390 eser el değiştirecek

Âsar-ı Atika Müzayede’nin Conrad İstanbul’da, 29 Kasım Pazar günü gerçekleştireceği satışta tablolardan hat örneklerine, antika objelerden Oryantalistlerin eserlerine pek çok yapıt koleksiyonerleri bekliyor. Müzayede 14.30’dan itibaren takip edilebiliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bu hafta sonu, özellikle klasik resim sanatımızın örneklerinin ve Osmanlı eserlerinin sunulacağı bir müzayede gerçekleştiriliyor. Âsar-ı Atika Müzayede tarafından organize edilen satış, Conrad İstanbul’da, 29 Kasım Pazar günü saat 14.30’dan itibaren takip edilebiliyor. Müzayedede; tablo, hat örnekleri ve antikalar başta olmak üzere 390 eser yeni sahibini bekliyor. 

“Osmanlı Eserleri, Yağlıboya Tablolar ve Özel Aile Koleksiyonları” başlıklı müzayedenin en özel parçası bir Şeker Ahmet Paşa natürmortu. Özel bir koleksiyondan çıkan tablo; imzalı, karton üzeri yağlıboya, 31’e 41 santimetre ebatlarında. İmzalı olan çalışmanın muhammen bedeli 350 bin lira. 
Klasik resim koleksiyonerlerini heyecanlandıracak bir diğer tabloysa Şevket Dağ’dan. Sanatçının, eşini Osmanlı kıyafetleriyle resmettiği çalışmada, duvarda görülen hatlar ise ressamın babası ünlü hattat Kamil Akdik’e ait. İmzalı, tuval üzeri yağlıboya, 120’ye 190 santimetre ebatlarındaki tablo 170 bin liradan alıcı bekliyor. Müzayedede Fikret Muallâ’nın üç tablosu ve Oryantalist ressamlara ait çeşitli çalışmalar da dikkat çekiyor. 

Âsar-ı Atika Müzayede'nin satışında antika objelere de özel bir yer ayrılıyor. Antika koleksiyonerlerine sunulan muhammen bedeli en yüksek eser bir İznik vazo. 16. yüzyıla tarihlenen, desen ve form itibarıyla nadir bulunan eserin muhammen bedeli 89 bin lira. Müzayedede; II. Abdülhamid'in 48 parça yemek takımını 80 bin liradan, 13. yüzyıl damgalı Yıldız vazoysa 50 bin liradan alıcı bekliyor. Afyon işi hat çekmecesinin ve bir gemi pruva heykelinin muhammen bedelleri ise 50'şer bin lira. 

Müzayedede hat eserleri de yer alıyor. Hatlar arasında muhammen bedeli en yüksek parça; 250 bin lirayla Muhsinzade Abdullah’ın “Elif Ba Cüz’ü.” Hamid Aytaç’ın, Yahya Kemal’in “Rindlerin Ölümü” şiiri yazdığı talik levhaysa 40 bin liradan alıcı bekliyor.

Koleksiyonerleri heyecanlandıran 20 parça

Şeker Ahmet Paşa’dan bir natürmort: 350 bin lira
Muhsinzade Abdullah’tan “Elif Ba Cüz’ü”: 250 bin lira
Şevket Dağ’dan “Rumelihisarı’ndan İstanbul Boğazı Panaroması”: 170 bin lira
İznik vazo: 89 bin lira
II. Abdülhamid 48 parça yemek takımı: 80 bin lira
Yıldız vazo: 50 bin lira
Şeref Akdik’ten bir tablo: 69 bin lira
Fikret Muallâ’dan “Güney Fransa Sokakları”: 65 bin lira
Fikret Muallâ’dan “Bar Sahnesi”: 55 bin lira
Afyon işi hat çekmecesi: 50 bin lira
Gemi pruva heykeli: 50 bin lira
Sedef bağa rahle: 49 bin lira
Kanuni'nin beratı: 35 bin lira
Hamid Aytaç’tan, Yahya Kemal’in “Rindlerin Ölümü” şiiri yazılı talik levha: 40 bin lira
Çift azim çini vazo: 39 bin lira
Fransız salon takımı: 39 bin lira
Çift mineli tombak zarf: 39 bin lira
Fikret Muallâ’dan “Paris’te Sokak ve Baloncu”: 35 bin lira
Etienne Jeavrat’dan oryantalist bir tablo: 30 bin lira
Kuran muhafazası: 30 bin lira