202 değil, 300'e yakın eserde sıkıntı var

Ertuğrul Günay, Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi'ndeki soruşturmaya ilişkin çıkan "202 eser kayıp" haberlerini değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
İSTANBUL - Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi'ndeki eserlerle ilgili, "202 değil, 300'e yakın eserde sıkıntı var. Bir kısmı kayıp, bir kısmı taklit, bir kısmı fotokopi, bir kısmı müzeye girmemesi gerekirken girmiş eserlerde sorunlar var" dedi.
 
Günay, yönetmen Metin Erksan'ın Teşvikiye Camisi'ndeki cenaze törenine gelişinde gazetecilerin Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi'ndeki soruşturmaya ilişkin soruları üzerine, soruşturmayı kendisinin başlattığını belirtti.
 
Bakan Günay, müzenin 1980'de nisan ayında açıldığını, 12 Eylül döneminde ise 'burada özensiz davranıldığını' ifade ederek, "Bazı eserler, gerçek olmadan müzeye, envantere alınmış. Bazı gerçek eserler taklitleriyle değiştirilerek sanıyorum dönemin diktatörlerine ve onların yakınlarına armağan edilmişti" dedi.
Günay, bunlarla ilgili kamuoyunda kendisinin belgeleyemeyeceği ama oldukça yaygın bilgilerin olduğunu söyledi.
 
2007'de bakan olduğunda müzeyi hem restorasyon hem de teşhir açısından yetersiz gördüğü için 5 Şubat 2008'de bir soruşturma kararı verdiğini bildiren Bakan Günay, önce soruşturmayı başlattığını, sonra bu soruşturmayı yeterli görmeyerek 2009'da soruşturmanın kapsamını genişlettiğini, rapordaki bilgileri de 26 Temmuz'da onaya bağladığını kaydetti.
 
Şu anda 800 eser teşhir ediliyor
Bugün konuya ilişkin bir gazetede yer alan haberde, onaya bağladığı soruşturmanın içinden sızdırılmış bilgilerin bulunduğunu ifade eden Günay, şöyle devam etti:
"Bunlar tamamen bizim yaptığımız soruşturmadır ve geçmiş yıllara, bizden önceki 25 yıla ait olan bir kötü yönetimin izleridir. Ancak şu anda Resim Heykel Müzesi bugün basında çıktığı gibi olumsuz bir mekan değil, tam tersine hem restorasyon, hem koruma, hem de teşhir imkanları genişletilmiş, Ankara turizminin, Ankara kültürünün güzel mekanlarından biri haline gelmiştir. Daha önce 350 eser teşhir ediliyordu heykel ve resim olarak. Şu anda 800 kadar eser teşhir ediyoruz."
 
300'e yakın eserde sıkıntı var
Bakan Günay, habere atıfta bulunarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"202 değil, 300'e yakın eserde sıkıntı var. Bir kısmı kayıp, bir kısmı taklit, bir kısmı fotokopi, bir kısmı müzeye girmemesi gerekirken girmiş eserlerde sorunlar var. Ancak 5 bine yakın eserimiz var. Bir kısmı da dönüyor bize. 100'den fazla eseri bu çalışmalar sonucunda çeşitli kurumlardan teslim aldık. Geçmiş dönemdeki sorumluluklarla ilgili de soruşturmamız sürüyor. Soruşturma sonuçlarını daha bütün neticeleri almadan kamuoyuyla paylaşmamız doğru değil."
Haberin usta bir gazetecilik örneği olmadığını ifade eden Günay, "Biraz sorumsuz bir davranış olmuş, bir miktar kamuoyunda yanıltıcı bir nitelik taşıyor. Çünkü 2008'den bu yana müzeyi korumak konusunda dikkatli bir çaba gösteriyoruz. Bu çabanın sonucunda eksiklikler, aksaklıklar, sahtecilikler ortaya çıkmış" diye konuştu.
 
Günay, müzenin 2007'de korumadan yoksun olduğunu belirterek, şu anda ise korunaklı olduğunu ve bundan sonra sahte bir eserin girmesinin veya bir eserin çıkmasının mümkün olmadığını vurguladı.
Bakan Günay, "12 Eylül ve sonrasında süregelen dönemin kötü izleriyle de halen mücadele ediyoruz. Sorumlular hakkındaki mücadelemiz sürdüğü için ancak bu kadarını söyleyebilirim. Bugün kamuoyuna çıkan bilgiler tamamen benim başlattığım soruşturmanın incelemenin sonuçlarıdır" dedi.