19. İstanbul Tiyatro Festivali'nin programı açıklandı

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 9 Mayıs - 5 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek 19. İstanbul Tiyatro Festivali'nin programı açıklandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Rahmi Koç Müzesi'nde düzenlenen etkinlikte konuşan İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, oyun, dans, performans ve etkinliklerden oluşan zengin bir programın tiyatroseverlere sunulduğu festivalde, bu yıl yurtdışından 7, Türkiye'den 35 olmak üzere, toplam 42 eserin izleyici ile buluşacağını söyledi.  

Renkli bir seçkinin festivalde yer almasından dolayı memnuniyetini dile getiren Eczacıbaşı, şunları kaydetti: 

"İstanbul Tiyatro Festivali'nin Türkiye'nin kültür sanat hayatında öncü rolünü sürdürebilmesi adına, atölye ve eğitim programlarımızla da tiyatronun geleceğine katkıda bulunmaya devam edeceğiz. Asıl önceliğimiz ise 2 yılda bir düzenlediğimiz ve İstanbul'un tiyatro hayatına taze bir soluk getirdiğine inandığımız festivalimizi her yıl gerçekleştirebilmek. Bu konudaki çalışmalarımızı sürdürüyoruz." 

Etkinlikte, festival kapsamında bu yıl ilk kez verilen Onur Ödülü 1993 - 2013 yılları arasında festivalin direktörlüğünü yürüten Prof. Dr. Dikmen Gürün'e verildi. Ödülün kendisini onurlandırdığını ve duygulandırdığını dile getiren Gürün'e ödülünü, İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı verdi.

Festival'in diğer Onur Ödülleri, 9 Mayıs'ta Polonya tiyatrosunun genç ve yetenekli tiyatro yönetmeni Grzegorz Jarzyna'ya, 24 Mayıs'ta ise Propeller Theatre Company'nin artistik direktörü Edward Hall'a verilecek.  

Törende, Bülent Eczacıbaşı tarafından, festivale desteklerinden dolayı Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı, Devlet Tiyatroları, Şehir Tiyatroları, Adam Mickiewicz Institute, British Council, Fransız Kültür Merkezi, Goethe-Institut İstanbul, Polonya Cumhuriyeti Kültür ve Miras Bakanlığı ile sponsor kurum ve kuruluşlara, teşekkür plaketleri verildi.  

Shakespeare'in doğum yılı kutlaması 

Festivalde, 2014 yılının William Shakespeare'in 450. doğum yılı olması nedeniyle, yerli ve yabancı yapımların sahneleneceği Shakespeare'e özel bir kutlama programı yapılacak.  

Shakespeare'in oyunlarını sahneleyen topluluklar arasında önemli üne ve yere sahip olan Propeller Theatre Company, British Council'ın üç yıl sürecek Shakespeare Programı kapsamında festivalde sahne alacak.  

Festivalde, 2014 yılında kutlanan Polonya- Türkiye arası diplomatik ilişkilerin tesisinin 600. yıldönümü dolayısıyla da 4 gösteri düzenlenecek.  

13 farklı mekanda, 100'e yakın gösterinin sahneleneceği festivalde, 33 yerli yapımın da Türkiye prömiyeri yapılacak.