toplam 124 kadın ve 182 erkek sanatçı ödül aldı. 

►  Bülent Emin Yarar, 2000, 2005 ve 2010 yıllarında “En Başarılı Erkek Oyuncu” ödülünü beş yılda bir alarak, “en istikrarlı sanatçı” oldu. 

► Ali Cem Köroğlu ve Barış Dinçel, Yapı Kredi Afi fe Tiyatro Ödülleri’nde 4’er ödül ile en çok ödül kazanan sanatçı oldular. 

►  2003’te İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun “Ayaktakımı Arasında” prodüksiyonu 8 ödül kazanarak bir sene içinde en fazla ödül kazanan oyun oldu. 

► 2005 yılındaki törende aldığı Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü ile 2009 yılında hayatını kaybeden usta oyuncu Cüneyt Gökçer, ödül sahibi olan en yaşlı sanatçı oldu. 

►  Ecem Uzun 22 yaşında, 2014 yılında Yılın En Başarılı Genç Kuşak Sanatçısı kategorisinde ödül alan en genç oyuncu oldu.