'La Diva Turca' anılıyor

2008’de yitirdiğimiz Leyla Gencer’in anısına bugün İDOB bir konser verecek, yarınsa BİFO “Aida”yı yorumlayacak. 8. Leyla Gencer Şan Yarışması’nın son başvuru tarihiyse 1 Haziran...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Operamızın dünya sahnelerine armağanı “La Diva Turca” Leyla Gencer, müzikle anılıyor. Aramızdan 10 Mayıs 2008 tarihinde ayrılan sanatçı için bu hafta İstanbul’da iki anma etkinliği var. 

İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin anma konseri bugün, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın “Aida” yorumu yarın dinlenebiliyor. Adını taşıyan şan yarışmasına katılımsa devam ediyor. İstanbul Devlet Opera ve Balesi, “Leyla Gencer’i Anma Konseri”ni bugün saat 20.00’da, Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi’nde veriyor. İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin solistlerinden Gülgez Altındağ, Nazlı Deniz Boran, Evren Ekşi, Gülbin Günay, Otilia M. İpek, Burçin Savigne, Ayşe Sezerman, Ayten Telek, Hande S. Ürben ve Deniz Yetim’in yer aldığı konserde, solistlere piyanist Fügen Yiğitgil eşlik ediyor. 

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) ise 20. yüzyılın en önemli sopranolarından biri olarak anılan ve tüm dünyanın “La Diva Turca” olarak tanıdığı Leyla Gencer anısına düzenlenen “Aida” operasının konser versiyonu ile sezonu kapatıyor. Yarın gerçekleştirilecek konserde BİFO, “Aida”yı Latonia Moore’un performansıyla İstanbul’a taşıyor. BİFO’nun sürekli şefi ve sanat yönetmeni Sascha Goetzel yönetimindeki konser saat 20.00’de İstanbul Lütfi Kırdar'da başlıyor. 

Gencer bu rolü büyük bir başarıyla seslendirmiş ve özellikle 1966’da Arena di Verona’da 20 bin seyirci karşısındaki performansı DVD kaydıyla da tarihe geçmişti. BİFO, şimdi Aida’yı onun anısına yıldız solistlerle İstanbul’a taşıyor. Metropolitan Operası’nda 3 Mart 2012’de sahnelenecek "Aida" öncesi Violeta Urmana’nın rahatsızlığı nedeniyle yapılan bir son dakika değişikliği herkesi şaşırtmış ve heyecanlandırmıştı. Otuz altı saat gibi çok kısa bir sürede sahneye hazırlanmak zorunda kalan Latonia Moore için ertesi sabah başta New York Times olmak üzere tüm sanat çevreleri aynı sözleri söyledi: “Çiçekler ve bravolar yeni Aida için...” Bugünse neredeyse ikinci adı “Aida” olacak kadar bu rolle özdeşleşmiş durumda sanatçı. Operadaki başarılarının yanı sıra Strauss Festival Orkestrası ile 2012’de gerçekleştirdiği yılbaşı konseri akıllardan silinmeyen mezzosoprano Stella Grigorian ve 2000 yılı Leyla Gencer Şan Yarışması Özel Ödülü sahibi George Gagnidze da “Aida”nın diğer solistleri.

Adına düzenlenen şan yarışması 8. yılında

8. Leyla Gencer Şan Yarışması ise İstanbul Kültür Sanat Vakfı ve La Scala Tiyatrosu Akademisi tarafından, Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası, İtalyan Kültür Merkezi, Adam Mickiewicz Enstitüsü, Polonya Ulusal Operası işbirliğiyle ve Borusan Sanat’ın katkılarıyla, 6-11 Eylül tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştirilecek. 8. Leyla Gencer Şan Yarışması'nın final jürisine Luciana Serra başkanlık edecek. Yarışma, opera alanında uzman ve etkili üyelerden oluşan uluslararası jürisi kadar, kariyerlerinde dünya çapında hızlı bir çıkış yakalayan finalistleri ile de adından övgüyle söz ettiriyor. Haziran ayı boyunca yapılacak ön elemelerinde Uzak Doğu’dan Amerika’ya birçok ülkeden şancının kendini göstermeye çalışacağı Şan Yarışması’na başvurular için son tarih 1 Haziran Pazartesi. Yarışmanın ön elemeleri, 10 Haziran’da Paris, 11 Haziran’da Londra, 14 Haziran’da Berlin, 18 ve 19 Haziran’da Milano, 23 Haziran’da Varşova ve 29 ve 30 Haziran’da İstanbul olmak üzere altı farklı şehirde La Scala Tiyatrosu Akademisi başkanlığında oluşturulan jüriler karşısında gerçekleştirilecek.