8 bin yıllık mağara ziyarete açıldı
Muğla'nın Milas ilçesinde Gökçeler Kanyonu içerisindeki 8 bin yıllık olduğu tahmin edilen İncirliin Mağarası, turizme kazandırıldı.
Muğla'nın Milas ilçesinde Gökçeler Kanyonu içerisindeki 8 bin yıllık olduğu tahmin edilen İncirliin Mağarası, yürüyüş yolu, jeolojik oluşumlara zarar vermeyen aydınlatma ve güvenlik sistemleri kurularak turizme kazandırıldı.
Antalya 'nın Alanya ilçesindeki Damlataş Mağarası'na benzerliğiyle dikkati çeken İncirliin Mağarası'nda, Milas Kaymakamlığının Güney Ege Kalkınma Ajansından (GEKA) aldığı destekle turizme kazandırılması için 2013 yılında çalışma başlatıldı.
Gökçeler Kanyonu'ndaki mağaranın bulunduğu alanı ziyaretçilerin güvenli bir şekilde gezebilmesi için seyir terası, yürüyüş parkurları, ışıklandırma ve güvenlik sistemleri yapıldı.
"Ziyaretçilerini büyülüyor"
Çalışmaların tamamlanmasının ardından ziyaretçilere açılan mağara, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Yarasalara ev sahipliğiyle doğal yaşamı devam eden İncirliin Mağarası, sarkıt ve dikitleriyle büyülüyor.
Genişliği 3-10, tavan yüksekliği ise 2-20 metreyi bulan, damlataş birikimi bakımından son derece zengin İncirliin Mağarası'nda, özellikle sarkıt, dikit ve sütunlar büyük kalınlık ve yükseklikleri ile de dikkati çekiyor.
"Ekosisteme zarar verilmedi"
Milas Kaymakamı Fuat Gürel, yaptığı açıklamada, 450 metre uzunluğundaki mağaranın, jeolojik oluşumlara zarar vermemek için 160 metrelik bölümün ziyaretçilere açılabildiğini, çalışmaların uzun zamandır büyük bir özveriyle yapılarak tamamlandığını bildirdi.
Ziyaretçilerin mağarayı daha rahat gezebilmeleri için yürüyüş alanları, ışıklandırma ve güvenlik sistemleri de yapıldığını kaydeden Gürel, bu çalışmaların her biri alanında uzman ekipler tarafından tamamlandığını belirtti.
Gürel, mağaradaki çalışmalar yeni bitmesine rağmen yerli ve yabancı çok sayıda ziyaretçi ve fotoğraf sanatçısı tarafından gezildiğine dikkati çekerek, "Mağara içinde yaz aylarında yapılan ölçümlerde hava sıcaklığının 17 derece olduğu tespit edilmiştir. Mağarada yapılan arkeolojik araştırmalarda insan yaşamının M.Ö. 6 binli yıllara tarihlendiği tespit edilmiş ve mağaranın 8 bin yıllık olduğu tahmin edilmektedir." diye konuştu.