'Bursa’da Zaman' cazı gösterdi

Emin Fındıkoğlu Trio’nun performansıyla hafta sonu başlayan Uluslararası Nilüfer Caz Festivali, zengin bir programa sahip. Sanatseverlerin yoğun ilgi gösterdiği etkinliğin konukları arasında dünya caz sahnesinin önde gelen isimleri de var.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

nermin_sayin-025.jpg

Malum sömestr tatilindeyiz, Uludağ’a çevirdiyseniz rotanızı, “kar tatili” derken “caz tatili” yapmanız işten bile değil! Şöyle ki: Yeşil Bursa’nın sanatsever ilçesi Nilüfer’de geçen hafta sonu, hem ülkemizin en sevilen cazcılarını hem de dünya caz sahnesinin önemli isimlerini buluşturan bir festival başladı. İlki düzenlenen Uluslararası Nilüfer Caz Festivali, hemen hemen bir ay, 21 Şubat’a kadar müzikseverlerin çekim merkezi olmaya devam ediyor. 

Nilüfer için sanatsever dedim, onlar da kendilerine “kültür-sanat kenti” diyor, demek bir yana bu kavramın altını da dolduruyorlar. İlk aklıma gelenleri sayarsam; yaz sonunda gerçekleştirdikleri Müzik Festivali'yle 3 günde 50 bin müzikseveri ağırladılar; geliri Ekoder’in Tohum Bankası’na bağışladılar, Kuzgun Acar Heykel Sempozyumu’yla heykelimizin yarınını destekliyorlar, Hayal Perdesi’yle ortak projeleri “İmpatorluk Kuranlar ya da Şümürz” Edinburg'da sahnelenen ilk Türkçe oyun oldu, bu sezonsa 9 Şubat'ta İstanbul'a da konuk olacak Engin Alkan'ın “Tersine Dünya” yorumuyla konuşuluyorlar. Caz Festivali de en yeni etkinlikleri, özetle. 

Festival için çok özenmiş ekip. Nâzım Hikmet Kültürevi’ne çıkan basamakları piyano tuşlarına dönüştürmüşler... Fuayenin zemininde ise festivale katılacak sanatçılar için Hollywood’un ünlü Şöhretler Kaldırımı’nı andıran yıldızlar hazırlanmış. Mekânın fuayesini süsleyen “Ara Güler’in Gözünden Edebiyatçı Portreleri” sergisiyle yazımızın çoğunu sonsuzluğa uğurladığımız ustaları da açılış konserine katıldılar sanki. Kültür merkezinin kafesinin adı da gülümsetti beni: Pirâye... 

Festivalin hedefl erinden biri “caz entel işidir” yargısını yıkmak... Tanıtım sürecinde Bursa’nın “Ben yemenimi al isterim” türküsünün caz uyarlamasını kullanmak da yine bu fikrin devamı. Festival kapsamında 24 gün için 24 konser hazırlanmış, bunlardan Eker Meydan ve Podyum Park'ta gerçekleşecekler ücretsiz. Nâzım Kültürevi, Podyum Park, 15 Eylül Kıraathanesi, Baob, Sanat Mahal, 22.02 Görükle Trio sahnelerindekilerse 10 ve 15 lira. Zaten, daha açılış gerçekleşmeden de tüm biletler bitmiş... Ulaşılabilir olmak hedefi yüzde yüz tutturulmuş böylece. 

Ben, Türkiye’de caz denince ilk akla gelen isimlerden, 1940 doğumlu dev cazcı, İstanbul Caz Festivali Yaşamboyu Başarı Ödülü sahibi Emin Fındıkoğlu’nun triosunu dinledim ilk gece. Fındıkoğlu her zamanki gibi okşayarak ama büyük bir ciddiyetle çaldı piyanosunu, genç ekibi de onun kadar titizlendi işlerine... Repertuar harikaydı; şansonlar, 1970'lerin sevilen şarkıları... Bu arada, genç solist Meltem Ünel’e de dikkat. Sessiz bir fırtına gibi söylüyor. Derin ve derinden. Sonraki yıllarda eminim adını daha çok duyacağız. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Fındıkoğlu’nu “Tatil iyi bir şeydir, caz tatiliyse çok çok iyi bir şeydir” diyerek sahneye davet etti o akşam... Doğru söze ne denir!

Nilüfer'de şiir kokan bir kütüphane

Nâzım Hikmet Kültürevi’nde bir Şiir Kütüphanesi de var. Giriş katında Nadir Eserler bölümü yer alıyor. Binlerce materyal mevcut; kolay bulamayacağınız şiir kitapları, araştırmalar, tezler ve dergiler. Ayrıca şairlerimizin kendi seslerinden şiir kayıtları. Ünlü şairlere ayrılmış kutular dikkatimi çekti, sordum. O şairlerin el yazıları gibi, anı olabilecek objeler saklanıyormuş içinde, etkinliklerde kullanılmak üzere. Evet, etkinlikler de düzenleniyor. Geçen yılın odağında Aziz Nesin varmış, bu yılsa Yaşar Kemal olacak. Nadir Eserler bölümünün bir kısmını Kenan Bengü tarafından bağışlanan “Memet Fuat Kitaplığı” oluşturuyor. Gelelim üst kata... Yeni yayınların sergilendiği üst katta; çalışma masaları var, üstelik gençlerle dopdolu. Fakat gençler, onca şiirin arasında test kitaplarına gömülmüşler, o başka mesele!

Kimler çıkacak?

  • Bugün: Ece Göksu Quartet
  • 5 Şubat: Fun Fatale
  • 6 Şubat: Banu Güven Quartet
  • 7 Şubat: Emin Fındıkoğlu + 12
  • 8 Şubat: Cenk Erdoğan & İkiz
  • 9 Şubat: Barış Demirel
  • 10 Şubat: Kerem Görsev Quartet
  • 11 Şubat: Elina Duni & Colin Vallon
  • 12 Şubat: Torsten Goods & Band
  • 13 Şubat: Birsen Tezer
  • 14 Şubat: Atiye
  • 15 Şubat: Nida Ateş & Elie Maalouf
  • 16 Şubat: Jülide Özçelik
  • 17 Şubat: Guillaume Perret & The Electrik Epic
  • 18 Şubat: Omar Sosa & Joo Kraus Duo
  • 19 Şubat: Karsu Dönmez
  • 20 Şubat: Tomatito
  • 21 Şubat: İbrahim Maalouf